Vodeni sportovi

Phelpsu suspenzija

Maja Giljanović • petak, 06.02.2009.
Phelpsu suspenzija
Foto: Davor Sajko

Olimpijski velikan Michael Phelps jučerašnji dan definitivno neće pamtiti po dobrom. 23-godišnjaku je najprije otkazan jedan od najizdašnijih sponzorskih ugovora da bi koji sat kasnije primio vijest o suspenziji...

Michaela Phelpsa kojeg je nesretni engleski tabloid News of the world snimio u pušenju bonga i inkriminirajuće slike čim prije odaslao "urbi et orbi" suspendirala je, naime, Američka plivačka federacija.

U priopćenju iz USA Swimminga poručuju: "Anti-doping pravila nisu prekršena, ali ovom suspenzijom želimo odaslati jasnu poruku. Michael je uzor milijunima djece širom svijeta i mi ovakvo neodgovorno ponašanje ne možemo ne sankcionirati".

Phelps je suspendiran na 90 dana, a u ovom razdoblju neće dobivati ni financijsku potporu (minimalno 1750 $ mjesečno). Što se novčanog, međutim, aspekta tiče, nemjerljivo veći udar na Amerikančev džep priopćenje je iz Kellogga.

Prehrambeni div preko čijih je pahuljica i grickalica Phelps nakon osvajanja nevjerojatnih osam zlata na OI u Pekingu kojima je srušio Spitzov rekord iz Münchena 1972. ušao u milijune domova širom SAD-a, ali i svijeta, objavio je, naime, raskid lukrativnog sponzorstva.

Drew Johnson jedan od Phelpsovih agenata izjavio je: "Michael bespogovorno prihvaća suspenziju i odlučan je čim ona istekne vratiti povjerenje navijača. Mnogi mu se i javljaju i pružaju potporu na čemu im zahvaljuje i baš će će se zbog svojih obožavatelja vratiti još jači".

Trener mu Bob Bowman nije krio razočaranje: "Ovu će lekciju itekako zapamtiti. Razočarao je svu silu ljudi uključujući i mene, ali ne pada mi napamet okrenuti mu leđa. Pritisak pod kojim se godinama nalazi je pregolem i na ovoj je zabavi prešao granicu dobrog ukusa, ali najlakše ga je sada pljuvati. Učini li ga suspenzija boljim kako plivačem tako i čovjekom, nije ni svako zlo za zlo".

Phelps se natjecanjima planirao vratiti početkom ožujka na Grand Prixu u Teksasu, međutim, prije svibnja i mitinga u Charlotteu nema mu nastupa.

7. srpnja u Indianapolisu su trialsi za SP u Rimu, a Bowman je uvjeren da mu suspenzija neće previše naštetiti: "Prvi treninzi su bili zadovoljavajući. Suspenzija nam definitivno neće pomoći, ali sumnjam da će nas pretjerano unazaditi".

Slično razmišljaju i kolege mu iz reprezentacije Dara Torres, Amanda Beard, Ryan Lochte. itd. koji su čim su slike dospjele u javnost poslali tople riječi podrške: "Michael je u Pekingu dao sve što ima za SAD, nemojmo ni mi njega sada kad nas treba ostaviti na cjedilu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!