Rukomet

Dnevnik: Kalkuliranje, što je to?

Ivor Krapac • srijeda, 28.01.2009.
Dnevnik: Kalkuliranje, što je to?
Foto: Kristijan Komarica

Čim se prolazak dalje osigura uoči posljednje utakmice drugog kruga, pitanja su obično ista - treba li ići punom snagom ili možda odmoriti barem pola momčadi, eventualno razmišljati o biranju suparnika u polufinalu? Hrvatska je i na drugom Svjetskom prvenstvu zaredom pokazala da je u ovakvoj situaciji ne zanima kalkulacija - jedino pobjeda...

Lino Červar i njegov suparnički kolega Claude Onesta bili su u najugodnijoj poziciji koju izbornici mogu imati - odmoriti nekoliko važnih aduta i uštedjeti snagu za najvažnije utakmice, pritom isprobavajući one koji su dosad igrali manje, a ukoliko se ukaže prilika, uzeti i nova dva boda. Hrvatska je bila uspješnija, pokazalo se da su Červarovi aduti iz drugog plana dovoljno kvalitetni za pobjedu u ovakvoj utakmici.

Nije bilo kalkuliranja ili nastupa "s kočnicom" onih koji su bili na terenu - Hrvatska je željela odlazak u polufinale s prvog mjesta skupine i bez krivog koraka u dosadašnjim nastupima, ne mareći previše za rasplet u susjednoj, zadarskoj skupini. Podsjetimo, u usporedivoj situaciji prije dvije godine na SP-u u Njemačkoj, kad je postojala mogućnost izbjegavanja Francuza u četvrtfinalu, također je ugrabljena pobjeda u posljednjem kolu drugog kruga, tada protiv Španjolaca, no taj odabir nije se pokazao sretnim. Nadajmo se da ovog puta neće biti reprize.

U Njemačkoj su nas čekali jaki Francuzi, dok ćemo na domaćem terenu tražiti prolaz protiv na papiru ipak slabijih Poljaka, koji su svoje mjesto među posljednja četiri rezervirali doslovno u posljednjim sekundama pogotkom Siodmiaka za pobjedu nad Norveškom. Aktualni svjetski doprvaci nisu briljirali u prvom krugu u Varaždinu, u Zadar su stigli bez bodova, da bi nakon toga pokazali puno opasnije lice - tri zadarske pobjede zasigurno su ih psihološki podignule, bit će neugodni, ali u polufinalu nitko ni ne očekuje ugodnog protivnika.

Hrvatska i Francuska su svoj dio posla u zagrebačkoj skupini očekivano obavili bez ogrebotina, dok se u Zadru u posljednje dvije utakmice odvijala prava ludnica - Danci, Nijemci, Poljaci i Norvežani bili su sa šansama za prolaz, a na koncu su uloge tragičara pripale njemačkim i norveškim rukometašima. Nijemci su u završnici pali protiv Danaca, kojima je pobjeda osigurala prvo mjesto skupine, dok su Norvežani pri izjednačenom rezultatu protiv Poljske u posljednjem napadu pogurnuli sve adute pred suparnički gol, povukli i vratara, no sve što su dobili bio je Siodmiakov pogodak u praznu mrežu za veliko slavlje Wentinih izabranika.

Takav rasplet eliminirao je i Nijemce, koji neće obraniti naslov osvojen na domaćem terenu. Moglo se dogoditi da se norveško-poljskim remijem provuku do polufinala, no takvu sreću zaista nisu zaslužili - osim što otpočetka nisu igrali dobro, očito se još nisu odviknuli od sudačkog vjetra u leđa s prošlog SP-a pa im sada svaka sporna sudačka odluka na njihovu štetu izgleda kao da je kraj svijeta. Barem po reakcijama njihovih igrača.

