Rukomet

Top 10: Hoćemo desetku!

Ivor Krapac • subota, 31.01.2009.
Top 10: Hoćemo desetku!
Foto: Kristijan Komarica

Devet od devet, u lovu na desetu pobjedu i stopostotni učinak na putu do željenog naslova pred domaćim navijačima - Hrvatska i dalje dominira Sportnetovom ljestvicom najboljih 10 na SP-u, a završni izazov slijedi protiv Francuza, koji su veći dio prvenstva za petama...

1. Hrvatska (u prošlom kolu 1.): Što još reći o momčadi koja je bez krivog koraka došla do finala, izborivši priliku da zaokruži nedodirljivi pohod do svjetskog trona? Francuzi su jaki, u nedjelju će biti ozbiljan suparnik - no, kako im ne vjerovati nakon dosad prikazanog na ovom SP-u, uz ludnicu na tribinama sa 16.000 ljudi koji guraju prema naslovu?

2. Francuska (4.): Olimpijski pobjednici nastavljaju potvrđivati da su, uz Hrvatsku, najjača svjetska reprezentacija posljednjih godina. Nema Bertranda Gillea - ne smeta, Didier Dinart je ozlijeđen - može se i bez njega; riječ je u dvije jake dosadašnje karike francuske obrambene igre, no obrana im izgleda dovoljno dobro i ako nisu na terenu, kao što su na svojoj koži osjetili Danci. Dinart je najavljen za finale, što će predstavljati dodatni izazov za Hrvatsku...

3. Poljska (3.): Zaista su se dignuli nakon lošeg prvog kruga. Zasluženo su, iako i pomalo sretno, dohvatili polufinale, u susretu s Hrvatskom odigrali vrlo pristojno, no njihov je problem bio prejak suparnik - protiv Kauboja nošenih sjajnim navijanjem u zagrebačkoj Areni nisu ni mogli proći bolje. Dance su već svladali u Zadru, mogli bi i u susretu za treće mjesto u Zagrebu, pogotovo ako će suparnici odigrati kao u polufinalu protiv Francuza.

4. Danska (2.): Reprezentacija u koju sam bez osobitog razloga vjerovao u polufinalu pala je gotovo bez ispaljenog metka, ne pruživši ozbiljniji otpor Francuzima. Joachim Boldsen, koji se oprostio od nacionalnog dresa, očito jako nedostaje - protiv Francuske je to povremeno izgledalo vrlo konfuzno u napadu, prečesto su srljali na čvrstu francusku obranu i poklanjali lopte, a takve se stvari u ozbiljnim utakmicama redovito plaćaju.

5. Njemačka (5.): Izabranici Heinera Branda oprostili su se od svjetskog naslova, ali za utjehu, mogu se pohvaliti da su prvi u "ostatku svijeta", odmah do reprezentacija koje su dogurale do polufinala. Kod Nijemaca angažman i borbenost do kraja nikad nisu sporni, nisu bili ni ovog puta, ali bolje od petog mjesta ipak nisu mogli - drugi su jači.

6. Mađarska (6.): U prvom krugu su možda i profitirali zbog lakše skupine, no u Zagrebu su pobjedama nad Švedanima i Korejcima i solidnim otporom Hrvatskoj potvrdili da vrijede. Dali su koliko su mogli i u dvoboju za peto mjesto, no Nijemci su ipak bili jači.

7. Švedska (8.): Počeli su jako obećavajuće, do utakmice s Hrvatskom bili stopostotni u prvom krugu, da bi im potom Červarovi izabranici, Francuzi i Mađari dali do znanja da povratak u svjetski vrh ne ide tako lako. No, potencijal postoji, izbornik Ola Lindgren i njegov prvi suradnik Staffan Olsson imaju materijala za bolji rezultat na budućim velikim natjecanjima.

8. Norveška (7.): Iako su zasigurno bili razočarani zbog propuštene prilike protiv Poljaka u borbi za polufinale, norveški rukometaši uspjeli su se psihološki podignuti u susretu za deveto mjesto. Slovaci im nisu predstavljali ozbiljniji izazov, slomili su ih s 34:27 i time uljepšali kraj SP-a na kojem su mogli i više.

9. Srbija (9.): Jedna dobra, pa jedna loša utakmica - bez ikakve konstante. U stanju su ozbiljno namučiti Dance i uzeti bod Nijemcima, ali i izgubiti od Brazila ili doživjeti pravi potop protiv Poljske, zaista nemogući za prognoziranje... Nastup na prvenstvu nisu završili u stilu, u utakmici za sedmo mjesto dogodio im se uvjerljiv poraz od Šveđana (37:29).

10. Makedonija (-): Rekord Kire Lazarova po broju pogodaka na jednom SP-u (92) i pobjeda nad Korejcima u utakmici za 11. mjesto vratili su Makedonce među našu prvu desetoricu. Bio je to turnir kojeg će makedonski rukometaši pamtiti po puno lijepog - osim rekorda Lazarova i prolaska u drugi krug, impresionirali su i njihovi navijači, koji su se svakog dana brinuli za dobru atmosferu u Varaždinu i Zadru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!