Vodeni sportovi

Hrvatska lekcija i oproštaj velikana u Gružu

Hrvoje Vuković • utorak, 10.03.2009.
Hrvatska lekcija i oproštaj velikana u Gružu
Foto: FaH

Iako su na papiru bili najjači naš protivnik u skupini Svjetske lige, Španjolci su u Dubrovniku parirali Hrvatima tek nešto više od četvrtinu i pol. Besprijekornih desetak minuta bilo je dovoljno i za treću pobjedu u isto toliko susreta te prvo mjesto na ljestvici...

Hrvatska - Španjolska 11:8 (2:2, 5:2, 3:0, 1:4)

Svjetska liga, 3.kolo, skupina 3, Dubrovnik, bazen u Gružu, gledatelja: 2.500

Hrvatska: Brzica, Burić 1, Bošković 2, Dobud 2, Muslim, Karač, Marković, Bušlje, Sukno 3, Barač 2, Hinić 1, Obradović, Pavić (6 obrana), izbornik: Ratko Rudić

Španjolska: Aguilar (7 obrana), M. Garcia, Sanz 1, Espanol 1, Molina, Minguell, Gallego, Esteller, Valles 4, Perrone 2, Mallarch, X. Garcia, Lopez - Pinedo, izbornik: Rafael Aguillar

Igrač više: Hrvatska 3/7, Španjolska 3/8
Peterci: Hrvatska 1/2, Španjolska -
Suci: Dejan Adžić (Crna Gora), Filippo Gomez (Italija)

Ni mi ni oni nismo se proslavili u Pekingu, no, za razliku od gostiju, Hrvatska je u postolimpijsko razdoblje ušla bez nekolicine važnih igrača koji su se oprostili od reprezentacije (Vrdoljak, Vićan, Smodlaka), a nismo mogli računati niti na jedinog ljevaka Jokovića koji će zbog tromboze izbivati iz bazena najmanje mjesec, dva. Upravo iz tog razloga, postojalo je par upitnika nad glavom, koliko može pomlađena vrsta Ratka Rudića, a na našu sreću pokazalo se da može - puno.

Utakmicu je pogotkom otvorio Igor Hinić za 1:0, ali na drugoj strani uzvraća Espanol. Novu priliku za vodstvo naših ima Miho Bošković iz peterca, no ovaj put ostajemo bez prednosti, da bi potom Sandro Sukno pogodio za 2:1. Do kraja prve četvrtine Valles se fino oslobodio na centarskoj poziciji i pogodio za novo izjednačenje s kojim se otišlo na predah.

Prvi jači ispit naše pomlađene reprezentacije nakon Pekinga ipak je unio ponešto nervoze u našu igru, što se jasno vidjelo i na semaforu, ali nakon vodstva 3:2 i 4:3, kada su glavom potpuno ušli u utakmicu, Španjolci su demolirani u desetak minuta. Valles je uspio još jednom na isti način osloboditi se na dva metra i zabiti za 4:4, ali to je bio ujedno i labuđi pjev gostiju.

Naši su stisnuli u obrani, bekovi su odlično zatvorili španjolske centre, a četiri puta zaredom obranili smo se i s igračem više. U napadu, povukli su oni iskusniji. Samir Barač potegao je iz daljine za 5:4, a odmah u sljedećem napadu s igračem više, Samir uz odbijanac pogađa i za plus dva (6:4).

Nakon kapetana Barača, na red je došao Bošković. Prvo je krasnom fintom prebacio svog čuvara i izborio peterac kojeg je realizirao Sukno za 7:4, a nakon toga, početkom treće četvrtine u isteku napada, uz lagani dodir iz daljine pogađa sami donji kut za 8:4. Hrvatska rapsodija nastavljena je novim pogotkom Mihe iz polukontre, u obrani je svoj posao napravio Pavić skinuvši zicer sa dva metra, a točku na "i" stavio je Sandro Sukno golom za 10:4.

U posljednjih osam minuta ušli smo uz pristup "lako ćemo", što odmah koristi Valles i s igračem više smanjuje na 10:5. Odmah potom dobivamo gol iz kontranapada, strijelac je Perrone, a u napadu ne koristimo tri puta igrača više. Ohrabreni gosti došli su i na minus tri (10:7) preko Sanza, ali pitanje pobjednika riješio je Dobud krasno se izvukavši na stranu na dva metra. Do kraja susreta Španjolci su smanjili na 11:8 i s tim smo rezultatom došli do svoje treće pobjede u Svjetskoj ligi kojom smo sami zasjeli na čelo skupine 3.

Svjetska liga, 3.kolo, 10.3., skupina 3:
Hrvatska - Španjolska 11:8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!