Nogomet

"Bijeli" razmišljaju samo o pobjedi

Mario Lešković, Mihaela Bradovski • nedjelja, 22.02.2009.
"Bijeli" razmišljaju samo o pobjedi
Foto: Kristijan Komarica

Nakon dva mjeseca stanke danas se ponovno pale reflektori u Kranjčevićevoj ulici. Pjesnicima stiže zaprešićki Inter koji nikako ne može biti zadovoljan pozicijom na tablici. Nezadovoljni rezultatima, onima na vlastitom terenu, su i "bijeli" koji prema najavama žele isključivo i samo sva tri boda...

U Ulici pjesnika konačni cilj i dalje je isti, traži se izlaz u Europu prema kojem "bijeli" gledaju sa sedme pozicije. Pobjeda protiv "žutih" iz predgrađa jedino je o čemu momčad Luke Pavlovića razmišlja. Ishitrenih najava nema, suparnik se respektira, ali svi prihvaćaju ulogu favorita u današnjem susretu. U susretu u kojem strateg Pjesnika ne može računati na usluge kartoniranih Mujdže, Jugovića i Mehmedagića, bolesnog Abdurahimija te nedavno operiranog Džolana.

Čak trojica spomenutih igrača konkurenti su za poziciju desnog bočnog koju će silom prilika protiv Intera zauzeti stoper Josip Mikulić. "Opet se nastavlja problem koji smo imali jesenas. Ne volim ovakve situacije kada moram poziciju popunjavati s igračem kojem ona nije prirodna. Razmišljao sam o junioru Celjaku, ali kako je propustio dio priprema u Italiji radi viroze, a i ovo bi mu bila prva utakmica, odlučio sam se ipak za Mikulića. Imam povjerenja u njega, kao i u Pavlovića, da će dobro zatvoriti tu desnu stranu naše obrane."

S druge strane, najviše je dvojbi Pavlović imao oko pozicije drugog napadača. Iako je Piškor pripreme završio kao najbolji strijelac "bijelih" danas će u početnih 11 svoje mjesto imati Ivan Krstanović. "Moj je izbor za današnji susret Krstanović koji je na ovim pripremama dosta popravio svoju igru i pokazao malo više od Piškora i Jurendića. No i njih su dvojica kvalitetno radili i to mi je bila velika dvojba. Ozbiljno računam i na njih, dobit će svoju priliku."

Uoči prvog proljetnog susreta još se jednom spomenuo i prijelazni rok. Brkljača, Čutura, Labudović i Palčić više ne stanuju u centru grada, no stručni stožer Pjesnika ne boji se za budućnost kluba. "Ne bih rekao da smo slabiji. Otišli su nam kvalitetni igrači, ali ja vjerujem da će vrijeme pokazati da su nam jednako kvalitetni igrači ostali, odnosno pristigli iz naše škole nogometa." A već protiv Intera mjesto na klupi zauzet će juniori Celjak i Šovšić, kao i Sesar koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva skupio tek minutu. U prvom će sastavu zaigrati također jedan junior, riječ je o Mateu Pavloviću koji je svoj debi imao upravo protiv Intera, a okrunio ga je i pogotkom.

Pripreme su odrađene kvalitetno, Zagreb prema riječima trenera ima čime iznenaditi, točnije, odigrati proljetni dio bez crnih rupa kakve su bile prisutne jesenas. "Želja nam je da susrete pred nama odigramo kao što smo igrali zadnje susrete u Italiji. Tako pripremam momčad, za utakmice pune ritma i trke. Tražim od njih odgovornost na terenu, te igru koja će uroditi kvalitetnim akcijama i isto takvim prilikama pred suparničkim golom. Možete očekivati bolju igru u odnosu na jesen jer smo za cilj imali podići je na razinu više i nadam se kako ćemo to uspjeti i prezentirati. Na pogreškama smo radili, vidljivi su pomaci u tehničkoj i taktičkoj igri, mislim da moramo tek mentalno biti jači, pogotovo u onim trenucima kako nam se dogodi nešto negativno na susretu."

Gledatelji su u Kranjčevićevoj rado viđen gost, no neke statistike pokazuju kako "bijeli" imaju vrlo slabu posjećenost. "Nema smisla igrati bez gledatelja. Možemo ih privući kvalitetnom i požrtvovnom igrom i poštenim pristupom, te naravno pobjedama. To je ono što moramo napraviti momčad i ja kao trener, ali naravno da tu ima još stvari koje su vrlo bitne. I naša bi mladost trebala ljudima biti motiv da dođu na utakmice na kojima predstavljamo naše mlade igrače. Pa da sami procijene da li je to pravi put." Osim navijača "bijeli" bi na utakmicama rado vidjeli i izbornika mlade reprezentacije Dražena Ladića. "Izbornik ima razloga doći u Kranjčevćevu, ima tu materijala koji bi ga mogao zanimati. Naše je da radimo i budemo dobri i da se nadamo da će ljudi prepoznati tu kvalitetu."

