Košarka

"Srce nam dalo šansu"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 28.01.2009.
"Srce nam dalo šansu"
Foto: Kristijan Komarica

Nakon velike pobjede Cibone nad Montepashijem na startu Topa 16 oba trenera bila su prilično pričljiva pred novinarima...

Trener Cibone Velimir Perasović bio je očekivano zadovoljan nakon velike pobjede: "Mislim da se vidjelo cijelu utakmicu kakva je Siena; ekipa koju ponekad izgleda nemoguće dobiti." Publika i obrana su donijeli pobjedu: "Uz publiku i zonsku obranu smo ih uspjeli dobiti. Bili smo izuzetno raspoloženi, a to se sve mora poklopiti da bismo dobili ovakvu jednu momčad."

U prvom dijelu nije izgledalo kako Cibona može slaviti na kraju: "Bili su dominantni u svakom pogledu, a razlika je bila samo šest za njih zbog srčanosti. Da se igralo kod njih - gubili bismo 20 razlike. Velika želja i srce su nas ostavili u igri, a poslije nam se otvorilo. Uostalom, dali smo 50 koševa u drugom poluvremenu što je zaista puno."

Atmosfera u Draženovom domu podsjeća na neka vremena kada je Cibona bila izuzetno jaka: "Atmosfera izvuče puno više od naših igrača, a ja bih volio da to nije tako. Igrači se drugačije motiviraju za ovakve utakmice i one kada nema 1.000 ljudi. Baš zbog te atmosfere bolje igramo nego u NLB ligi."

Promjena obrane u zonu donijela je pobjedu: "Ja više volim igrati čovjeka, ali nema smisla lupati glavom u zid. Imali su puno šuteva koje su promašili, ali zona je pasivnija obrana koju ja ne volim, no ponekad ju treba koristiti. To je obrana koja protivniku daje lakoću u napadu, a sad, hoće li to iskoristiti - ovisi o protivniku. Tako smo igrali u Zadru pa su nam zabili 10 poena u tri minute. Ja više volim igrati čovjeka."

Trener Cibosa je priznao kako su njegovi igrači ušli s previše respekta u utakmicu: "Mislim da je problem što smo previše respektirali Sienu, a kada su oni ušli lagano i kažnjavali nas - uvuče se nervoza. Kad je stalno deset razlike - nije jednostavno. Krenuli smo bolje u nastavak, pogodili trice, Kus je bio odličan i to momčadi daje energiju za obranu."

Razigravač Cibone Earl Calloway danas je bio u elementu, ubacio je nekoliko važnih trica: "Radimo svakodnevno i on je jedan od igrača koji bolje igraju doma nego vani, kao i većina igrača. Da bi nešto osvojio, moraš i u gostima igrati dobro jer se tako osvajaju trofeji. Calloway ima taj problem - doma je odličan, no u gostima nije."

Vrlo je bitnu ulogu odigrao Marin Rozić u prvom dijelu: "Bio je ključni igrač za smanjiti razliku, donio je energiju i probudio ostale što je bilo izuzetno bitno; osvojio je dvije lopte; zabio par lakih poena i to je bilo jako korisno."

Gostujući trener Simone Pianigiani nije imao ideju kako slomiti Ciboninu obranu: "Čestitke Ciboni na pobjedi. Imali su više želje, borbenosti i igrali su agresivnije. Bili su bolji u detaljima koji su na kraju odlučili utakmicu. U napadu nismo imali odgovora na njihovu zonu jer nam je lopta išla presporo, a to su detalji koji odluče pobjednika."

Vrlo simpatični trener gostiju smatra kako suci nisu bili na razini: "Igrali smo dobro prvi dio, no onda se Cibona sve više i više dizala, a i pucali su 14 bacanja više od nas što mislim da je na kraju presudilo. Moji su igrači bili nervozni nakon nekih sudačkih odluka. Mislim da su loše sudili, ne za nekoga, nego jednostavno loše jer nije isti kriterij na svim utakmicama i teško se tome prilagoditi: danas je bilo 50 bacanja, a na nekoj drugoj utakmici ima deset i teško je tako igrati."

Ima još pet utakmica u Top 16, no ovo je vrlo bitna pobjeda: "Mislim da smo izgubili ključnu utakmicu iako je ovdje strašno teško. Pa u Zagrebu su svladani Maccabi i Olympiakos. Teška je ovo grupa, a da smo ovdje dobili - imali bismo sjajnu priliku jer nije mi palo na pamet da će Cibona završiti bez pobjede Top 16, ali nadao sam se da neće biti protiv nas."

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona88:81Montepaschi Siena
Fenerbahçe48:66CSKA Moskva
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona88:81Montepaschi Siena
Fenerbahçe48:66CSKA Moskva
1CSKA Moskva 51+77
2Montepaschi Siena 42+16
3Cibona 24-33
4Fenerbahçe 15-60

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!