Zimski sportovi

Sljedeći cilj Vonn- Bode Miller

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 23.02.2009.
Sljedeći cilj Vonn- Bode Miller
Foto: Dejan Popek

Jedanaest utrka prije kraja sezone Lindsey Vonn se s 19 pobjeda napokon "osamostalila" na ljestvici najboljih američkih skijašica ikada. Sa samo 24 godine ova svestrana Amerikanka ima jedan Veliki kristalni globus, jedan Mali spustaški, dva zlata i srebra sa svjetskih prvenstava, prvo mjesto na all-time ljestvici najboljih američkih skijašica i treće uopće; postala je prva Amerikanka s dva zlata na SP-ima te u svojoj državi jedina sa superveleslalomskim zlatom oko vrata...

"Jako sam sretna i ponosna, puno mi znači mjesto najuspješnije Amerikanke u Svjetskome kupu ikada. U isto se vrijeme osjećam i nekako čudno jer se ne vidim baš kao netko tko ruši rekorde i nikada stvarno nisam mislila da mogu prestići Tamaru McKinney u poretku najboljih", rekla je Vonn odmah po završetku 26. utrke sezone, u kojoj je 19. pobjedom na ljestvici najuspješnijih američkih skijašica prestigla sportašicu koja je svoje uspjehe gradila još tamo osamdesetih, Tamaru McKinney.

U samoj je utrci osim rekorda uspjela i povećati bodovnu razliku ispred prve pratiteljice Marije Riesch na velikih i gotovo nedostižnih 299 bodova. "Bilo je prilično teško izgubiti jučer za samo jednu stotinku sekunde i zbog toga sam danas ponovno išla maksimalno, jako sam željela tu pobjedu. Ne osjećam se tako superiorno u superveleslalomu kao u spustu, premda sam pobijedila u oba posljednja. Lijepo je ipak potvrditi zlato sa SP-a, kao i dodatno podebljati bodovnu razliku u ukupnom poretku SK-a."

Jedan rekord je tako srušen, a sljedeći cilj već postavljen. "Moj je sljedeći cilj približavanje Bodeu Milleru i njegovoj 31 pobjedi u Svjetskome kupu. Znam da je ispred mene još težak put, ali namjeravam još dugo skijati pa se nadam da ću jednoga dana uspjeti možda i poboljšati taj rekord". Na programu je po već ustaljenom pravilu bilo i pitanje bolne ruke: "Sigurno je da zbog te ozljede izgubim nešto vremena na startu no zato sam jača tokom cijele staze. Pokušavam se odgurnuti lijevom rukom što jače mogu, a kasnije što manje o njoj razmišljati", završila je Amerikanka.

Nakon veleslalomske pobjede u Mariboru ranije ove sezone i brončanog odličja na netom završenom SP-u, dobru je formu u Tarvisiju potvrdila i Slovenka Tina Maze. "Nisam bila zadovoljna spustaškom vožnjom i stoga sam željela bolji rezultat u superveleslalomu. Ovaj uspjeh mi godi jer u prijašnjim utrkama superG-a nisam bila ovako dobra.", rekla je skijašica kojoj je ovo treće mjesto ujedno i drugi najbolji rezultat u ovoj disciplini nakon St. Moritza 2006. i druge pozicije.

Prije četiri je godine osvojila 10. mjesto u ukupnom poretku Svjetskoga kupa sa 650 bodova. Ove sezone već ima 482 i čvrsto drži sedmu poziciju. "Staza je bila prilično brza, no ja sam uspjela odraditi solidnu vožnju, bez nekih većih pogrešaka. Za sada moja prva sezona kao neovisna skijašica ide dosta dobro i nadam se da ću se do kraja uspjeti održati u najboljih deset na svijetu. Ujutro se nisam osjećala najbolje no željela sam na stazu i na kraju je sve dobro prošlo."

Drugoplasirana je Fabienne Suter pak akumulirala najmanji zaostatak za najboljom Vonn, a usto i ostala u igri za Mali kristalni globus na koncu sezone. "Napravila sam nekoliko pogrešaka no u globalu je to bila dobra vožnja. I Nadja (Fanchini) i ja imamo sada realne šanse za osvajanje Malog globusa no svi smo vidjeli danas s kakvom lakoćom Lindsey skija. Bit će teško, no o tome ću razmišljati tek na završnici u Areu."

Rezultat karijere u veleslalomu pripao je i na četvrtom mjestu Kathrin Zettel, a samo ju je stotinka sekunde dijelila i od plasmana na pobjedničko postolje. "Ovo je bila moja najbolja superveleslalomska vožnja u života. Žao mi je što mi je podij pobjegao za stotinku sekunde, ali moram reći da sam vikendom u globalu zadovoljna. Napredujem u brzi disciplinama i u budućnosti imam u planu ozbiljno kandidirati za osvajanje Velikog kristalnog globusa. Ipak, u ovoj mi je sezoni primarni cilj još uvijek osvajanje Malog veleslalomskog kristalnog globusa"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!