Momčad iz Zaprešića ozbiljno se shvatila u Ulici pjesnika, no ozbiljno je shvaćena i činjenica kako "bijelima" u današnjem susretu "igra" samo pobjeda. Na taj bi način proljeće bilo otvoreno sukladno sa željama. "Moramo se postaviti na pobjedu, s ogromnom željom za tri boda. Iako su gostima na polusezoni otišli kvalitetni igrači oni imaju adekvatne zamjene. Imat ćemo dobrog protivnika no mi smo favoriti i tako ćemo igrati od prve minute."

Nakon dva i pol mjeseca, došao je i dan nastavka prvenstva. Jedino nisam siguran da li ga u Zaprešiću očekuju s radošću ili nesigurnošću. U prijelaznom roku momčad je doživjela velike promjene. Ostali su bez najbolja tri igrača, a od novih igrača koje su doveli, nijedan nije izborio mjesto u prvoj momčadi. U svakom slučaju žute čeka teško proljeće i borba za o(p)stanak na prvoligaškoj pozornici.

Stiglo je proljeće. Iako kalendarski još moramo čekati gotovo mjesec dana, prvoligaši nastavljaju svoj dio prvenstva. Biti će ovo jedno od najuzbodljivijih proljeća jer se očekuje neizvjesna borba, kako na vrhu, tako i na dnu gdje će se za ostanak boriti četiri do pet momčadi. Iako Zadar najviše zaostaje, s dva do tri dobra rezultata prihvatili bi priključak što bi ostale klubove stavilo pod još veći rezultatski pritisak. Jedan od klubova kojima gori pod nogama je i Inter koji, umjesto da se pojača, u proljetni dio ulazi osjetno oslabljen, pogotovo u napadačkom smislu.

Što možemo očekivati od Intera u proljetnom dijelu prvenstva? U prvom redu mladu ekipu željnu promocije sebe i ostatka momčadi. Punu entuzijazma, snage, volje i napretka. Što je njihova najveća mana? Iskustvo. Izuzevši iskusne Krznara i Pecelja, momčad nema igrača koji će u određenom trenutku stati na loptu i smiriti momčad koja bi se mogla zanijeti u nekim dijelovima utakmice. Današnji protivnik je Zagreb, momčad sličnih karakteristika. U njihovom međusobnom susretu u prvom dijelu prvenstva, remizirali su u Zaprešiću, dok su kasnije igrali i u Kupu gdje je pobjedu odnio Zagreb.

Obično susreti ovih momčadi završe remijem, a sigurni smo da bi danas na taj rezultat pristale obje momčadi, iako se nadaju pobjedi. U sastavu Intera svoje mjesto u momčadi izborili su juniori Tomislav Šarić, koji će popuniti rupu nastalu odlaskom Kukeca, dok će na vratima priliku dobiti Delač koji je u prednosti ispred dosadašnjeg vratara Brašnića. Umjesto otišlih Bule i Sivonjića mjesto će zauzeti Batarelo i Jonjić, a isto tako u momčad se vratio i Cavrić.

Inter je u pripremama ostvarivao dobre rezultate, a odlika momčadi je da je trener Perković uspio uigrati obranu koja više ne prima naivne golove. Isto tako kao najbolji strijelac momčadi pokazao se Batarelo koji je zabijao iz igre i s bijele točke. On je igrač koji je tek dolaskom Perkovića izborio svoje mjesto u sastavu, a ako ovako nastavi igrati, sasvim sigurno ga neće tako lako ispustiti.

Inter danas mora izvući barem bod, a u tome će mu sigurno pomoći i loš travnjak u Kranjčevićevoj koji se može očekivati zbog vremenskih uvjeta koji su ovaj tjedan vladali nad Zagrebom. Biti će teško ostvariti normalan protok lopte, a svaka pogreška u obrani mogla bi biti kobna.

T-com HNL 19. kolo: Zagreb - Inter 15.30

Zagreb: Škorić - Mikulić, Pavlović, Kartelo, Ivanković - Grgić, Parlov, Oršulić, Pejić - Vugrinec, Krstanović

Inter Zaprešić: Delač, Budimir, Pecelj, Jančetić, Krznar, Tomislav Šarić, Cavrić, Yankep, Jonjić, Batarelo, Gulić

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!