Zimski sportovi

Riesch mali Globus, Aubert slavi

Antonija Pavlić • subota, 07.03.2009.
Riesch mali Globus, Aubert slavi
Foto: Nikola Movrić

Zahvaljujući odustajanju tri od četiri prvoplasirane skijašice nakon prve vožnje pretposljednjeg slaloma sezone u Ofterschwangu na pobjedničko su se postolje plasirale tri djevojke koje nisu ni sanjale da bi se tamo mogle naći. Prva pobjeda u karijeri pripala je Francuskinji Sandrine Aubert, druga je bila Frida Hansdotter dok se prvi put nakon povrataka na stazu na postolju našla i Nicole Hosp. Odustajanje Lindsey Vonn u drugoj vožnji donijelo je pak Mariji Riesch i konačno osiguranje Malog kristalnog globusa i prije finala u Areu, dok je Amerikanki dodatno produžilo strepnje oko obrane Velikog globusa...

Da nema "živce" za slalom, pokazala je ponovno danas Lindsey Vonn u drugoj vožnji pretposljednje utrke sezone u Ofterschwangu. Premda joj je sve išlo na ruku; Maria Riesch je odvozila slabiju drugu vožnju i držala 'tek' peto mjesto, a prije nje su odustale i Kathrin Zettel i Anja Paerson, Amerikanka je još jednom u nizu uspjela haklati kolac i upisati slalomsko odustajanje, treće ove sezone, kojim je i službenu obranu velikog Kristalnog globusa ostavila Areu.

Osim toga je karizmatična američka skijašica dopustila Mariji Riesch da i uz slabiju vožnju plasman iz prvog laufa popravi za jedno mjesto, i tako s nedostižnih 185 bodova osigura prvi Mali globus ove sezone. Prednost Lindsey Vonn u ukupnom poretku Svjetskoga kupa Riesch je današnjim rezultatom smanjila na teoretski dostižnih 369 bodova, premda potpisnica ovih redaka i dalje stoji pri tvrdnji da je odluka o prvakinji pala već nakon što je Vonn u Garmisch-Partenkirchenu upisala dvije uzastopne pobjede i tako si prije SP-a osigurala komfornu situaciju.

U utrci je najbolji plasman karijere, a samim time i prvu pobjedu, osigurala Francuskinja Sandrine Aubert, kojoj je do danas kao najbolje slalomsko dostignuće stajalo šesto mjesto iz Lienza od prije dvije sezone. Druga je pozicija i također prvo postolje u karijeri, pripala Šveđanki Fridi Hansdotter, premda je ona ovakav rasplet najavila već u Zagrebu i Mariboru kada je bila šesta.

Ofterschwang će sigurno po dobrome pamtiti i Austrijanka, Nicole Hosp, koja se nakon jednomjesečne stanke vratila na skije poslije ozljede ligamenata, i nakon superkombinacijskog postolja u St. Moritzu sredinom prosinca napokon ubilježila rezultat dostojan njezine reputacije.

O drugoj vožnji Ane Jelušić pak ne možemo napisati ništo više nego što smo već plasirali u prvome tekstu, budući da se Riječanka na gotovo identičan način spustila i u drugom laufu i tako na koncu, a zahvaljujući i odustajanju Vonn, Zettel, i Paerson, plasman iz prve vožnje popravila za dva mjesta...

Ofterschwang, slalom:
1. Sandrine Aubert (Francuska) 1:46.28
2. Frida Hansdotter (Švedska) +0.43
3. Nicole Hosp (Austrija) +0.82
4. Šarka Zahrobska (Češka) +0.92
5. Maria Riesch (Njemačka) +1.30
6. Susanne Riesch (Njemačka) +1.36
7. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +1.45
8. Marie-Michele Gagnon (Kanada) +1.77
9. Tanja Poutiainen (Finska) +1.80
10. Fanny Chmelar (Njemačka) +1.92
...
19. Ana Jelušić (Hrvatska) +3.01

Ukupni poredak slaloma:
1. Maria Riesch (Njemačka) 625
2. Lindsey Vonn (SAD) 440
3. Šarka Zahrobska (Češka) 399
4. Tanja Poutiainen (Finska) 374
5. Kathrin Zettel (Austrija) 280
6. Nicole Hosp (Austrija) 255
7. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) 245
8. Sandrine Aubert (Francuska) 225
9. Anja Paerson (Švedska) 219
10. Frida Hansdotter (Švedska) 208
...
11. Ana Jelušić (Hrvatska) 175
...
21. Nika Fleiss (Hrvatska) 82

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Lindsey Vonn (SAD) 1588
2. Maria Riesch (Njemačka) 1219
3. Anja Paerson (Švedska) 990
4. Kathrin Zettel (Austrija) 985
5. Tanja Poutiainen (Finska) 802
6. Fabienne Suter (Švicarska) 720
7. Tina Maze (Slovenija) 712
8. Elisabeth Goergl (Austrija) 665
9. Andrea Fischbacher (Austrija) 590
10. Nadia Fanchini (Italija) 584
...
36. Ana Jelušić (Hrvatska) 175
...
81. Nika Fleiss (Hrvatska) 87

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!