No, da ne bi bilo samo negativnog o posrnulim svjetskim prvacima, evo i nečeg ljepšeg iz njemačkih redova, točnije, od komentatora DSF-a. Bez skraćivanja, kako sam dobio na mail:

"Party cijeli dan, pa cijelu noć, i opet sljedeći dan. Čovjek se naježi od ove atmosfere, a mogu misliti kako se u takvoj atmosferi osjećaju igrači... Nevjerojatna atmosfera, poslušajte samo ovo u pozadini... Nevjerojatno. Mislili smo da je SP u Njemačkoj vrhunac po atmosferi i da će to teško moći netko ponoviti, ali moramo reći da je ovo u u Hrvatskoj, prije svega u Zagrebu i Splitu, 'šlag na tortu'. Fenomenalno... Cijeli grad živi za rukomet, ljudi gledaju utakmice po kafićima i šatorima... Daleko bolja atmosfera u Hrvatskoj nego u Njemačkoj..."

Lijepo za pročitati, još kad bi se nekako moglo utišati Darka Janeša... Ili previše tražim.

I za kraj - Australci. Reprezentacija koja je uoči SP-a jedva pobijedila baranjskog trećeligaša (dokaz) hrabro se držala protiv Saudijske Arabije u utakmici za izbjegavanje posljednjeg mjesta na SP-u, ali nisu uspjeli - Saudijci su pred 300 sretnika u Puli slavili s 23:19.

Bit će bolje drugi put, valjda.

Igrač dana: Venio Losert (Hrvatska)
S prilikom da na vratima provede svih 60 minuta, Loci je izgledao kao što obično Thierry Omeyer (strah me već na spomen imena) izgleda protiv Hrvatske. Ukupno 14 obrana s 42 % uspješnosti, skidao je i s krila, i s crte i izdaleka, po jednom i iz kontre i sedmerca... Kompletna predstava, u polufinalu ili finalu bi sjajno sjela još jedna takva.

Pogodak dana: Artur Siodmiak (Poljska)
Jednim udarcem ubiti dvije muhe - doslovno, po jednu norvešku i njemačku - i pritom svoju reprezentaciju uvesti u polufinale SP-a - to se zove pravi posao. Uhvatio je loptu u norveškom napadu, bacio prema praznim vratima na suprotnom kraju terena i pogodio - Siodmiak ovakav rasplet vjerojatno nije zamišljao ni u najljepšim snovima...

Izjava dana: Goran Šprem (Hrvatska)
Hrvatsko lijevo krilo je pred kamerama RTL televizije sjajno reagiralo na pitanje očekuje li minutažu protiv Poljaka: "Naravno da se nadam nastupu u polufinalu, ali neće biti nekakvog velikog razočaranja ako ne nastupim. Uspjeh reprezentacije je na prvom mjestu, a osobni interesi postrani. Nije ovo klub da se borimo za svoje mjesto."

Utakmica dana: Poljska - Norveška
Dvoboj za polufinale bio je izjednačen praktički od prve do posljednje minute, bez rezultatskog odvajanja bilo koje momčadi, a kao "točka na i" stigla je uzbudljiva završnica uz Siodmiakov odlučujući pogodak u posljednjim trenucima.

Navijači dana: Hrvati
Iako mi je i skupina njemačkih umirovljenika koju je tu i tamo uhvatila kamera bila simpatična, njih ipak nema 15-ak tisuća i nisu toliko glasni. Protiv Francuza je atmosfera u zagrebačkoj Areni bila najbolja od dosadašnje tri utakmice - a može li biti još i bolja, vidjet ćemo u posljednjim, najvažnijim utakmicama.

Potez dana: Igor Vori (Hrvatska)
Neumorni hrvatski kružni napadač je nakon osam pogodaka uz stopostotnu realizaciju u pobjedi nad Francuzima poklonio sat za igrača utakmice Veniju Losertu, čime je zaslužio veliki plus zbog prikazanog karaktera i stavljanja vlastitog, podjednako sjajnog učinka u drugi plan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!