Nogomet

Bosman protiv Fife

HINA • četvrtak, 15.01.2009.
Bosman protiv Fife
Foto: Sandro Donda

Bivši belgijski nogometaš Jean-Marc Bosman (44), koji je 1995. godine presudom na Europskom sudu pravde, donio sportašima iz zemalja Europske unije mogućnost da bez odštete napuštaju klubove kada im istekne ugovor, protivi se prijedlogu Fife o uvođenju formule "6+5".

"Uvođenjem formule šest domaćih + pet stranaca koju predlaže Fifa sat bi se vratio 15 godina unazad", smatra Bosman koji je promijenio nogometnu kartu svijeta.

Od kada je dobio sudski proces nogometaši, ali i svi ostali sportaši podložni su zakonima radnog prava Europske unije kao i svi drugi radnici. Prije njegovog procesa igrači su morali plaćati odštetu i u slučajevima kada im je ugovor istekao.

"Blatterova formula stvorila bi velike probleme vodećim europskim ligama, posebice engleskim klubovima koji su najbogatiji i mogu si priuštiti kupovinu brojnih stranaca. Bila bi to prava katastrofa, ne samo za klubove već i za same igrače."

Bosman smatra kako čelnici Fife i Uefe jednostavno ne razumiju sadašnje stanje u nogometu. "Današnji nogometaši su radnici, a Fifa ih želi vratiti u prošlost. Moglo bi se dogoditi da 2010. godine bude gore nego 1995. godine", smatra Belgijanac koji je tijekom karijere igrao za Standard Liege, RFC Liege, Olympique Saint-Quentin i Charleroi.

Bosman danas živi vrlo teško, bavi se prodajom tekstilnih proizvoda, a iza njega je višegodišnja borba s depresijom i alkoholizmom. Rijetko daje intervjue, a posljednji je dao magazinu World Soccer.

"Ljudi znaju za Bosmanovo pravilo, no malo toga znaju o meni. Izborio sam se kako bi drugima danas bilo bolje, no ja sam bez novaca, bio sam alkoholičar i mučila me depresija", kazao je Bosman.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!