Zimski sportovi

Zettel četvrti put

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.12.2008.
Zettel četvrti put
Foto: EPA

Posljednja veleslalomska pobjeda u 2008. godini pripala je Austrijanki Kathrin Zettel, pobjednici otvaranja sezone u Söldenu. Na drugo je mjesto doskijala Manuela Moelgg, dok je treća pozicija pripala petnaestoj iz prve vožnje, Lari Gut...

Kathrin Zettel ponovno je trijumfirala na svom snijegu. Nakon premijerne pobjede sezone u Söldenu, četvrti trijumf u veleslalomu i drugi na vlastitom terenu stigao je u Semmeringu, na Hirschenkogel stazi na popularnom Magic Mountainu. Na svojem brdu, na kojem je "prohodala", Zettel je u prvoj vožnji ostvarila drugo vrijeme, da bi u popodnevnom dijelu programa s vrha "skinula" Švicarku Laru Gut i to unatoč gotovo potpuno uništenoj stazi.

Takva je staza s lakoćom "odnijela" i prednost od 21 stotinku sekunde iz prve vožnje "vječno druge" Manuele Moelgg, te ju postavila na 0.37 zaostatka, što je na koncu bilo dovoljno za pogađate, drugo mjesto. Nesretnoj Moelgg današnje je drugo mjesto tako ukupno četvrto u pet osvojenih postolja, jednom je tek "uspjela" biti treća.

Po prvi je put na postolje u veleslalomu stala i fenomenalna mlada Švicarka Lara Gut, pobjednica superveleslaloma u St. Moritzu proteklog tjedna te treća u spustu u St. Moritzu sezone 2007./08. Gut se u drugu vožnju otisnula kao šesnaesta te je ostvarila najbolje vrijeme s rezultatom 1:04.09. Približiti joj se u drugoj vožnji uspjela još jedino zaključno petnaesta, Genevieve Simard, koja je stazu prošla za 1:04.43. Treće vrijeme druge vožnje upisala je Kathrin Zettel s 1:04.60.

Prvi ovosezonski bodovi u veleslalomu pripali su na četvrtom mjestu i Šveđanki Anji Paerson, četvrtoj već i iz superveleslaloma iz St. Moritza i Lake Louisea ove godine. Bodovima, ali i samo time, može se podičiti i Lindsey Vonn, koja je imala priliku napraviti nešto više od osmog mjesta i 32 osvojena boda, no s nekoliko očitih pogrešaka može biti i prezadovoljna s ovim ostvarenjem.

Najveće razočaranje ponovno je danas priredila Nicole Hosp, koja ove godine definitivno nema "previše" sreće u utrkama veleslaloma; u četiri je nastupa naime, računajući i današnje odustajanje, uknjižila mršava 63 boda, s kojima se smjestila na 19. mjesto ukupnog poretka.

Međutim, razočaranje ne bi bilo toliko da Austrijanka nije imala sjajnu priliku kao treća u prvoj vožnji i s odličnim i agresivnim startom u drugoj, nakon 13 skijašica "skinuti" s vrha Laru Gut, no dvije nizane pogreške dovele su ubrzo i do treće, a na "raskopanom" terenu te je pogreške bilo nemoguće anulirati. Tako je Hosp u jednom trenutku ostala bez skije i na pancerici se doskijala i "proskijala" kroz vrata, ponovno ne osvojivši bodove u disciplini u kojoj je prošle sezone bila na veoma dobrom sedmom mjestu.

Braniteljica Malog kristalnog globusa u ovoj disciplini, Denise Karbon, kao i Vonn je danas odvozila prilično mlako i s nekoliko uočljivih pogrešaka, no u konačnici je ipak uspjela doći do 45 bodova te se približiti vodećima u ukupnom poretku na "samo" 167 bodova!

Djevojke s "kockastim" obilježjima, Ana Jelušić i Nika Fleiss, zbog slabog "kredita" u utrkama veleslaloma ponovno su sa starta morale krenuti među posljednjima te shodno tome nisu imale velike šanse za postizanje nekog upečatljivijeg rezultata. Bolje je vrijeme postigla Samoborka Nika Fleiss, koja je s vremenom 1:09.38 zauzela 40. poziciju. Ana Jelušić nije uspjela naći pravu formu te je završila na vrlo lošem 52. mjestu s vremenom 1:10.04.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa situacija se nije puno izmijenila. U vodstvu je i dalje s 52 boda prednosti pred Tanjom Poutiainen Lindsey Vonn dok je na trećem mjestu Njemica Maria Riesch. Iza nje se na četvrtu poziciju umjesto Nicole Hosp smjestila Anja Paerson, dok je petu poziciju zadržala Kathrin Zettel. Lara Gut pomaknula se na sedmo mjesto, a ispred nje se "spustila" Nicole Hosp s četiri boda zaostatka za sunarodnjakinjom Zettel.

Semmering, veleslalom, 28. prosinca:
1. Kathrin Zettel (Austrija) 2:10.90
2. Manuela Moelgg (Italija) +0.37
3. Lara Gut (Švicarska) +0.55
4. Anja Paerson (Švedska) +0.99
5. Denise Karbon (Italija) +1.13
6. Julia Mancuso (SAD) +1.27
7. Elisabeth Goergl (Austrija) +1.37
9. Maria Riesch (Njemačka) +1.73
10. Michaela Kirchgasser (Austrija) +1.80

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Lindsey Vonn (SAD) 470
2. Tanja Poutiainen (Finska) 418
3. Maria Riesch (Njemačka) 407
4. Anja Paerson (švedska) 398
5. Kathrin Zettel (Austrija) 372
6. Nicole Hosp (Austrija) 368
7. Lara Gut (Švicarska) 297
8. Šarka Zahrobska (Češka) 261
9. Nadia Fanchini (Italija) 248
10. Maria-Pietilae Holmner (Švedska) 247
...
41. Nika Fleiss (Hrvatska) 44
43. Ana Jelušić (Hrvatska) 42

Ukupni poredak veleslaloma:
1. Tanja Poutiainen (Finska) 278
2. Kathrin Zettel (Austrija) 245
3. Manuela Moelgg (Italija) 160
4. Elisabeth Goergl (Austrija) 157
5. Lara Gut (Švicarska) 145
6. Tessa Worley (Francuska) 137
7. Maria-Pietilae Holmner (Švedska) 131
8. Lindsey Vonn (SAD) 111
9. Denise Karbon (Italija) 111
10. Julia Mancuso (SAD) 103
...
48. Nika Fleiss (Hrvatska) 5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!