Rukomet

Dnevnik: Rekord i poludjeli raspored

Ivor Krapac • četvrtak, 29.01.2009.
Dnevnik: Rekord i poludjeli raspored
Foto: Kristijan Komarica

Većina pitanja dobila je odgovor, preostalo je tek doznati ono najvažnije - raspodjelu prva četiri mjesta na SP-u u Hrvatskoj. Četvrtak je bio dan za one koji nisu imali toliko sreće i uspjeha da se probiju u završnicu, a poslužio je i kao zagrijavanje za nama puno bitniji polufinalni petak...

Prije nego što svima koji su otvorili tekst pojasnim čemu ovakav naslov, pokušat ću se vratiti na nas, Francuze i ono što većina vjeruje da će se dogoditi u nedjelju u zagrebačkoj Areni - sudar jednih i drugih u borbi za svjetski naslov. Ako se izgubim po putu, vičite, glava mi je zapela negdje između Zagreba i Melbournea.

Finale prije finala, generalna proba za nedjeljnu veliku utakmicu, neće nas Omeyer valjda opet... Misao o finalu prije finala ili generalnoj probi isplivala je u prvi plan uoči prvog hrvatsko-francuskog susreta na ovom SP-u, a iako je istina da su ove dvije reprezentacije zasad pokazale najviše, ovo je ipak sport - ne postoji garancija da će se ono što gotovo svima izgleda logično i predvidljivo sutra dogoditi i na terenu.

Relativno čiste svijesti i s dovoljno ispijenih kava za sobom, a i dovoljno obazriv da se na vrijeme zaustavim prije nego me netko tko radi najavu polufinala pita "zašto si mi ukrao ideju za najavu polufinala", prognoziram da se prekjučerašnje finale prije finala neće ponoviti u nedjelju u onom pravom finalu. I ne, ne mislim pritom na to da bi u finalu za Hrvatsku igrali Balić i Metličić, a za Francusku svi oni koji prekjučer nisu ili su igrali manje.

Pristranost i blagi porast nezdrave euforije sprječava me da pomislim išta drugo o Hrvatskoj i Poljskoj osim da će ih naši pregaziti sa šest do osam razlike, no u Francuze, moram priznati, baš i ne vjerujem. Put do polufinala im je u prevelikoj mjeri bio dječja igra da se to ne bi osjetilo protiv reprezentacije danske kvalitete, pogotovo ako im se ne oporavi Dinart. Stijena u obrani zaista nedostaje...

Do sutra u ovo isto vrijeme, nadam se, neće biti previše reakcija bijesnih čitatelja koji su se poveli za mojim mišljenjem i izgubili brdo novaca zbog klađenja na Dance, no za svaki slučaj, naglasit ću da ovo nije utemeljeno na ičem opipljivom, detaljnoj analizi jednih ili drugih, već jedino po osjećaju. Nema šanse da su Hrvatska i Francuska prije neki dan bili najava za finale, jednostavno nema.

Rekord iz naslova pripada Kiri Lazarovu, o čemu malo kasnije, a poludjeli raspored je - poludjeli raspored. Pretpostavljam da su zahtjevi stranih tv-kuća, Nijemaca prije svega, doveli do toga da se utakmice za plasman danas vremenski poredaju ovako: 11 - 5 - 7 - 9, no što god je bilo, zaista je zbunjujuće.

Poredano nekako logičnije, pobjednici dana bili su Nijemci (5.), Šveđani (7.), Norvežani (9.) i Makedonci (11.), a najbolje od najboljeg u izboru Sportnetovog T&B dvojca iz Zg Arene izgleda ovako:

Igrač dana: Kiril Lazarov (Makedonija)
Danas najbolji, bez ikakve dvojbe - s 15 pogodaka predvodio Makedonce do pobjede nad Korejcima, a putem postao i najbolji strijelac jednog SP-a u povijesti (ukupno 92 gola). Desni vanjski zagrebačkog CO-a prestigao je legendarnog Korejca Kyung-Shina Yoona, koji je 1995. na Islandu zabio 86.

Pogodak dana: Stojanče Stoilov (Makedonija)
Svoj jedini pogodak na utakmici Stoilov je zabio kad je najviše trebalo - pola minute do kraja za pobjedu Makedonije nad Korejcima (32:31).

Izjava dana: Kiril Lazarov (Makedonija)
Ne samo da je najbolji strijelac i novi rekorder SP-a, čovjek zna i želi pjevati s našima - nadajmo se da će u nedjelju imati tu priliku: "Ja se nadam da će Hrvatska osvojiti SP. Danas sam pričao sa svojim trenerom Červarom, bit ću na finalu jer ću primiti nagradu za najboljeg strijelca; rekao sam mu da ću i ja stati u red pa ćemo skupa pjevati Morsku vilu."

Utakmica dana: Makedonija – Južna Koreja
Osim što je bila najneizvjesnija danas, okončana već spomenutim pogotkom Stoilova za makedonsku pobjedu, ostat će upamćena i po ulasku Lazarova u povijest SP-a.

Navijači dana: Mađari
Naših sjevernih susjeda bilo je najviše, naglasnije su navijali, došli su i prije svoje utakmice, a dio je ostao i kasnije. Nisu navijali samo za svoje, pljeskali su i Kiri Lazarovu kojeg pamte iz godina dok je igrao u njihovoj zemlji, u Veszpremu.

Potez dana:
Još jednom Kiro Lazarov - njegov deseti od ukupno 15 današnjih golova protiv Korejaca osigurao mu je smjenjivanje Yoona u već spomenutoj kategoriji najboljeg strijelca nekog SP-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!