Rukomet

Dnevnik: Svi hoće Moustafu

Marin Vuković • ponedjeljak, 19.01.2009.
Dnevnik: Svi hoće Moustafu
Foto: Bruno Karadža

Treći smo dan Svjetskog prvenstva ostavili iza sebe i sada već gotovo izgleda kao da su ga organizirali pravi rutineri, dok navijačima i novinarima ostaje da uživaju u sve boljem rukometu. Za današnja uzbuđenja, ali i duhovite trenutke pobrinuli su se Hrvati, Danci, Srbi, Norvežani, ali i nezaobilazni i sveprisutni Hassan Moustafa.

Primjer kako organizatori polako, ali sigurno poliraju propuste vidjeli smo u Varaždinu, gdje je naša novinarka Ivana Strahija umjesto drvene pločice na koju je jedva moguće odložiti mobitel današnji dan odradila za nečim što se ipak može nazvati - stolićem. Doista lijep potez, posve vrijedan spominjanja već na početku dnevnika.

Što se rukometa tiče, danas ga je bilo i u prekomjernim količinama. Po prvi put od početka odigrano je maksimalnih 12 utakmica u jednom danu i vidjeli smo nekoliko zaista sjajnih dvoboja. Naravno, najviše je pozornosti privukla Hrvatska koja je u ispunjenoj Spaladium Areni potpuno očekivano pregazila Kuvajt.

Konačnih +19 dobar je poticaj pred sutrašnju utakmicu s Kubom, ali i ostale dvoboje u našoj skupini. Baš nas zanima hoćemo li i u ponedjeljak na tribinama vidjeti simpatičnu skupinu kubanskih navijača iz Hercegovine.

Fantastičnu utakmicu, možda i najbolju u dosadašnjem tijeku natjecanja, u Poreču su odigrale reprezentacije Danske i Srbije. Čak 73 pogotka govore da se igralo "run and gun", s tim da je prvo poluvrijeme u potpunosti pripalo Srbima, a drugo Dancima. U uzavreloj atmosferi prepune dvorane Žatika tri sekunde prije kraja Danskoj je pobjedu donio Lasse Boesen.

Njemačka je oduvijek bila svjetska rukometna velesila, no ono što su prikazali u dosadašnjem tijeku prvenstva ne sluti na dobro. Nakon remija s Rusijom odigrali su još jednu neuvjerljivu utakmicu i tek u završnici uspjeli izboriti pobjedu od 26:24. Tunižani mogu žaliti zbog propuštenih prilika, prema prikazanom zaslužili su barem bod.

Najgore su danas prošli simpatični Australci, kojima ovo Svjetsko prvenstvo ionako služi kao svojevrstan izlet u Europu. Nevjerojatnih 47:12 zorno pokazuje što su im točno napravili Slovaci, bilo je to, kako je primijetio naš novinar Petar Plevnik, prvoklasno "šamaranje mrtvog klokana".

Riječ po riječ, stigli smo i do razigranog dijela Dnevnika, vrijeme je za najzanimljivije trenutke drugoga kola, odnosno trećeg dana natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Pa, krenimo redom:

Igrač kola: Slawomir Szmal (Poljska)
Nije igrač, nego vratar, ali je zato fantastični vratar! Slawomir Szmal je u današnjoj utakmici protiv Rusije "skinuo" čak 18 udaraca i doveo do ludila protivničke napadače. Upravo zahvaljujući njegovim obranama, Poljaci su upisali pobjedu od 24:22.

Izjava kola i priznanje Zlatna pila naopako: Robert Hedin, izbornik Norveške
"Iznimno smo respektirali reprezentaciju Brazila koja ima dobre igrače, a na početku smo bili i nervozni", ispalio je norveški izbornik nakon utakmice u kojoj je Norveška slavila "tijesnim" rezultatom od 39:21.

Utakmica kola: Danska - Srbija
Bez ikakve sumnje utakmica u Poreču najboljih je 60 minuta koje smo vidjeli tijekom današnjeg dana. Susret je odlučen u posljednje tri sekunde, i to nakon što su Srbi razbijali Dance u prvom, a Danci Srbe u drugom poluvremenu. Dodajmo tome i 3,5 tisuće navijača u Žatiki i ugođaj je potpun.

Navijači kola: Hrvatski navijači u Spaladium Areni
U ovoj je kategoriji vladala najveća konkurencija, moramo to priznati, i to među republikama bivše Jugoslavije. Kao i jučer, brojni Makedonci su i danas fantastičnom podrškom pratili svoju reprezentaciju, iznimno glasno bilo je i oko 350 srpskih navijača u Poreču, no odlučili smo se ipak za hrvatske navijače u Spaladium Areni. Njih čak 9000 došlo je ispratiti pobjedu Hrvatske protiv nejakog Kuvajta, a atmosfera je uz majstorije naših reprezentativaca bila još bolja nego protiv Južne Koreje.

Potez kola: "Moustafa, Srbine!"
Najveći hit dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva je predsjednik Svjetskog rukometnog saveza Hassan Moustafa. Nakon ovacija koje je dobio u Splitu prilikom otvaranja ove sportske manifestacije, kada su mu tribine Spaladium Arene skandirale ime, nešto slično dogodilo mu se i u Poreču. Ovaj put njegov govor prekinuli su srpski navijači, koji su simpatičnog Egipćanina prisvojili skandiranjem "Moustafa, Srbine!"

Pogodak kola: Lasse Boesen (Danska - Srbija 37:36)
Da smo birali najljepši pogodak, možda bi to bio kontranapad Gorana Šprema i podvaljivanje ispod nogu vratara za 30:15, ili pak lijepi "cepelin" Kirila Lazarova, no ovaj put odlučili smo se za najvažniji pogodak dana. To je bez sumnje onaj Lasse Boesena, koji je tri sekunde prije kraja Dancima donio pobjedu nad Srbijom.

Ime i prezime kola: Rafal Glinski (Poljska)
Svaka čast jučerašnjem pobjedniku Peteru Kukučki, koji je zahvaljujući prezimenu dospio među laureate, ali njegovo mjesto na tronu danas će preuzeti Poljak Rafal Glinski, čije ime u kombinaciji s prezimenom podsjeća na trenutke iz Domovinskog rata. Rafal danas ipak nije pucao, u njegovoj statistici ostale su ništice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!