Nogomet

Zagreb: Mladošću do ostvarenja vizije

Mihaela Bradovski • četvrtak, 12.02.2009.
Zagreb: Mladošću do ostvarenja vizije
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Sedmim mjestom i porazom u Maksimiru završila je za Pjesnike jesenska dionica HNL-a. U međuvremenu, momčad Luke Pavlovića doživjela je nekoliko promjena, a već tradicionalno više aktivnosti i ove je zime ostalo vezano za odlaske. Tradicija međutim govori i kako "bijeli" poziciju i igru znatno popravljaju baš u proljetnom dijelu prvenstva. Razloga za oprez, ali i optimizam i ovoga puta ima…

Pojačanja stigla iz omladinske škole

TRANSFERI

Došli: Vedran Celjak, Dino Štiglec, Kazimir Poljak, Damir Šovšić (sve juniori kluba)

Vezane vijesti

Otišli: Mario Brkljača (Hajduk), Mario Čutura (C. Sesvete), Tomislav Labudović (Šibenik-posudba), Zlatko Palčić (Vinogradar)

Ono što se već dugo spominjalo kao Zagrebova konačna vizija, barem kada je u pitanju kreiranje momčadi, ove je zimske stanke dobilo i konačnu potvrdu. Nakon što su u novo prvenstvo Pjesnici krenuli bez kapetana Stojkića, Ibričića, Lovreka i Nadarevića, u Kranjčevićevoj više ne stanuju također sezonama standardni i teško zamjenjivi Brkljača, Čutura i Labudović, ali i Zlatko Palčić koji se u klubu zadržao tek jednu polusezonu. Donedavni kapetan Mario Brkljača otišao je stopama Senijada Ibričića, Mario Čutura je promijenio klub no ne i grad, dok je Tomislav Labudović nakon suspenzije ustupljen Šibeniku na narednih šest mjeseci nakon čega će Šibenčani moći i otkupiti njegov ugovor. Već spomenuti Palčić vratio se u Vinogradar.

S druge strane, stručni stožer "bijelih" prvoj je momčadi priključio četvoricu talentiranih juniora i upravo su oni jedina nova imena u kadru koji će na proljeće pokušati ostvariti visoke ambicije kluba. Prve prvoligaške minute jesenas su upisali juniorski reprezentativci Hrvatske Abdurahimi i Pavlović, a istome se mogu u novoj polusezoni nadati braniči Vedran Celjak, Dino Štiglec i Kazimir Poljak, te igrač veze Damir Šovšić. Njihovim priključivanjem prosjek godina Zagrebove momčadi iznosi 21,8 i zasigurno je jedna od najmlađih u HNL-u. A potpuna orijentacija mladima vidljiva je i u činjenici da je kapetanom postao 21-godišnji Marin Oršulić, dok je njegovim zamjenikom imenovan godinu mlađi Jugović.

I na proljeće bez idealne jedanaestorice

Kada je u pitanju izgled momčadi, onaj iz Ulice Pjesnika najveće je promjene pretrpio u posljednjoj liniji. Zasigurno najveće dvojbe vezane su za poziciju desnog bočnog, posebno za prvi proljetni susret kada u Kranjčevićevoj gostuje zaprešićki Inter. Osim otpisanih Labudovića i Palčića, zbog tri žuta kartona iz konkurencije ispadaju Mujdža i Mehmedagić, a radi postoperativnog oporavka i Ivica Džolan. Juniorski reprezentativac Hrvatske Vedran Celjak jedini je igrač kojemu je to prirodna pozicija, no trener Pavlović kroz talijanski dio priprema uvježbavao je na njoj i Josipa Mikulića. Na lijevoj strani tek nešto komotnija situacija, odlaskom Čuture u konkurenciji ostaju Vedran Ivanković i junior Štiglec.

26-ORICA NA PAVLOVIĆEVOM POPISU

Vratari: Josip Škorić, Goran Bašić, Jakša Herceg

Obrana: Mensur Mujdža, Ivica Džolan, Vedran Celjak, Josip Mikulić, Haris Mehmedagić, Mateo Pavlović, Marko Kartelo, Kazimir Poljak, Vedran Ivanković, Dino Štiglec

Veza: Marko Grgić, Besart Abdurahimi, Marin Oršulić, Ivan Parlov, Igor Jugović, Ivan Sesar, Damir Šovšić, Miroslav Pejić, Matija Špičić

Napad: Davor Vugrinec, Ivan Krstanović, Davor Piškor, Josip Jurendić

Središnjica obrambene linije teško se može zamisliti bez njenog "šefa" Marka Kartela, jedinog Pjesnika koji je uz vratara Škorića jesenas upisao punu minutažu. Mjesto drugog stopera protekle je polusezone imao Josip Mikulić, a sjajne igre na Dvoranskom prvenstvu pružio je Mateo Pavlović. Osim njih dvojice tu su još i Haris Mehmedagić i Kazimir Poljak. Najmanje briga kao i proteklih sezona, vezano je za vratare. Sjajnom Josipu Škoriću, koji se u svojoj prvoj ozbiljnoj polusezoni prometnuo u jednog od najboljih vratara lige, "leđa čuva" Goran Bašić koji je u Zadru već pokazao kako je u bilo kojem trenu spreman kvalitetno zamijeniti "bijelu jedinicu". Tu je i Jakša Herceg, još jedna u nizu velikih nada Kranjčevićeve.

