Zimski sportovi

Prvi Globus za Vonn

Antonija Pavlić • subota, 28.02.2009.
Prvi Globus za Vonn
Foto: Kristijan Komarica

Dvanaestim mjestom u pretposljednjoj spustaškoj utrci sezone u bugarskom Banskom Lindsey Vonn je u svoje vitrine pospremila drugi mali kristalni Globus u karijeri, budući da je pred danas devetom Švicarkom Dominique Gisin sakupila nedostižnih 111 bodova prednosti...

Nakon Anje Paerson koja je prvi Globus ovosezonskog izdanja Svjetskoga kupa osvojila u superkombinaciji, druga skijašica koja je i prije posljednje utrke osigurala ukupni naslov u pojedinačnoj disciplini je Amerikanka Lindsey Vonn.

Vonn i Grange "najbogatiji"

Na službenom poretku koji je jučer medijima poslao FIS o primanjima najuspješnijih alpinista ove sezone našlo se između ostaloga i ime Ivice Kostelića. Ivica je u poretku skijaša zauzeo drugo mjesto sa dobitkom od 179,705 američkih dolara, dok vodeće mjesto drži njegov najveći slalomski suparnik Jean Baptiste-Grange s 216,871 američkih dolara.

U poretku su skijašica četiri prvoplasirane pak ubilježile već "utržak" veći od prve petorice u muškoj konkurenciji, Lindsey Vonn predvodi kolonu s 299,598 američkih dolara, slijedi ju Maria Riesch s 271,246 te Kathrin Zettel s 187,177 dolara.

Nastavila je tako jedna od najuspješnijih univerzalki u Svjetskome kupu svoj pohod na rušenje američkih rekorda; iako je ovim postignućem postala "tek" druga skijašica koja je obranila titulu najbolje spustašice. "Ovo je bila teška spustaška godina jer nam vrijeme nije bilo naklonjeno. Jako sam sretna zbog ovog uspjeha jer nije lagano uopće osvojiti naslov, a kamoli obraniti ga ", rekla je Vonn nakon završetka utrke.

Jedina, i u muškoj i ženskoj konkurenciji, koja je uspjela osvojiti dva uzastopna spustaška naslova upravo je idol ove američke stručnjakinje za brzinu, Picabo Street 1995. i 1996: "Prekrasno je pridružiti se Picabo u ovome dosegu, čini mi se kao jučer kada sam ju susrela u Minnesoti i kada mi je postala uzor. Mislila sam da je odlično postignuće nadmašiti njezin broj pobjeda u Svjetskom kupu, a sada smo izjednačene i po broju malih Globusa.", zaključila je vodeća skijašica u poretku Svjetskoga kupa.

Osvrnula se na kraju na kratko i na slabo 12. mjesto, inače prvi ovogodišnji rezultat izvan Topa 10: "Čudno mi je ovako osvojiti titulu sa 12. mjestom i zaostatkom većim od sekunde. Ali to je sport i nekada je to jednostavno tako."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!