Zimski sportovi

Najbolji i s bolnim leđima

Antonija Pavlić • nedjelja, 22.02.2009.
Najbolji i s bolnim leđima
Foto: Dejan Popek

Dobar je rezultat, unatoč ozljedi koja ga je prije samo nekoliko dana sputavala i u najnormalnijem "životnom" funkcioniranju, ostvario Ivica Kostelić u protekla dva dana natjecanja u Sestriereu. Prvi izravni konkurenti, Jean-Baptiste Grange i Benjamin Raich su, istina, nešto smanjili zaostatak za našim najboljim skijašem, no Profesor je svoj primarni cilj postavljen na "leđa" ovog talijanskog skijališta ispunio, i nakon 28 dana nastavio egzistirati na samom vrhu poretka najboljih svjetskih skijaša...

Tri tjedna nije odradio pošteni trening, zbog velikih je bolova u leđima bio primoran otkazati i participaciju na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu, no kada je trebalo i kada je sve u zraku mirisalo na smjenu na vrhu i njegovo konačno svrgavanje s "kraljevskog" prijestolja, Ivica je otkočio ručnu i prvo doskijao do 11. mjesta u veleslalomu, a potom i sedmog u superkombinaciji. Ukupno je 60 bodova akumulirao zahvaljujući tim rezultatima najbolji svjetski skijaš, te tako pred Jean-Baptiste Grangeom i Benjaminom Raichom, kao trenutno najvećim konkurentima, postavio 31, odnosno 33 boda prednosti.

"Mislio sam da u slalomu idem dovoljno brzo i da ću uspjeti preuzeti vrh. U prvom dijelu staze sam skijao dosta dobro, no nije išlo. Čini se da sam odabrao pogrešnu slalomsku taktiku, trebao sam možda više napadati na strmini. Pozitivna je stvar ipak u svemu tome što leđa nisam osjetio", pričao je Kostelić nakon utrke. "Vjerovao sam da ću prvo mjesto u ukupnom poretku nakon ove utrke morati prepustiti, nakon svih se problema s leđima nikako nisam nadao ovakvom raspletu. Jučer su me boljela poslije vožnja, na stazi nisam osjećao ništa. "

Ovakav scenarij, kako je i sam Ivica potvrdio dakle, nije bio baš očekivan, no daleko od toga da nije bio priželjkivan. Tek mu se dan prije veleslalomskog okršaja situacija s leđima bitno popravila i tada je i odlučeno da će "pokušati". Taj se pokušaj na kraju prometnuo i u nešto veoma dobro. "Da mi je ovo netko ponudio prije nekoliko dana bez razmišljanja bih prihvatio. Predugo sam bio izvan stroja i prolazio terapiju, a premalo skijao i premda se to nekome čini kao dobrodošao odmor, u skijanju je to dvosjekli mač. Jednostavno izgubiš osjećaj, a proces njegovog vraćanja nije lagan."

Dramatična borba za svaki poen Svjetskoga kupa nastavlja se već sljedećeg vikenda u Kranjskoj Gori. Veleslalom i slalom koji će ugostiti naši slovenski susjedi mogli bi biti i ključni u raspletu borbe za najveći trofej u svijetu alpskoga skijanja. "Za Kranjsku Goru ćemo se pripremati na Sljemenu jer nam je ta utrka iznimno važna, možda i ključna u borbi za Veliki kristalni globus. Mislim da mi je glavni konkurent unatoč trenutno trećem mjestu Benjamin Raich, Grange je svestran, ali ne toliko da bi u konačnici mogao do vrha, a na Svindala ćemo posebno paziti u Kvitfjellu kada na program stignu brze discipline. Neću otpisati ni Cuchea, no činjenica je da su svi spomenuti skijaši u vrhunskoj natjecateljskoj formi dok ju ja tek moram podići na razinu na kojoj je bila prije ozljede", rekao je Ivica.

Njegovo je veselje i radost koju je donio svojim poklonicima malo "pokvario" ipak slabim nastupom Natko Zrnčić-Dim. Brončani superkombinatorac sa SP-a u Val d'Isereu je čini se podlegao umoru odrađivanja svih pet utrka smotre najboljih, kao i problemima s leđima, koji su se poput gripe raširili po hrvatskoj reprezentaciji (na samom je SP-u probleme s leđima imao Dalibor Šamšal). "Drastično sam pao u formi nakon SP-a, odradio sam puno utrka, a i zbog problema sam s leđima bio više na terapijama nego na skijama. Jednostavno mi je nestao osjećaj"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!