Nogomet

Brazil bolji od svjetskih prvaka

Borna Rupnik • utorak, 10.02.2009.
Brazil bolji od svjetskih prvaka
Foto: EPA

Prijateljski dvoboj najtrofejnijih reprezentacija na svijetu završio je pobjedom one uspješnije. Peterostruki svjetski prvaci Brazilci su rezultatom 2:0 svladali četverostruke svjetske prvake Talijane...

Susret na stadionu Emirates u Londonu počeo je vrlo živo. Već u četvrtoj minuti Andrea Pirlo šalje dugu loptu u šesnaesterac, dobro reagira Fabio Grosso i šalje je u mrežu, ali pomoćni sudac diže zastavicu zbog zaleđa. Samo minutu kasnije Robinho zamalo koristi zbunjenost talijanske obrane, ali Fabio Cannavaro na vrijeme izbacuje loptu iz kaznenog prostora.

Brazilci u do vodstva stigli u 11. minuti u tipično svom stilu. Akciju je počeo Ronaldinho, zatim Elano petom dodaje Robinhu i brzo dobiva loptu natrag te matira nemoćnog Gianluigija Buffona. Stvari su se ponovno zakuhale sredinom prvog poluvremena, kada su Talijani propustili dvije-tri poluprilike, ali do pogotka su ponovno stigli Brazilci.

U 26. minuti loptu je primio Robinho, ušao među talijanske braniče, driblinzima osvojio par metara prostora i svladao Buffona niskim udarcem u suprotni kut. Nakon pola sata igre Ronaldinho iz slobodnog udarca puca preko vrata, a s druge strane pokušava Daniele de Rossi, no njegov pokušaj branio Julio Cesar.

Svoj je udarac u dva navrata okušao i Maicon, ali bez učinka. U 37. minuti ponovno se pružila prilika Grossu, ali lopta odlazi visoko na tribine. Momčad Marcella Lippija u tim je trenucima radila pritisak na brazilsku obranu, ali su Dungini izabranici odgovorili nekolicinom novih lijepih poteza.

Elano je šest minuta prije odmora uočio rupu u plavoj obrani i opalio prema desnim rašljama, ali nije dobro naciljao. Lippi je u poluvremenu odlučio uvesti neke nove igrače, ali se odnos snaga na terenu nije znatno promijenio. U igri iznenađujuće visokog tempa treba zabilježiti slobodan udarac kojeg je Pirlo s tridesetak metara poslao pored vrata, a u 65. minuti ponovno se zatresla brazilska mreža, no rezultat se nije mijenjao.

Pirlo je pronašao Lucu Tonija, koji je postigao pogodak, ali se pri primirivanju lopte poslužio rukom i sudac je opravdano dodijelio loptu Južnoamerikancima. Da se igralo na razini iznad obične prijateljske utakmice pokazao je i start Simonea Perrotte na Ronaldinhu, zbog kojeg je dobio žuti karton.

Svoja je vrata Julio Cesar fantastično spasio u 81. minuti, obranivši pokušaj Luce Tonija sa tri metra, a pet minuta prije kraja Buffon odbija neugodan Ronaldinhov centaršut u srce peterca. Na drugoj strani Julio Cesar ne dopušta ni smanjenje rezultata - izvrsno brani Grossov slobodan udarac.

Ugodno popunjeni Arsenalov stadion tako je svjedočio zanimljivoj i sadržajnoj utakmici u kojoj je Brazil pokazao dio svog oku ugodnog repertoara, dok Talijane može zabrinuti ponekad nesigurna obrana i blijeda predstava lijeve i desne strane veznog reda, posebno Riccarda Montoliva u prvih 45 minuta.

Ovaj susret ujedno je označio kraj nepobjedive serije talijanskog izbornika Lippija. Njegov se niz zaustavio na 31 reprezentativnoj utakmici bez poraza.

Prijateljska utakmica, London:
Brazil - Italija 2:0

Brazil: Julio Cesar - Marcelo, Juan (Thiago Silva), Lucio, Maicon - Gilberto Silva (Josue), Felipe Melo, Ronaldinho, Elano (Dani Alves), Robinho (Julio Baptista) - Adriano (Pato)

Italija: Buffon - Grosso, Cannavaro, Legrottaglie, Zambrotta - De Rossi (Aquilani), Pirlo (Dossena), Montolivo (Camoranesi) - Pepe (Perrotta), Gilardino (Toni), Di Natale (Rossi)

Drugi prijateljski ogled seniorskih reprezentacija trebao se večeras odigrati u Parizu, ali je utakmica Angole i Malija odgođena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!