Ostali sportovi

Sandra Paović više nikada neće hodati?

Antonija Pavlić • srijeda, 04.02.2009.
Sandra Paović više nikada neće hodati?
Foto: FaH

Jedna od najboljih hrvatskih stolnotenisačica, Sandra Paović, i dalje je u vrlo teškom stanju nakon prometne nesreće u francuskom Caenu. Članici istoimene stolnoteniske ekipe u nesreći su napukli i dislocirani šesti i sedmi vratni kralježak, zbog čega ima samo djelomičnu kontrolu nad rukama, dok ispod koljena ne osjeća gotovo ništa. Najnovije informacije iz bolnice Rouenu u Francuskoj kažu kako je Sandra počela micati rukama te joj se vratio osjećaj dodira u noge, no liječnici, unatoč tome, mladoj sportašici i dalje ne daju velike izglede za ponovno hodanje...

Paović je, podsjetimo, tešku nesreću doživjela na putu do pariške zračne luke, od kuda je trebala otputovati na ogled s poljskim prvakinjama u Krakow. Vozač klupskoga kombija odjednom je izgubio nadzor nad vozilom i sletio s ceste, a ozbiljne je ozljede zadobila jedino naša stolnoteniska reprezentativka, za koju je kobno bilo nevezanje pojasa. Sreća u nesreći bila je ipak ta da se najbolje opremljena klinika u Francuskoj specijalizirana upravo za ozljede vratnih kralješnjaka, nalazila samo 20 kilometara od mjesta nesreće, te su je liječnici četiri sata kasnije već operirali.

Izbornik hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije, Neven Cegnar, za Javno.hr je nakon dvodnevnog posjeta nesretnoj Paović prenio dojmove liječnika o njezinom stanju: "Mogu reći da sam sada veći optimist nego kada sam joj tek putovao u posjet. Dijagnoza je postavljena - došlo je do frakture šestog i sedmog vratnog kralješka, a oba su se za 50 posto pomaknula udesno. Još ne može samostalno disati, a liječnici tvrde kako su šanse da ponovno prohoda vrlo male - to bi gotovo bilo svjetsko čudo.", emotivan je bio Cegnar.

"Ona je veliki borac i uopće ne dvojim da će uspjeti dostići svoj maksimum; morat će teško raditi da oživi gornji dio tijela, trenutno samo djelomično pomiče ruke. Nadamo se da će uskoro preseliti u Hrvatsku, treba vidjeti još samo kako i gdje će se liječiti. Veliku je podršku dobila od HOO-a, ministra Primorca i stolnoteniskog Saveza, uz toliko podrške i pozitivne energije sve je moguće."

Njezin je liječnik pak, dr. Jean-Francois Kahn, napomenuo kako se za sada ne mogu davati nikakve pouzdane dijagnoze: "Sandra trenutno prolazi upalnu fazu zbog nesreće, a u razdoblju između operacije i dijagnoze mora proći nešto vremena kako bi saznali točne posljedice. Napravit ćemo testove, ispitivati pokretljivost i osjetljivost. Ohrabruje nas činjenica što nesreća nije utjecala na njezine vitalne funkcije."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!