Rukomet

Top 10: Dvojac i ostali

Ivor Krapac • nedjelja, 25.01.2009.
Top 10: Dvojac i ostali
Foto: Davor Sajko

Početak drugog kruga ostavio nas je na samo dvije reprezentacije s maksimalnim učinkom. Hrvatska i Francuska potvrdile su dominaciju startnim pobjedama u Zagrebu, dok je u Zadru stanje puno kompliciranije...

1. Hrvatska (u prošlom kolu: 1.): Nije bilo rapsodije kao protiv Španjolaca i u drugom poluvremenu protiv Šveđana, no najbitnije je da su Kauboji nastavili pobjedničku seriju i nakon selidbe iz Splita u Zagreb. Mađari su se pritom pokazali kao puno tvrđi orah nego se očekivalo, težak hrvatski put do dva boda je dobrim dijelom i njihova zasluga.

2. Francuska (2.): Francuzi su sjajnom igrom i visokom pobjedom nad Švedskom zaslužili poravnanje s Hrvatskom na vrhu. Ako im je osječka skupina, s obzirom na protivnike, bila lakši dio posla, uvjerljiv početni nastup u drugom krugu potvrđuje da se Francuzi ne šale - nisu bez razloga aktualni olimpijski pobjednici i po dosad prikazanom, najistaknutiji hrvatski konkurenti u borbi za željeno svjetsko zlato.

3. Njemačka (5.): Odabrati kandidata za trenutno treće mjesto nije bilo lako, a izbor je pao na branitelje naslova. Nijemci i dalje ne briljiraju, protiv Srba su se prvo izvukli iz minusa, pa u završnici ispustili pobjedu, no i taj bod bio im je dovoljan za samostalni proboj na vrh zadarske skupine. Ipak, ne počnu li dobro igrati u kontinuitetu, put do polufinala bit će im trnovit - Norvežani i Danci u stanju su zadati Heineru Brandu i njegovim izabranicima puno briga.

4. Srbija (6.): Toplo i hladno zasad prikazuju i Srbi, a bod osvojen protiv Nijemaca, za kojeg je izbornik Jovica Cvetković rekao da je velik kao planina, pogurnuo ih je dva mjesta više na našoj ljestvici. Koje će lice njegova momčad pokazati u preostala dva kola - vjerojatno je glavna Cvetkovićeva briga uoči susreta s Poljacima i Makedoncima. Opasni su, ali i nedovoljno iskusni, teško će se riješiti uspona i padova.

5. Danska (3.): Muke protiv Srba u porečkom dvoboju prvog kruga očito nisu bile slučajnost. Danci su startni dio natjecanja odradili bez krivog koraka, da bi ih u prvoj zadarskoj utakmici dočekala poljska mina - izabranici Bogdana Wente dominirali su većim dijelom utakmice, a momčad Ulrika Wilbeka trgnula se tek u završnoj fazi, ipak prekasno da bi izbjegla prvi poraz.

6. Poljska (10.): Nakon što su u Zadar došli bez bodova, aktualni svjetski doprvaci vratili su se među žive iznenađenjem protiv Danaca. S obzirom na prikazano u Varaždinu, malo toga upućivalo je da su u stanju skinuti dosad stopostotnog suparnika, no ipak su uspjeli i ponovno podignuli vlastitu nadu da mogu do polufinala.

7. Norveška (9.): Nije im bilo lako u zadarsku skupinu doći s nulom, pa odmah ići na borbene Makedonce i njihovu bučnu podršku s tribina. No, Norvežani su potvrdili da je kvaliteta ipak na njihovoj strani, u utakmici u kojoj su preuzeli kontrolu nakon izjednačenog otvaranja rekli su svima da su i oni tu, još uvijek u konkurenciji za završnicu.

8. Švedska (4.): Neželjena titula najvećeg gubitnika prvog dana drugog kruga pripala je Šveđanima. Početak u Splitu bio im je odličan, no poraz od Hrvatske u posljednjem kolu slijedio je i visoki poraz od Francuza u prvom zagrebačkom nastupu - izabranici Lina Červara i Claudea Oneste očito su korak-dva ispred.

9. Slovačka (-): Život je ponekad okrutan, pa tako Mađarima ni dobra predstava protiv Hrvatske nije bila dovoljna za ostanak među naših prvih deset. Oni su izgubili, dok su Slovaci protiv Južne Koreje uzeli dva boda, otišli na ukupno tri i time potvrdili status ponajvećeg iznenađenja ovog SP-a, bok uz bok s Makedoncima u toj kategoriji. I dalje su sa šansama za polufinale, ali pokraj Hrvatske i Francuske - teško.

10. Makedonija (7.): Borbeni jesu, motivirani jesu, podižu ih navijači, imaju Kiru Lazarova - no, sve to možda neće biti dovoljno za veći rezultat u zadarskoj skupini. Poraz od Norvežana gurnuo ih je unatrag, slijede im Danci i Srbi, a kako god završilo, Makedonci svojim nastupom na ovom SP-u zasigurno neće biti nezadovoljni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!