Rukomet

Francuzi i Hrvati u dvoboju za prvo mjesto

Luka Margan • ponedjeljak, 26.01.2009.
Francuzi i Hrvati u dvoboju za prvo mjesto
Foto: Kristijan Komarica

Utakmice drugog kola riješile su pitanje polufinalista iz zagrebačke skupine, dok se situacija u zadarskoj skupini zakomplicirala. Naime, Danska je praktično osigurala nastup u završnici, dok je borba za drugo mjesto prilično otvorena....

1. Hrvatska (u prošlom kolu: 1.): Hrvati sigurnim koracima grabe prema jednoj od medalja te nastavljaju svoj niz nepobjedivosti. Červarova taktičnost i studioznost te spoj igračke zrelosti, odnosno iskustva i novog vala rukometnih Balića učinili su svoje. Hrvatska je na krilima Tončija Valčića, Matea Hrvatina i Domagoja Duvnjaka svladala reprezentaciju Slovačke te se plasirala u polufinale natjecanja. Bitno je spomenuti i to da u redovima domaćina nastupa drugi strijelac prvenstva s postignutih 47 golova, Ivan Čupić.

2. Francuska (2.): Iako su prvo poluvrijeme protiv reprezentacije Južne Koreje odigrali ispod svog renomea te unatoč činjenici da su u fazi napada bili pomalo impotenti, Francuzi su boljom igrom u nastavku osigurali pobjedu i plasman u polufinale Svjetskog rukometnog prvenstva. Međutim, prije polufinala čeka ih meč s domaćinima koji odlučuje o prvaku skupine. Vjerujmo da niti u utorak slavni Thierry Omeyer neće biti u vrhunskom izdanju.

3. Danska (5.): Vlasnici bronce sa Svjetskog rukometnog prvenstva koje je odigrano prije dvije godine u Njemačkoj te trenutni europski prvaci (prvenstvo u Norveškoj, 2008. godina) u prednosti su pred Nijemcima iz dva razloga. Prvi se odnosi na bod prednosti u odnosu na branitelje naslova, Nijemce. U posljednjem kolu sastaju se upravo te dvije momčadi i sami odlučuju o svojim sudbinama. Drugi razlog je isključivo psihološke naravi jer Nijemcima nije lako budući da im za vratom pušu Poljaci i Norvežani.

4. Njemačka (3.): Branitelji naslova su u utakmici s Norvežanima, koju nikako nisu smjeli izgubiti a jesu, pali na psihološkom planu. Utakmica je bila u potpunosti izjednačena, a norveška se momčad, koja je na svjetskim rukometnim završnicama participirala jedanaest puta te nije zabilježila spomena vrijedan rezultat, uspjela othrvati njemačkoj pedantnosti i pobijediti. Pritom su Nijemci protestirali u posljednjim sekundama utakmica, a njemački izbornik Heiner Brand jedva se suzdržao od fizičkog obračuna sa sucem.

5. Poljska (6.): Vlasnici srebra sa Svjetskog rukometnog prvenstva održanog u Njemačkoj 2007. godine pobijedili su superiorne Dance i opasne Srbe te su bodovno izjednačeni s Norvežanima, s kojima se susreću u posljednjem kolu zadarske skupine. Dižu se u formi i za očekivati je da se neće lako predati te da će se za odlazak u polufinale boriti do samoga kraja utakmice. Ukoliko vratar Poljaka Slawomir Szmal te treći strijelac prvenstva Tomasz Tluczynski budu na razini zadatka, Norvežani se nemaju čemu nadati.

6. Norveška (7.): Reprezentacija Norveške u drugi je krug natjecanja ušla bez dodatnih bodova, ali je taj zaostatak nadoknadila dvjema pobjedama. Od skandinavske ruke stradale su reprezentacije Makedonije i Njemačke. O Nijemcima i njihovoj kvaliteti je suvišno govoriti, dok Makedonija daje, zasad, najboljeg strijelca prvenstva Kirila Lazarova. Norvežani su "tvrd orah", dižu se u formi i velika su prijetnja bodovno izjednačenim Poljacima u posljednjem kolu.

7. Mađarska (-): Mađari su pobjedom nad iznimno neugodnim i pomlađenim Šveđanima zaslužili mjesto u društvu najboljih reprezentacija. "Plutajuća mina" ovogodišnjeg prvenstva je donekle namučila Hrvate u prvome kolu te time dokazala da ih se ne smije olako shvatiti. Trenutačno drže treću poziciju u prvoj skupini te će vjerojatnom pobjedom nad reprezentacijom Južne Koreje u svojem posljednjem nastupu na prvenstvu tu poziciju i zadržati. To bi bio sasvim solidan uspjeh.

8. Slovačka (9): Slovaci su nas u utakmici s domaćinima uvjerili da su prosječna momčad koja se oslanja na inspiraciju Františeka Šulca (7 pogodaka), ali i da tamo ne misle ostati predugo. Gotovo je sigurno da u bliskoj budućnosti neće biti dio rukometne elite, no iskazanom željom ukazuju na to da teže "gornjoj sredini". U drugom su krugu pomalo neočekivano pobijedili reprezentaciju Južne Koreje te im sada još preostaje utakmica revijalnog karaktera sa Šveđanima.

9. Švedska (8.): Izgubili su obje utakmice u drugom krugu natjecanja, ali to je rezultat mladosti i manjka neiskustva. Pokazali su da se mogu nositi i s najvećima (Hrvatska, Francuska) te da znaju odigrati dobru obranu, a ni kontre im nisu "strane". Iako su se od njih možda očekivale i veće stvari, oni ipak nisu u potpunosti podbacili. Njihov najbolji strijelac jest Jonas Larholm s 34 postignuta pogotka.

10. Srbija (4.): Nakon boda osvojenog protiv Nijemaca, potopljeni su od strane Poljaka. Od njih se ipak očekivao veći otpor u toj utakmici te su upravo zato prizemljeni i u ovoj kategoriji gdje se ocjenjuje uspjeh momčadi nakon drugog kola. Također, važno je naglasiti da se u njihovim redovima ponajviše ističe Momir Ilić, inače peti strijelac dosadašnjeg dijela prvenstva s 42 gola na svom kontu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!