Rukomet

U Splitu tri svjetska prvaka

Bernard Jurišić • četvrtak, 15.01.2009.
U Splitu tri svjetska prvaka
Foto: Bruno Karadža

Izdvojiti tri favorita za prolaz u drugi krug u "hrvatskoj" skupini Svjetskog prvenstva nije težak posao. Hrvatska, Španjolska i Švedska apsolutni su favoriti za Split zamijeniti Zagrebom u drugoj fazi natjecanja...

Kad u jednoj skupini igraju tri bivša svjetska prvaka, lako je odabrati favorite za prolaz u drugu fazu natjecanja. Kad se tomu doda da od preostale trojice neeuropskih izazivača tek Južna Koreja može izvesti neko neočekivano iznenađenje, a Kuvajt i Kuba će vrlo vjerojatno u međusobnom susretu razdijeliti dva jedina boda koja će osvojiti, onda bi sve osim plasmana Hrvatske, Španjolske i Švedske u drugi krug bilo ogromno iznenađenje.

Naša reprezentacija imat će nezgodan zadatak ukrotiti "divlje" Korejce već u prvom kolu, čime bi praktično već na otvaranju osigurala prolaz dalje. O našoj reprezentaciji znamo sve, znamo i koliko želimo da sjajna generacija koja traje zadnjih pola desetljeća okruni svoj "labuđi pjev" medaljom što sjajnijeg izgleda. Ključ naše priče kao i obično su Ivano Balić, ozljede i što brže vraćanje nakon postignutih pogodaka. To je dio igre koji velik broj protivnika koristi protiv naše reprezentacije i iz kojeg primamo jako puno "laganih pogodaka".

Španjolci su djelomično u novom ruhu, s novim izbornikom i novim sustavom rada. Dojam je da im kockice još nisu posložene do kraja i da se još uvijek uigravaju u novom ambijentu. U iščekivanju dozvole igranja za kupljene srpskog Mađara Štebrika i slovenskog Bjelorusa Rutenke, ovog puta nisu među prvim favoritima natjecanja. No, to ne znači da nemaju kvalitetu za medalju - čak i onu najsjajniju.

Šveđani se polako ali sigurno vraćaju na svjetsku rukometnu scenu, nakon neuspješne smjene generacija i odlaska vjerojatno najveće reprezentativne generacije koja je vladala svjetskim rukometom u devedesetima. Imaju relativno mladu momčad koja možda još nije sposobna za najviše domete, ali će svakako vratiti švedsku zastavu u gornji dom europskog i svjetskog rukometa.

Korejce ne bi trebalo unaprijed otpisati, jer su već godinama svojim "run and gun" rukometom neugodni mnogim reprezentacijama iz samog svjetskog vrha. Uđe li im se u "žrvanj", mogu svima napraviti probleme, a ako im se najbolje predstave poklope protiv jedne ili dvije europske momčadi iz skupine, mogli bi se progurati i do Zagreba. Kuvajt i Kuba možda mogu iznenaditi nekog od favorita u jednom poluvremenu, no nemaju kvalitetu za 60 minuta vrhunskog rukometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!