Nogomet

Zagreb trkom na "modro" iskustvo

Vedran Attias, Mihaela Bradovski • srijeda, 04.03.2009.
Zagreb trkom na "modro" iskustvo
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ždrijeb nacionalnog Kupa i ove je sezone, baš kao i sezone ranije, odlučio kako će jedini hrvatski gradski derbi odlučivati o putniku u samu završnicu. Dvije su pobjede "modri" upisali prošle godine, očekivanja u Maksimiru ponovno su ista, no niti pomlađeni Zagreb ne odustaje od svoje šanse. Već će današnji susret pokazati čije su šanse veće...

Po prvi puta od kako je preuzeo mjesto glavnog trenera, Luka Pavlović okupljenim novinarima nije bio u mogućnosti izdiktirati sastav s kojim će započeti susret. U pitanju nisu izostanci, osim Ivice Džolana svi igrači konkuriraju za dvoboj. "Sigurno je da nećemo mijenjati sustav i igru, no unutar sustava biti će korekcija ovisno u kakvom rasporedu i s kojim igračima će Dinamo početi dvoboj."

Strateg "bijelih" odbija pomisao kako njegov potez znači i prilagođavanje "modrima". "Nećemo se prilagođavati nikome, ali korekcija će biti. Radi se o individualnim taktičkim stvarima. Odlučio sam čekati sam početak susreta i tada odrediti sastav, a sve zato što je Dinamo kroz zadnjih par utakmica mijenjao sustav i raspored igrača. U konkurenciju se vraćaju Ivanković i Parlov, kompletni smo i od toga ćemo složiti ono što će biti najoptimalnije za ovaj susret."

Pavlović je svjestan težine današnjeg dvoboja, ipak, cilj ostaje isti - njegovi će igrači krenuti po pobjedu, no ovoga će puta jednako važna biti i netaknuta mreža. "Za nas će dobar rezultat biti ako ne primimo gol, a dat ćemo sve od sebe i da pobijedimo. Težit ćemo kompaktnosti, disciplini i odgovornosti i uz čvrst blok i kvalitetan posjed lopte možemo do prilika pred golom Dinama. Moramo ustrajati na jednoj čvrstoj formaciji i ne dozvoliti njeno remećenje."

Pojasnio je trener domaćeg sastava i na čemu temelji vlastiti optimizam, ali i dodao kako je momčadi iz Maksimira teško pronaći nedostatke. "Kad razmišljam o ovoj utakmici vidim i naše šanse. Protivniku se možete nametnuti trkom, znanjem i iskustvom. Smatram da mi možemo trkom, jednom disciplinom i agresivnosti, iako će i oni biti jednako napaljeni. Dinamo zna, ali i mi smo talentirani. Oni pak imaju igrače se velikim brojem kvalitetnih utakmica. Nama ipak nadu daje činjenica kako to uvijek ne donosi prednost."

"Mi nismo momčad koja će igrati "na kost" i niti želimo tako igrati. Želimo odigrati čvrsto i muški, ali ne i grubo. Agresiju ću međutim tražiti, ne smijemo ponovno dopustiti protivnicima da se razmašu na našem terenu. Vodit ćemo brigu o svojoj igri, na tražimo šansu u Dinamovoj slabijoj igri jer su vrlo kvalitetan kolektiv."

Unatoč svim zamkama koje Kup natjecanja nude diljem Europe, Dinamo u Kranjčevićevu dolazi s jasnom namjerom: "U Kupu su iznenađenja uvijek moguća, no mi smo spremni za tu utakmicu i napravit ćemo sve kako bi napravili dobar rezultat i ušli u finale", rekao je trener Plavih Marijan Vlak.

Zagrebova momčad nema nekih velikih nepoznanica i trener Plavih cijeni gradske rivale: "Sigurno da je Vugrinec iskusan i opasan; tu su Mujdža, Pejić, Kartelo i ostali. Imaju par iskusnih igrača te nekoliko mladih i, sve u svemu, dobro su posložena momčad", no unatoč tome smatra kako je Dinamo favorit: "Uz svo dužno poštovanje, mislim da smo bolji i kvalitetniji."

Dinamo će u prvoj utakmici polufinala Kupa igrati bez nekoliko igrača. Naime, "ljubimac tribina u Kranjčevićevoj" Mario Mandžukić neće nastupiti zbog ozljede kao i Etto, Balaban i Chago. U sastav aktualnih osvajača Kupa se nakon suspenzije vraća Lovren što znači da će na klupi protiv Slavena vrlo dobri Tomečak, a od prve minute zaigrat će i Slepička.

Dinamo je drugi u prvenstvu, a moguće ispadanje iz Kupa bilo bi vrlo loše za stanje u momčadi i ambicije kluba koje su vrlo jasne - prvenstvo i Kup. Trener Plavih svjestan je pritiska na momčad, no - ne "uzbuđuje" se previše: "U Dinamu je uvijek pritisak. Gubite ili pobjeđujete, uopće nije bitno jer je u Maksimiru - uvijek pritisak."

Utakmica je proglašena susretom visokog rizika, a loše vrijeme u metropoli sugerira na težak teren koji neće dopuštati pogreške, ali niti ljepotu u igri. U prodaju je pušteno 2.800 ulaznica, 40 kn platit će oni koji žele na zapad, a 30 kn svi koji žele na gostujuću tribinu.

Hrvatski kup, polufinale, prva utakmica, 17:00h:

Zagreb: Škorić - Mujdža, Mikulić, Kartelo, Ivanković - Jurendić, Jugović, Oršulić, Pejić - Vugrinec, Krstanović

Dinamo: Butina - Lovren, Kovač, Bišćan, Hrgović - Vrdoljak, Calello, Badelj, Sammir - Slepička, Tadić

Hrvatski Kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Hrvatski Kup

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!