Rukomet

Dnevnik: O Makedoncima, Šveđanima i policiji

Tomislav Pacak • utorak, 20.01.2009.
Dnevnik: O Makedoncima, Šveđanima i policiji
Foto: Bruno Karadža

Četvrti dan SP-a bio je zanimljiviji nego što se možda očekivalo. Osim što je dvoboj Švedske i Španjolske opravdao titulu "derbija dana", Osijek, Varaždin i Poreč vidjeli su po jednu dramatičnu završnicu...

Tko bi očekivao da će već prvi krug biti tako zanimljiv i napet? Osim dvobja Španjolske i Švedske, činilo se da na meniju neće biti puno toga zanimljivog, no s tom prognozom nisu se složili Makedonci, Slovaci i Brazilci koji su redom kreirali mini-midi-maxi senzacije.

Makedonci su konačno zaključili da ne bi bilo loše da uz Lazarova još poneko zabija golove te su protiv svjetskih vice-prvaka Poljaka odveli svoje navijače u ekstazu. A nije ih malo. Štoviše, toliko ih je da je tvrtka Alkaloid na Stančićevom trgu organizirala okupljalište za Makedonce, gdje se, kako prenosi kolegica Ivana, "slavi od jutra do mraka". Makedonci definitivno imaju "streljiva" i za drugi krug, njihovi navijači "zarazili" su i ostatak Varaždina pa je sada cijela dvorana iza njih.

Super uzbudljivo bilo je i u Osijeku, jer je Australija u jednom trenutku imala 2:1 protiv olimpijskih pobjednika Francuza! Nažalost po Australce, nisu dugo izdržali, uspjeli su zabiti samo jedan gol do kraja poluvremena, a nisu igrali ni nogomet ni vaterpolo.

Ne baš toliko uzbudljivo bilo je na ogledu Mađarske i Slovačke u kojem su Slovaci velikim preokretom u drugom dijelu te pogotkom Šulca nekoliko sekundi prije kraja došli do zasluženog i velikog boda. Slovaci imaju vrlo dobre izglede osim Osijeka upoznati i Zagreb, presudan će biti ogled s Rumunjima. Osim ako Australci pobijede Rumunje, a istodobno Manchester United odluči poslati Cristiana Ronalda na posudbu u Belišće.

Ipak, šok dana priredili su Brazilci pobijedivši Srbe. U jednoj utakmici su tako Srbi uspjeli od statusa "dark horsea" stići do upitnika iznad svog plasmana u drugi krug. Dalek put su prevalili u samo 60 minuta, mora se reći.

Dvoboj dana je, međutim, odigran u Splitu. Prvi okršaj dviju reprezentacija koje pretendiraju na sam vrh pripao je Šveđanima koji su u Hrvatsku došli vratiti status svjetske rukometne (vele)sile. Pokazali su Šveđani mnogo toga dobrog, posebno u napadu, a rupe u obrani možda su i dio strategije jer znaju kako dobrog vratara imaju. Oni su ipak socijalno osvješteni, pa su pustili čovjeka da zaradi svoju dnevnicu. Švedskoj je sada utakmica protiv Hrvatske gotovo vrijedna polufinala, jer ih u drugom krugu osim Francuza čekaju i dva relativno lakša suparnika iz Osijeka, pa će eventualno preneseni bodovi protiv Španjolske i Hrvatske biti dovoljna zaliha za samu završnicu.

Dakako, u tom računu nedostaje krčmar, a to je Červarova ekipa i 12.000 navijača iza nje. Kuba opet nije otkrila mnogo osim dobre forme krila i ne tako dobre forme vanjskih, no Španjolska i Švedska će ionako biti drugačije utakmice. Dan odmora prije rata dobro će svima doći, u srijedu nas čeka vatromet.

A da više ne duljimo, naj-naj četvtog dana SP-a:

Igrač dana: Johan Sjöstrand (Švedska)
Šulc se nazabijao Mađarima, ali dvoboj Španjolske i Švedske ipak je bio nekoliko razina iznad, a tamo je sve osim španjolskih pucača oduševio vratar Sjöstrand. Briljantna izvedba švedskog vratara, u derbiju kompletnog 3. kola radio je čuda na vratima i bio ključni čovjek vrijedne pobjede nad Španjolskom. O njegovom doprinosu bolje govore brojke nego riječi - 21 obrana!

Pogodak dana: František Šulc (Slovačka)
Kad smo ga već "pokrali" u izboru igrača dana, Šulcu moramo odati priznanje za "muda" i preciznost koje je pokazao nekoliko sekundi prije kraja ogleda s Mađarima kada je svojim devetim golom donio bod sebi i suigračima.

Izjava dana: Taip Ramadani (Australija)
"Razlika u kvaliteti je velika", konstatirao je Australac Ramadani nakon poraza protiv Francuske u kojem u jednom periodu od 27 minuta on i suigrači nisu zabili niti jedan pogodak. Ali ipak, nije baš morao tako pretjerati.

Utakmica dana: Švedska - Španjolska
Izostala je velika drama na kraju, ali se ipak radilo o najkvalitetnijoj utakmici dosadašnjeg dijela natjecanja. Šveđani su zasluženo upisali nova dva boda, dominirali su gotovo cijelim susretom i pokazali da svjetski rukomet ponovno ima snažnu Švedsku. To je dobra vijest za rukomet, ne toliko dobra za Hrvatsku, Njemačku, Dansku i Francusku.

Navijači dana: Norvežani
Dosadno će biti ako uvijek uzmemo 12.000 Hrvata, pa je ovaj put pao izbor na Norvežane. Kada su već Srbi nestali iz Poreča (a s njima i dobra igra reprezentacije), Norvežani su se pokazali najbrojnijom skupinom koja se osim što stalno navija usput dobro i zabavlja, pa su osvojili simpatije domaćina.

Potez dana: Osječka policija

Osječki policajci skinuli su Mađarima transparent "Stop Slovakian racism", a od njih bi ponešto mogli naučiti kolege iz Poreča kojima su promakle zastave Republike Srpske u dvorani u Poreču. Živjela demokracija, ali neke bi stvari u Hrvatskoj ipak morale biti nedopustive, a to su na ovom SP-u konkretno sve zastave koje nisu službene zastave zemalja sudionica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!