Zimski sportovi

"Zadovoljan unatoč suši bodova"

Antonija Pavlić • petak, 06.03.2009.
"Zadovoljan unatoč suši bodova"
Foto: Nikola Movrić

Baš kao što se i očekivalo, što se Bijeli cirkus primiče kraju sezone, to je borba za veliki Kristalni globus teža, napetija i uzbudljivija. Nakon 40 dana samostalnog stolovanja na vrhu poretka najsvestranijih skijaša današnjice Ivica Kostelić je zahvaljujući neosvajanju bodova u prijepodnevnom spustu to mjesto odlučio ustupiti i austrijskom kolegi Benjaminu Raichu, koji je tako i u trećoj sezoni za redom došao do legitimne prilike za osvajanje titule najboljeg svjetskog skijaša...

Još su dvije brze discipline preostale Kvitfjellu u naredna dva dana, sutrašnji spust i nedjeljni superveleslalom, koji bi mogli u konačnici donijeti i presudne bodove u borbi za najprestižniji alpski skijaški trofej današnjice. U igri je još šesto bodova, ali i čak četiri brze discipline, što nam sugerira kako bi i konačni pobjednik vrlo lako mogao doći i iz Švicarske ili Norveške.

Neće biti tu tvrdnju teško potkrijepiti - dovoljan je samo jedan pogled na ukupni poredak da se zaključi da i Didier Cuche i Aksel Lund Svindal, pa usudit ćemo se reći i Carlo Janka i Didier Defago, imaju realno pravo nadati se samome vrhu.

U današnjoj je utrci pak najbolje prošao Svindal, osvojivši treće mjesto i 60 bodova, dok je Cuche završio izvan kruga prvih deset i zaostatak za vodećima smanjio na "tek" 94 boda. Ipak, do kraja sezone nam valja vidjeti još rasplet dva spusta i superveleslaloma i tek po jedan slalom i veleslalom te je sigurno samo da će "tehničarima" Raichu i Kosteliću trebati i velika pomoć Fortune te možda i koje odustajanje ili slabija vožnja "brzinaca" kako bi obranili vodeća mjesta.

U povoljnijoj je situaciji, ako gledamo dvojac na vrhu, sigurno Austrijanac, kojeg ne muče bolna leđa, a i već ima iskustvo borbe za Globus, pa i jedan je imao u rukama prije tri sezone. Ivicu pak bol u leđima ni nakon četvrtog tjedna ne pušta, premda ju lijekovima donekle uspijeva ublažiti: "Nisam ništa osjetio tokom vožnje iako na stazi uistinu o bolnim leđima nisam ni razmišljao. Ne mogu reći da sam nastupom potpuno zadovoljan, no dobro je - glavno da su leđa izdržala", zborio je nakon utrke mlađi Kostelić.

Novinare je zanimalo i zašto su redom svi skijaši nakon broja 17 i baš kao za inat Aksela Lunda Svindala drastično gubili na vremenu u drugom dijelu. "U donjem dijelu staze je snijeg postao iznimno mekan i tu su mnogi s visokim startnim brojevima radili pogreške. Nisam mogao odvoziti bolje, ali i ovako je prilično dobro"

Situaciju na stazi pokušao je iz prve ruke objasniti i Vedran Pavlek: "Visoki startni brojevi su definitivno danas bili odmoć, a dovoljan dokaz za to je da su samo dva skijaša iznad startnog broja 30 ušla u krug osvajača bodova (op.a. jedan od njih je i Raich). U donjem dijelu staze je postalo puno toplije i bilo je jako teško odvoziti bez pogreške. Ivica je dobro vozio u prvom dijelu gdje su uvjeti bili normalni, pa imao je i svoje najbolje ovosezonsko prolazno vrijeme, a i 12. u samoj utrci. No, sve u svemu, ne žalimo se - mjesec dana je apstinirao od spusta i mi se nadamo da ćemo sutra i u nedjelju napokon biti u borbi za bodove.", napomenuo je alfa i omega reprezentacije.

Sreća u nesreći (Ivičino neosvajanje bodova) je što ni konkurenti nisu briljirali, izuzmemo li Aksela Lunda Svindala koji je posljednji startao s "normalnim" uvjetima i uspio doći do trećeg mjesta. "Konkurenti nisu napravili neke osjetne prednosti i zbog toga možemo reći da je utrka bila pozitivna. Svindal je osvojio nešto bodova no ništa veće i sigurno je da će biti gusto do samoga kraja. Stanje s Ivičinim leđima je i dalje nepromijenjeno no lijekovi čine svoje, a do pogoršanja s bolovima na sreću nije došlo", zaključio je Pavlek.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!