Zagrebova veza i nakon odlaska Marija Brkljače i dalje djeluje najjačim dijelom momčadi. Najiskusniji igrač središnjice sada je Ivan Parlov, a veliku će odgovornost na sebe morati preuzeti i kapetan Oršulić, drugi strijelac i jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg Dvoranskog prvenstva. Kako nitko u Kranjčevićevoj nema zagarantirano mjesto osjetnoj se minutaži s pravom nadaju i Igor Jugović, odnosno Ivan Sesar, a na raspolaganju je i priključeni Šovšić. Na desnom, odnosno lijevom krilu, Pavlović ima dvije mogućnosti, Grgića i Abdurahimija, te Pejića i Špičića. Minutaža u pripremnim susretima ravnopravno je podijeljena i za sada je vrlo teško zaključiti tko je od njih u prednosti.

Iako za mjesto u napadu konkuriraju tek četvorica igrača, Vugrinec, Krstanović, Piškor i Jurendić na pripremama nisu razočarali. U najboljoj je realizatorskoj formi kroz susrete u Turskoj i Italiji bio Davor Piškor, koji je zbog ozljede posljednji susret u prvenstvu upisao u 15. kolu. Pogodak manje, točnije tri ukupno, postigao je Davor Vugrinec koji je u Italiji zaradio i lakšu ozljedu no do Intera bi trebao biti spreman. Ivan Krstanović postigao je dva pogotka, a najmanje od svih igrao je Josip Jurendić kojem neugodnosti rade problemi s ligamentima. Tek tri susreta u kojima "bijeli" nisu tresli mreže i ukupno 14 pogodaka dobra je vijest za momčad koja ih je u prvenstvu postigla više samo od Zadra i Cibalije (19).

Turska otkrila prednosti, Italija nedostatke

PRIPREMNE UTAKMICE

Turska:
Zagreb - Krilj Sovjetov 2:1
Zagreb - Rostov 1:1
Zagreb - Krivbas 1:0
Zagreb - Gagra 3:0
Zagreb - Zaglebie Lubin 2:1 / 0:0

Italija:
Zagreb - Munchen 1860 0:0
Zagreb - Carpenedolo 1:5
Zagreb - Ulm 4:3
Zagreb - Aarhus 0:1
Zagreb - Venecija (12.veljače, 14:30)

Prvi dio priprema "bijeli" su tradicionalno proveli u turskoj Antalyji. U šest odigranih susreta Pavlović je ravnopravno podijelio minutažu svim igračima i iako rezultati nisu bili u prvome planu, Pjesnici su se u Zagreb vratili neporaženi. Pogocima Piškora i Vugrinca svladan je ruski Krilj Sovjetov, Krstanovića ukrajinski Krivbas, Abdurahimija, Novosela i Jurendića gruzijska Gagra, te Grgića i Piškora poljski Zaglebie Lubin. Bod protiv Rostova, novog ruskog prvoligaša, osigurao je Vugrinec dok je drugi susret protiv Poljaka završio bez pogodaka. Osim raspoloženih strijelaca i čvrste obrane (tri primljena pogotka), Pjesnici su pokazali i karakter jer su nekoliko puta do boljeg rezultata dolazili u posljednjim minutama.

I dok su u Turskoj "bijeli" radili na fizičkoj pripremi i izdržljivosti, dolaskom u Italiju započeo je rad na taktičkim i tehničkim zadacima. Ono što je momčad Zagreba pratilo u prvenstvu dogodilo se i u Italiji. Pritisak rezultata i dalje je veliki problem za mladu momčad Pjesnika i to je jedan od segmenata na kojem će morati najviše poraditi. Pet postignutih pogodaka te devet primljenih, od čega čak pet protiv talijanskog četvrtoligaša Carpenedola pokvarili su dojam iz Antalyje. U četiri susreta u strijelce su se upisali isključivo napadači, dva puta Piškor, te jednom Krstanović i Vugrinec. Tokom priprema nekoliko je igrača osjetilo probleme s ozljedama, no na sreću sve su se pokazale lakše prirode.

Napad na Europu na dva fronta

Nakon već spomenutog domaćeg susreta s Interom, Pjesnike očekuju susreti sa Croatijom, Cibalijom i Zadrom i upravo će oni dati odgovor na pitanje je li im mjesto u vrhu HNL-a i koliko se smiju nadati finalu Kupa i nastupu u Europi. Mjesto u gornjem domu zaslužili su još jesenas, no nekoliko lošijih nastupa pred kraj "bacilo" ih je na trenutno sedmu poziciju. Poziciju koju će već protiv Intera, bez Mujdže, Mehmedagića i Jugovića u sastavu, htjeti ostaviti za sobom.

"Bijele" od trećeg mjesta dijeli tek četiri boda, a najvažnije će biti popraviti igru na vlastitom terenu. Na putu do drugog finala Kupa u povijesti kluba stoje maksimirski "modri". U svakom slučaju, dovoljno izazova za mladu Pavlovićevu momčad koja definitivno može više profitirati nego izgubiti.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!