Zimski sportovi

Ludnica seli u Adelboden

Petar Plevnik • petak, 09.01.2009.
Ludnica seli u Adelboden
Foto: Davor Sajko

Najbolji svjetski skijaši nisu imali previše vremena za prebiranje dojmova sa sljemenskog spektakla. Već ovog vikenda u švicarskom Adelbodenu voze se utrke veleslaloma i slaloma, a biti će to odlična prigoda za Ivicu Kostelića da se potpuno približi, možda i preuzme vrh poretka Svjetskog kupa...

Nakon noćnog slaloma na Sljemenu, skijaška karavana, barem onaj muški dio, seli se u Švicarsku. Na legendarnom Chuenisbärgliu, jednoj od staza s najvećom tradicijom i ugledom u povijesti Svjetskog kupa najbolji svjetski skijaši ovog će vikenda u borbu za nove bodove; u subotu je na rasporedu veleslalom, dok je nedjelja rezervirana za slalom.

Pet stotinki koje se odlučivale o pobjedniku Sljemena najbolji su pokazatelj izjednačenosti muškog skijanja u ovom trenutku. O tome svjedoči i trenutni poredak Svjetskog kupa, koji jamči da bi smo ove godine mogli gledati jednu od najizjednačenijih utrka za Veliki kristalni globus do sada. U najboljoj poziciji trenutno je pobjednik sa Sljemena Jean-Baptiste Grange, no prednost Francuza u odnosu na drugoplasiranog Aksela Lunda Svindala iznosi svega 22 boda, dok trećeplasirani Benjamin Raich i četvrtoplasirani Ivica Kostelić zaostaju 33 odnosno 71 bod.

Upravo bi Raich i Kostelić mogli najviše profitirati ovaj vikend, budući da jedino ova dva skijaša, uz Grangea, mogu računati na visok plasman u obje discipline. Ne treba smetnuti s uma ni Bodea Millera, koji je unatoč brojnim odustancima ove seozne skupio solidnih 290 bodova i ukoliko u Adelbodenu poveže dva dobra rezultata lako bi se mogao umiješati u utrku za Veliki kristalni globus.

Utrka u Adelbodenu poznata je po odličnoj navijačkoj podršci, a domaćini priželjkuju ponavljanje prošle sezone kada su su prva dva mjesta u veleslalomu osvojili upravo Švicarci. Senzacionalni pobjednik bio je Marc Berthod, koji je godinu dana ranije na istoj stazi, ali u utrci slaloma, upisao premijernu pobjedu u Svjetskom kupu, dok je drugo mjesto pripalo Danielu Albrechtu. Upravo je Albrecht jedan od glavnih favorita sutrašnje utrke, budući da je 25-godišnjak slavio na dva od tri održana veleslaloma ove sezone (Soelden, Alta Badia), dok je Benjamin Raich bio najbolji u Beaver Creeku.

Osim Albrechta, u veleslalomu pozornost treba obratiti na sve boljeg Carla Janku. Mladi Švicarac ove je sezone već u nekoliko navrata potvrdio velike mogućnosti, a svakako ne treba otpisati još jednog Švicarca, rutinera Didiera Cuchea, petoplasiranog u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Što se pak slaloma tiče, iako je Grange i u Zagrebu pokazao da je u velikoj formi, tu će vrlo vjerojatno o pobjedniku opet odlučivati stotinke.

Iako bi, ako ko se poklope neke stvari, nakon Adelbodena čak i mogao preuzeti vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa, za Ivicu Kostelića u ovom je trenutku najvažnije koncentirati se isključivo na sebe i pokušati u obje utrke doći do bodova. Nastupi u dosadašnjem dijelu sezone, posebice sjajna ovosezonska izdanja u veleslalomu, jamac su da Ivica može upravo u Adelbodenu istaknuti najozbiljniju kandidaturu za Veliki kristalni globus. Osim toga, Ivica pamti i nekoliko odličnih nastupa u Adelbodenu, drugo mjesto iz 2002. te pobjedu tri godine kasnije. Ponovilo se...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!