Ostali sportovi

Izjednačila rekord i - izgubila

Maja Giljanović • nedjelja, 15.02.2009.
Izjednačila rekord i - izgubila
Foto: Sandro Donda

41. put zaredom Blanka Vlašić je danas u Karlsruheu preletjela 200 centimetara. Olimpijska je viceprvakinja izjednačila svoj samim tim i hrvatski dvoranski rekord - 205 centimetara - ali je nakon pobjeda u Rijeci, Malmöu, Stuttgartu i Banskoj Bystrici prvi put iskusila i gorak okus poraza...

Blanka Vlašić i Ariane Friedrich prvi su put u 2009. ukrstile putove. Svjetska je prvakinja na otvorenom iz Osake te svjetska dvoranska prvakinja iz Valencije ispred 25-godišnje Njemice ususret Karlsruhea vodila za dva centimetra.

Europska juniorska prvakinja je, naime, u Arnstadtu 7. izjednačila svoj osobni rekord iz Weinheima prošle godine preskočivši 202 centimetra, dok je Blanka vodeću poziciju na svjetskim listama zaslužila istog dana koji sat kasnije u Stuttgartu preletjevši 204 centimetra.

Na jubilarnom 25. "BW Bank-Meetingu" nastupilo je šest visašica, ali Blanki (205) i Friedrich ni Melanie Skotnik (197) ni Deirdre Ryan (193) ni Julia Hartmann (193) ni Kamila Stepanjuk nisu niti "primirisale".

Olimpijska je viceprvakinja naša Blanka nakon nastupa u Banskoj Bystrici prije četiri dana - četvrta pobjeda u četvrtom nastupu (200) vagala nastupiti ili ne u Njemačkoj zbog 36.9 temperature koja ju je fizički iscijedila.

Liječnici su, međutim, dignuli palac gore i nakon treninga u petak ovdje u Splitu koji je trenerima joj Bojanu Marinoviću i Jošku Vlašiću pokazao da se radi samo o blažoj virozi, odlučeno je uputiti se u Njemačku.

U rasprodanoj je Europi Halle Blanka branila lanjsku pobjedu kada je skokom iz drugog pokušaja preletjela letvicu na 202 centimetra prije nego je triput je potom rušila na 205 kojima bi srušila rekord mitinga Heike Henkel još iz 1992. godine.

Blanka je propustila 176 i 181 centimetar prije nego je iz prvog pokušaja svladala 186, 190 i 194 centimetra. Prvi je put letvicu rušila na 197, a kako je i Friedrich rušila na ovoj visini - propuštala je Njemica, pak, 194 i 197 - Blanka je preskočivši je iz drugog pokušaja preuzela vodstvo.

I Friedrich i Blanka su jednom rušile na dva metra, Blanka potom jednom i na 203 centimetra, a nakon što je Friedrich tu visinu - visinu svog osobnog rekorda - svladala iz prvog pokušaja, Splićanka je letvicu podigla na 205 te je preskočila iz prve.

Djevojka koja joj je prošlog ljeta u Bruxellesu uskratila mogućnost diobe milijunskog jack-pota "Zlatne lige" (Jelimo je odnijela cijeli milijun) i 205, međutim, prelijeće iz prvog pokušaja - čak tri centimetra više od svog dojučerašnjeg rekorda - iznova preuzevši vodstvo.

207 centimetara - dva centimetra više od Blankinog osobnog rekorda iz Banske Bystrice 2006. - obje su rušile triput što prevedeno znači da je niz Friedrich u 2009. preživio, dok je Blankin nakon 203 u Rijeci, 201 u Malmöu, 204 u Stuttgartu i 200 u Banskoj Bystrici zaustavljen.

Sljedeći nastup Blanka ima u svom dvorištu u Spaladium Areni u subotu 21., a potvrđeni su nastupi još i Skotnik, Irine Gordejeve, Svetlane Školine, Viktorije Kljugine, Vite Palamar, Jekaterine Jevsejeve i Irine Kovaljenko.

Organizatori 3. skakačkog mitinga "Slobodna Dalmacija" potpisali su i sponzorski ugovor s izdavačkom kućom Profil koja će eventualno rušenje svjetskog rekorda (208 Kajse Bergqvist) honorirati s 20.000 eura.

Karlsruhe:
1.Friedrich (Njemačka) 205 PB, WL, MR
2.VLAŠIĆ 205 =PB, =WL, =NR, =MR
3.Skotnik (Francuska) 190
4.Hartmann (Njemačka) 190
5.Stepanjuk (Poljska) 186
6.Ryan (Irska) -

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!