Zimski sportovi

Riesch: "Ne mogu više uloviti Vonn"

Antonija Pavlić • petak, 20.02.2009.
Riesch: "Ne mogu više uloviti Vonn"
Foto: Nikola Movrić

Posljednja ovosezonska utrka superkombinacije u talijanskom Tarvisiju pripala je danas osvajačici prošlogodišnje titule najbolje u istoj disciplini, Njemici Mariji Riesch. Drugo je mjesto pripalo najboljoj u spustu Lindsey Vonn dok je drugim slalomskim vremenom s 23. mjesta na pobjedničko postolje skočila Kathrin Zettel. Takvim je raspletom događaja i osvojenim petim mjestom najviše pak profitirala Anja Paerson koja je tako po prvi put u karijeri i službeno podignula kombinacijski Mali kristalni globus.

Premda je odvozila gotovo savršenu spustašku vožnju i pred prvim pratiteljicama prije slalomskog ispita akumulirala i više od sekundu i pol prednosti Lindsey Vonn u popodnevnoj prezentaciji nije htjela riskirati i u pitanje dovesti cjelokupnu obranu Velikog kristalnog globusa: "Prije starta u slalomu sam znala da će biti jako teško nadmašiti Mariju, a još teže preteći Anju Paerson u ukupnom poretku kombinacije te sam stoga išla samo na prolaz, osvajanje što više bodova za Svjetski kup. Nisam željela ponovno izletjeti i tako smanjiti prednost pred Marijom i Anjom u ukupnom poretku, presudan je dio sezone i to bi odustajanje možda bilo ključno"

Neizbježno je pitanje bilo i ono o stanju s rukom, koju je ozlijedila otvarajući bocu šampanjca na proslavi svjetskog spustaškog zlata: "Ruka je malo bolje no i dalje mi je teško otisnuti se na startu. Slalomski nastupi mi stvaraju i dodatne probleme budući da s njom moram udariti svaka vrata. Ipak, u globalu sam zadovoljna nastupom. Bilo mi je iznimno važno da sama sebi dokažem da unatoč ozljedi mogu biti brza u spustu; želim zadržati titulu najbolje u toj disciplini i pobijediti u još kojoj utrci do kraja sezone. Današnji dobar rezultat mi također i dosta podiže moral prije sutrašnjeg spusta, kao i nedjeljnog superG-a", rekla je Amerikanka.

Prva pobjeda u superkombinaciji nakon nekoliko postolja i odustajanja u posljednjim ispitima stigla je za Mariju Riesch u posljednjoj utrci, zbog čega nije mogla učiniti ništa više kako bi obranila titulu najbolje kombinatorke: "Sretna sam što sam danas, nakon što sam prošle godine osvojila Mali kristalni globus, napokon bila najbolja u superkombinaciji. U Zaucheenseeu sam napravila veliku pogrešku u slalomu i zbog tog odustajanja nisam imala gotovo nikakvu priliku danas obraniti Globus. Odradila sam dvije vrlo dobre vožnje, a posebno sam iznenađena odličnom spustaškom prezentacijom koja me dodatno motivirala za popodnevnu slalomsku vožnju", počela je najbolja Njemica u svijetu ženskoga skijanja.

Dokaz da je trenutno najbolja slalomašica svijeta predočila je danas i odvozivši drugu utrku gotovo sekundu i pol bolje od najbolje prijateljice Lindsey Vonn: "Krila mi sigurno daje i slalomsko zlato iz Val d'Iserea koje me i danas nosilo, a to će raditi vjerujem i do kraja sezone. Nadam se dobrom završetku, sigurno je da ću na svakoj utrci do finala u Areu dati sve od sebe, pa što bude, bude. Ne vjerujem, ipak, da imam neke šanse zaprijetiti Lindsey na vrhu ukupnog poretka, dolazi nam sada puno brzih disciplina u kojima joj jednostavno ne mogu parirati. Drugim mjestom ću biti potpuno zadovoljna."

Peti Globus u karijeri pripao je pak danas službeno i švedskoj vedeti Anji Paerson. Premda nije odradila utrku vrijednu većeg spomena, učinila je dovoljno da održi minimalno vodstvo ispred Lindsey Vonn i s 25 bodova odnese prvi "trofej" ovosezonske ženske skijaške karavane: "Današnji dan za mene nikako nije bio lagan, nisam skijala dobro kako sam trebala i htjela; u spustu sam napravila priličnu pogrešku u donjem dijelu staze dok u slalomu nisam htjela preuzeti dodatan rizik budući da sam jednostavno morala završiti u prvih pet kako bih osigurala Globus. Lijepo je imati još jedan u vitrinama, prvi u ovoj disciplini, no moj cilj i dalje ostaje osvajanje Velikog kristalnog globusa, premda su Maria i Lindsey danas osvojile nešto više bodova", 'skromna' je bila Šveđanka.

Svjetska superkombinacijska prvakinja iz Val d'Iserea kojoj je doduše, Lindsey Vonn tada neopreznim nastupom, može se reći, poklonila zlato, zauzela je danas ponajprije sjajnom slalomskom vožnjom treću poziciju i potvrdila ipak kako se tamo gdje se našla nije našla slučajno: "Spust je ovdje u Tarvisiju puno drukčiji od onog u Val d'Isereu, više mi je odgovarala francuska tehnički zahtjevnija staza. Nisam dobro odvozila spustašku etapu pa u slalomu nisam imala izbora nego ići na sve ili ništa. Odradila sam solidnu slalomsku vožnju, no i dalje nedovoljno dobru za osvajanje prve superkombinacije u Svjetskom kupu", prilično je zadovoljna pričala Austrijanka.

Afiniteti u sljedećoj sezoni za trenutno su vodeću Austrijanku već poznati; najviše će se raditi na napretku u brzim disciplinama, a u planu je i borba za Veliki kristalni globus: "Nisam osjećala danas neki pritisak potvrđivanja zlata iz Val d'Iserea, bila sam potpuno koncentrirana na svoju prezentaciju i što bolji plasman. Sljedeće sezone namjeravam pojačati treniranje brzih disciplina, kao i borbu za što bolji plasman u ukupnom poretku."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!