Rukomet

Dnevnik: Omeyer, Srbi i Dioklecijan

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.01.2009.
Dnevnik: Omeyer, Srbi i Dioklecijan
Foto: Bruno Karadža

Hrvati su sportska nacija - jasno je to svakome tko je vidio prepune tribine u svim gradovima domaćinima SP-a, jer dovoljno je podsjetiti se kako su prazne ponekad bile dvorane u Švicarskoj ili Norveškoj za vrijeme naših utakmica...

Svjetsko prvenstvo uistinu je najveće natjecanje koje smo imali priliku ugostiti i ne čudi što su Hrvati pohrlili u Osijek, Split, Poreč i Varaždin pogledati rukometaše. Ne samo Francuze, Dance ili Španjolce, već i Alžirce, Saudijce i Kuvajćane.

Prvi "pravi" dan donio je većinom jednostrane oglede u kojima su se Europljani uglavnom poigravali s Azijcima, Južnoamerikancima, Afrikancima i posebice Australcima. Izuzetak su Tunižani protiv kojih Kiro Lazarov nije mogao sam (iako je dao sve od sebe) i donekle Argentinci koji su pružili pošten otpor Slovacima.

Stoga je jedina ozbiljna utakmica ostala ona između Njemačke i Rusije u kojoj su na kraju Rusi iznenađujuće, ali i potpuno zasluženo uzeli bod svjetskim prvacima koji očito ne moraju igrati kod kuće da bi imali lagani vjetar u leđa. Sudački naravno.

Najzadovoljniji uz Ruse mogu biti Srbi koji su iznenađujuće lako pregazili potencijalno opasni Egipat našeg Smajlagića, dok favoriti poput Francuza, Španjolaca i Danaca nemaju što previše slaviti trijumfe protiv Rumunjske, Kuvajta i Brazila.

Naši reporteri na terenu - Bernard Jurišić u Splitu, Petar Plevnik u Osijeku, Ivana Strahija u Varaždinu i Zoran Zdelar u Poreču, skupili su za vas najzanimljivije iz prvog kola:

Igrač kola: Dimitrije Pejanović (Srbija)
Službeno najbolji igrač utakmice Egipat - Srbija jer je u drugom poluvremenu nizom skinutih lopti omogućio uvjerljiv i bezbrižan trijumf Srba. Egipćani nisu bili tako loši kao što rezultat sugerira, ali protiv Pejanovića (17 obrana) jednostavno nisu mogli. I Omeyer je briljirao, ali Pejanović je bio značajniji za siguran trijumf istočnih susjeda.

Izjava kola: Sang Kyong Park, korejski novinar
"Dioklecijanova palača mi se jako svidjela, mi u Koreji nemamo takvu palaču."

Utakmica kola: Njemačka - Rusija
Kada je već drugi kandidat za neizvjesnost, dvoboj Egipta i Srbije, otišao s lakoćom na stranu Srba, Nijemci i Rusi nisu razočarali. Rusi su uglavnom cijelu utakmicu ganjali svjetske prvake, a karakter i hrabrost što nisu odustali isplatili su im se u zadnjoj minuti kada je Filipov realizirao sedmerac za konačnih 26:26.

Navijači kola:
Desetak navijača Kube pristiglih iz Ljubuškog cijelo su vrijeme bodrili Kubu protiv Švedske. "Osjetili smo povezanost Hercegovine i Kube i pozivamo sve Kubance da dođu igrati u naš Izviđač", rekli su nakon utakmice hercegovački Kubanci.

Prezime kola:
Peter Kukučka (Slovačka); svaki komentar je suvišan.

Potez kola:
Vratar Kuvajta na -30 protiv Španjolske mirno je odšetao do svoje klupe napiti se dok je Kuvajt bio u napadu. Španjolci su presjekli loptu i postigli gol preko cijelog terena, što kuvajtskog vratara nije previše uzbudilo i prije nego što se vratio na teren - mirno je završio svoj gutljaj.

Tako smo i mi mirno završili prvi rukometni Dnevnik, koji ćete moći čitati nakon svakog dana SP-a u rukometu. Uživajmo dok traje!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!