Rukomet

Top 10: Francuzi prvi favoriti

Tomislav Pacak • nedjelja, 18.01.2009.
Top 10: Francuzi prvi favoriti
Foto: Dragan Kovač

Prvo kolo nije otkrilo previše o snazi većine favorita ovog SP-a, iako je donijelo iznenađujuće tešku pobjedu Hrvatske nad Južnom Korejom. Ipak, "Kauboji" zahvaljujući prvenstveno činjenici da su domaćini zaslužuju ostati prvi vrhu liste favorita...

Nakon prvih odgledanih utakmica, Sportnetovi dopisnici s terena usuglasili su se oko sljedeće liste Top 10 momčadi. Lista je utemeljena uglavnom na prikazanoj formi, ali faktori su i domaćinstvo i objektivna kvaliteta igrača, dosadašnji uspjesi, iskustvo, treneri; sve ono što promatrate kada ocjenjujete neku momčad.

1. Francuska: S Omeyerom Francuzi imaju šansu u svakoj utakmici, to se jasno vidjelo i u ogledu s Rumunjima u kojem Tricolori nisu briljirali, ali su i takvi dobili Rumunje 10 razlike. Omeyer je s osam obrana u deset minuta postavio zid "žutima" koji nakon toga nisu mogli ugroziti olimpijske pobjednike.

2. Španjolska: Djelovali su najuvjerljivije u skupini B, premda su imali i vrlo laganog protivnika, reprezentaciju Kuvajta. Na temelju takvog suparnika nemoguće je donositi velike zaključke, pa su Španjolci na ovoj poziciji više zahvaljujući "staroj slavi".

3. Danska: I Danci su imali lagan posao, s +13 riješili su Brazil i pokazali širinu u napadu jer su brazilske vratare bušili gotovo svi igrači. Danci će lako iz Poreča u Zadar, a tamo će tek vidjeti svoju pravu snagu, iako im ni ogledi protiv Srbije i Norveške neće biti nimalo lagani.

4. Hrvatska: Červarova momčad krenula je klimavom pobjedom protiv Koreje, no s takvom individualnom kvalitetom, velikim iskustvom, pobjedničkim karakterom i sjajnom publikom - Hrvati imaju šansu protiv svakoga.

5. Njemačka: Nisu se proslavili Nijemci prvog dana SP-a, remi protiv Rusa nije oduševio Branda. Svjetski su prvaci, istina, vodili veći dio utakmice, pokazali da imaju sjajnog vratara i opasne pucače (prvenstveno Hens), ali i da imaju nekoliko rupa u svom oklopu, primjerice predvidljivost u napadu.

6. Srbija: Istočni susjedi najugodnije su iznenađenje prvog dana, s osam pogodaka razlike otpuhali su Smajlagića i njegov Egipat te tako napravili vjerojatno ključan korak prema Zadru. Protiv Danske i Norveške slijede testovi koji će pokazati koliko su ozbiljni kandidati i za nešto više od drugog kruga.

7. Poljska: Alžir nije mogao previše otkriti o Poljacima, osim što se mogao naslutiti veliki potencijal. Pitanje je mogu li se nakon neuspjeha iz Atene opet vratiti na stazu kojom su krenuli na SP-u u Njemačkoj.

8. Rusija: Konačno smo vidjeli Ruse koji bi mogli biti opasniji nego što su već gotovo desetak godina. Posebno zanimljivo za njih, pokazali su karakter protiv Nijemaca, a u nekoliko igrača poput silovitog Igropula i vratara Kostigova imaju pojedince koji mogu donositi prevagu.

9. Mađarska: Simpatični Australci nisu mnogo otkrili o potencijalnim dometima mađarske reprezentacije koja će u Osijeku imati snažnu potporu navijača što bi im moglo biti jako korisno u nastavku natjecanja.

10. Švedska: Od dva skandinavska predstavnika, Šveđani su bili nešto uvjerljiviji od Norveške pa su se tako i našli u Topu 10. Istina, Kubanci su potpuni autsajderi, pa tih 41:14 nije previše otkrilo može li ova generacija vratiti Šveđane u svjetski vrh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!