Zimski sportovi

Riesch primila dar, Ana sedma

Antonija Pavlić • subota, 14.02.2009.
Riesch primila dar, Ana sedma
Foto: Nikola Movrić

Premda nije bila među favoritima za zlato nakon prve vožnje slaloma SP-a u Val d'Isereu, Mariju Riesch su svjetskom slalomskom prvakinjom učinile odustavši u drugoj vožnji Lindsey Vonn i Manuela Moelgg. Srebrno je odličje, unatoč prilično neuvjerljivoj prezentaciji, pripalo braniteljici naslova iz Area Šarki Zahrobskoj dok je broncu oko vrata ovjesila Finkinja Tanja Poutiainen.

Sve su oči na današnjem zatvaranju SP-a u Val d'Isereu bile uprte u dvostruku zlatnu, iz superG-a i spusta, i trenutno bez premca vodeću skijašicu svijeta, Lindsey Vonn. Prepoznao je to i režiser prijenosa iz francuskog zimovališta, koji je prije obje vožnje glavninu svoje pozornosti usmjerio upravo na Amerikanku. Vidjeli su tada gledatelji u ciljnoj ravnini, kao i oni ispred malih ekrana, kako je najbolja svjetska skijašica u jednome trenutku gotovo doživjela blizak susret sa snijegom, zanjihala se i jedva se održala na nogama.

Potvrdila je tako na neki način najbolja američka skijašica svih vremena kako je najsigurnija ipak na skijama. Nije važno spušta li se brzinom od 140 km/h niz opasne padine zimovališta diljem svijeta, ili bolnom rukom udara štapove na putu prema zlatnim odličjima. Od sada će morati paziti i kako otvara šampanjac, ne bi li izbjegla nove "bizarne" operativne zahvate. Druga nakon prve vožnje nije uspjela posložiti glavu i odvoziti stazu do kraja, iako je krenula agresivno i s puno htijenja. Vidjeli su je svi kao glavnog favorita, imala je izvanrednu priliku, no već je na startu ostala na unutarnjoj skiji, proklizala i svoj nastup završila u dubokome snijegu.

Njezin je primjer sljedila i Manuela Moelgg, koja je nakon fantastične prve vožnje solidno krenula i u drugu, i prije samog cilja imala još tri desetinke sekunde prednosti pred tada vodećom Njemicom Riesch. Nije ipak uspjela, i Talijanka je baš kao i Vonn koju minutu ranije završila u snijegu i tako omogućila najdominantnijoj svjetskoj slalomašici ove sezone da se po prvi put u karijeri okiti zlatom.

Brončana je medalja, druga istoga sjaja na prvenstvu pripala Finkinji Tanji Poutiainen, koja se tako prometnula u drugu damu ženskog dijela Svjetskog prvenstva, uz na prvom mjestu Lindsey Vonn, sa dva zlata osvojena prije bizarne ozljede palca.

Naša je Ana Jelušić odvozila solidnu drugu vožnju i na koncu svoj plasman iz prvog 'laufa' popravila za čak pet mjesta. Tome su ipak, uvelike kumovale i preagresivne i 'samoubilačke' vožnje ponajprije Vonn, Moelgg, Leinonen, Hansdotter, Goodmann i Aubert koje su redom završavale iza naše predstavnice, ili su jednostavno izlijetale sa staze.

SP Val d'Isere, slalom:
1. Maria Riesch (Njemačka) 1:51.80
2. Šarka Zahrobska (Češka) +0.77
3. Tanja Poutiainen (Finska) +1.09
4. Denise Karbon (Italija) +1.10
5. Nicole Gius (Italija) +1.13
6. Denise Feierabend (Švicarska) +1.69
7. Ana Jelušić (Hrvatska) +1.87
8. Fanny Chmelar (Njemačka) +1.96
9. Anja Paerson (Švedska) +1.98
10. Aline Bonjour (Švicarska) +2.04

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!