Vodeni sportovi

Alshammar poništen svjetski rekord

Matej Milanović • utorak, 17.03.2009.
Alshammar poništen svjetski rekord
Foto: Davor Sajko

Švedska plivačica, višestruka osvajačica svjetskih i europskih medalji, srušila je svjetski rekord na 50 metara leptir. No, nedugo zatim ostala je bez njega jer je plivala sa dva kostima.

Therese Alshammar, jedna od najboljih svjetskih plivačica, srušila je u toku Australskog nacionalnog prvenstva u Sydneyju, svjetski rekord na 50 metara delfin kojeg je upravo ona držala. Novi rekord iznosio je 25.44, dvije stotinke manje od prethodnog.

No, Šveđanka se nije dugo veselila. Suci su na televizijskim snimkama uočili da je plivala sa dva kostima te je diskvalificirali s utrke i poništili joj svjetski rekord. Australski plivački savez zabranio je dvostruki kostim nakon Olimpijade u Pekingu, a od prošlog tjedna to je pravilo prihvatila i svjetska federacija, FINA.

Alshammar očito leži Australija budući da je u Melbourneu postala svjetska prvakinja na 50 delfin, a na Olimpijadi u Sydneyju 2000. osvojila je dva srebra. Nastup na Australskom prvenstvu dopušten joj je u sklopu njenih priprema.

Šveđanka je u svojoj bogatoj karijeri osvojila osam europskih i devet svjetskih zlata u malim bazenima, te jedno u 50 metarskim, već spomenutih 50 delfin od prije dvije godine u Australiji. Bila je također svjetska rekorderka u malim bazenima na 50 i 100 slobodno, a bez obzira na poništenje ovog rekorda i dalje ostaje svjetska rekorderka na 50 delfin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!