Rukomet

Na krilima Igora i Venija

Borna Rupnik • utorak, 27.01.2009.
Na krilima Igora i Venija
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska je na noge Francuzima - čiji je izbornik također štedio igrače, a možda i skrivao neke adute - istrčala u sastavu bez Ivana Balića i kapetana Petra Metličića, a kako je jedan od važnijih ciljeva bio dobro se odmoriti prije polufinala, veću su minutažu dobili neki manje korišteni igrači. Rezultat 22:19 jasno pokazuje da nisu zakazali, dapače, zaslužuju sve pohvale...

Venio Losert: Branio svih 60 minuta i 14 puta spriječio pogodak, uz 42% uspješnosti. Veliki misterij za francuske rukometaše. Branio im je pokušaje s krila, sa sedam metara, s crte, solo-prodore i jedan lob, a isprovocirao je i dobru volju svojih vratnica. Potez utakmice imao je uhvativši Bosquetov udarac u ruke.

Mateo Hrvatin: Nije ulazio u igru. Očekujemo ga odmornog, raspoloženog i efikasnog u polufinalu protiv Poljske.

Domagoj Duvnjak: Ponovno dokazao je motor ove ekipe, iako je teško vjerovati da itko još sumnja. Sredinu prvog poluvremena proveo je sanirajući posljedice Karabatićevog prsta u oku, a još uvijek je osjećao posljedice ranije ozljede. No, unatoč tome bio je u stanju povući protunapad preko cijelog terena, primiti još dosta batina, a oduševio je jednim dodavanjem bez gledanja te pronalaskom Vorija na crti s 15 metara. Za loš postotak šuta najzaslužniji su pokušaji u vremenskoj stisci ili sjajni Karaboue.

Blaženko Lacković: Pretvorio se u stručnjaka za pogotke u posljednjim sekundama prije odlaska na odmor. Ušao je u igru u 12. minuti, prodao Francuzima nekoliko finti koje su rezultirale pogocima, prodorima ili asistencijama te aktivno sudjelovao u velikom dijelu tečnih akcija hrvatske reprezentacije. Raspoloženog Karabouea savladao je četiri puta.

Vedran Zrnić: Iz protunapada doveo Hrvatsku u prvo vodstvo, presjekao jedan napad Francuza, ali u sljedeće dvije prilike nije bio precizan. Čvrst u obrani, zbog nepopustljivosti na svom krilu zaradio i žuti karton, a u jednoj prilici kada je ispao iz igre njegov je propust ispravio izvrsni Losert.

Marko Kopljar: Zamijenio kapetana Metličića na svih sat vremena i bio sve sigurniji kako je utakmica odmicala. U prvih par napada pogađao je okvir gola, francuskog vratara ili zaštitnu mrežu, a u obrani je malo kasnio s reakcijama. Ohrabrio se nakon prvog pogotka, ali bi trebao smanjiti broj sitnijih tehničkih pogrešaka.

Igor Vori: Zasluženo je ponio titulu igrača utakmice, a zatim darovao nagradu jednako zaslužnom Veniju Losertu. Počeo je od prve minute, bio neumoljiv u napadu (osam pogodaka iz isto toliko pokušaja) te izrazito borben i dobro postavljen kao prednji čovjek u 5-1 obrani. Neumorno se natezao se s Francuzima, iščeprkao im par lopti i izludio svoje čuvare okretima na crti.

Jakov Gojun: Igrao u srcu obrane i sudjelovao u nekoliko dobro postavljenih blokova. Uz malo dodatnog iskustva znat će se postaviti igračima poput Narcissea kako bi ih zadržao dalje od gola i neće mu padati koncentracija pri slavlju pogodaka. Svojim je radom Voriju olakšao obrambene zadaće.

Goran Šprem: Krenuo od početka i na oduševljenje zagrebačke publike postigao svoj prvi gol za 3:1. U prvom dijelu dobro je držao Abaloa, a kada je u počeo igrati visoko u fazi obrane ukrao je dvije lopte, ali je ponekad ostavio dosta prostora iza svojih leđa.

Denis Špoljarić: Ušao tek u posljednje dvije minute kako bi onemogućio bilo kakvo neželjeno francusko iznenađenje u trenucima kada je Tonči Valčić zaradio isključenje.

Josip Valčić: Odmarao Domagoja Duvnjaka na mjestu srednjeg vanjskog. S obzirom na izvedbe Duvnjaka i Balića na toj poziciji imao je težak zadatak, ali nakon početnih je komplikacija počeo vezati na sebe francuske braniče i kretati se na relaciji između šest i deset metara. Tada su ga Onestini teškaši teško držali, a jedini je pogodak postigao u vrlo važnom trenutku: s igračem manje pri rezultatu 15:12. Usput je često bio i pravovremen u obrani.

Tonči Valčić: Na mahove je igrao na silu, ali je znao i povući kada je trebalo. Nije se proslavio šutom (samo jedan pogodak iz pet pokušaja), ali je podijelio čak pet vrlo lijepih i vrlo važnih asistencija. Bio je dio vrlo pokretljive i učinkovite obrane.

Mirko Alilović: Prepustio svjetla pozornice Veniju Losertu.

Ivan Čupić: Prvi puta je na parket istrčao u 44. minuti, a u prvoj obrambenoj akciji iznudio je probijanje Nikole Karabatića. Zatim je sa svoje pozicije vratio Hrvatima šest pogodaka prednosti (18:12).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!