Nogomet

"Nema straha, čuda su moguća"

Mihaela Bradovski • utorak, 17.03.2009.
"Nema straha, čuda su moguća"
Foto: Kristijan Komarica

Dan uoči uzvratnog susreta nacionalnog Kupa, ali i skorašnjeg puta u Split, trener Zagreba Luka Pavlović ponudio je svoje viđenje cjelokupne situacije u klubu. Iako je aktualna utakmica bila u prvom planu, mnogo se saznalo i o atmosferi, ali i bližim i daljim ciljevima...

Osim što iz Kranjčevićeve donose minus od dva pogotka, nogometaši Zagreba stižu u Maksimir u trenu kada postižu daleko slabije rezultate od željenih. Zanimljivo će biti pogledati kako će Pjesnici izgledati u susretu s opravdano favoriziranim Dinamom kada je jasno kako se muče i protiv mnogo slabijih momčadi, poput Intera, Cibalije i Zadra. "Mi sutra igramo protiv protivnika koji ima koncentraciju kvalitete i uz sigurnost koju su podigli na višu razinu neće nam biti lako. U zadnje četiri utakmice nisu primili pogodak, a nama za prolaz trebaju dva i više. Stoga bi bilo prehrabro obećati da to i možemo, ali u nogometu postoje čuda. Mi vjerujemo u njih i s takvim ćemo stavom sutra istrčati, pa kako bude bude."

SASTAV ZA MAKSIMIR

Škorić - Mujdža, Pavlović, Ivanković, Pejić - Jurendić, Parlov, Šovšić, Špičić - Krstanović, Vugrinec

Klupa: Bašić, Kartelo, Oršulić, Jugović, Abdurahimi, Grgić, Celjak

Luka Pavlović u Zadru je iznenadio izostavljanjem Vugrinca i Krstanovića iz početnog sastava, prema najavama, sutra u njemu neće biti standardnog stopera Kartela, ali niti kapetana Oršulića. "Naš je sutrašnji protivnik takav da smo se mi odlučili za jednu obrambenu liniju koja ima brzinu. Dinamovi su napadači okomiti i brzi i to nas je natjeralo da postavimo ovaj sastav. Ipak, smatram da posebnih iznenađenja neće biti, predobro se poznajemo. Sigurno je međutim kako unutar sustava postoje koncepcijski zahtjevi i upute igračima kako igrati i kako odgovoriti na protivnikovu igru u određenom trenutku. Znamo i kako nam neće biti ništa lakše s kojom god postavom Dinamo zaigrao."

Teško je u Ulici pjesnika izbjeći pitanja o atmosferi unutar momčadi, ali i o nedavnim vrlo slabim izdanjima. "Normalno je da nema zadovoljstva unutar momčadi, ostaje nam da se iz ovog stanja izvučemo što prije možemo. Ja svojim igračima nemam što zamjeriti, vidim želju s kojom ulaze u svaki susret. I upravo zbog tog prevelikog htijenja dolazi do raspada kada nam se dogodi nešto negativno. No smatram da su veliki pozitivci i da ćemo se svi zajedno uspješno izvući iz ove situacije. Puno se priča i o mladosti koju imamo, no mi nismo kadar selekcionirali prema njoj već prema kvaliteti igrača, odnosno činjenici da mogu napraviti dobre stvari. Promijenili smo sustav igre, nekim igračima pronašli nove pozicije, ubacili nekoliko juniora, a sve to nije posao koji će uspjeti preko noći."

"Utakmica u Zadru bila je vrlo slična onoj u Šibeniku. Krenuo sam s Abdurahimijem i Grgićem jer sjetite se kako su na Šubićevcu prošli Vugrinec i Krstanović. Obojica su dobili batine, a ovdje bi nam s takvim profilom igrača bilo još teže jer Zadrani igraju s liberom i dva stopera koji striktno pokrivaju igrače. I odabir igrača bio je pogodak, šteta što obojica nisu imali snage odigrati do kraja. Do pogotka smo dobro izgledali, napokon rano poveli, imali još dvije vrlo izgledne prilike, kontrolirali igru. I onda još jednom na isti način, po šesti puta ove sezone, primili pogodak - tako da je lopta od našeg igrača promijenila smjer. Taj nam poraz nije donio pomak u traženju igre na rezultat, i dalje ne pokazujemo moć u tom segmentu, ali smo bili bliži tome da taj proces dovršimo."

POJAČANJA?

"Imamo dvadesetak ravnopravnih igrača s kojima smo ušli u prvenstvo, ali naravno da i mi razmišljamo na način da ukoliko se pojavi netko bolji, netko poput Vugrinca, postoji mogućnost da ga i dovedemo."

Iako nezadovoljstvo postoji, nervoza i strah nešto su što strateg "bijelih" nema naviku osjećati. "Ja osobno ne bih mogao nešto raditi da nema pritiska, onog za što većim postignućem, no ne i onog negativnog koji bi mi uskratio kreaciju. Nervozu i strah ne poznajem. Dok god svoj posao radim kako najbolje znam, pošteno i moralno, nemam niti razloga za strahom. I to isto pokušavam prenijeti na svoje igrače."

Pred Zagrebom je, nakon sutrašnjeg uzvrata s Dinamom, gostovanje na Poljudu, a potom slijedi reprezentativna pauza. Planovi su već sada poznati. "U pauzi nam zadatak mora biti iskombinirati se i presložiti momčad u onu koja će imati moć pobjeđivanja na domaćem terenu. Uz to, siguran sam da ćemo dobiti i pokoji bod na gostovanjima, a onda niti željena pozicija nije tako daleko. Cilj nam je naučiti se pobjeđivati u Kranjčevićevoj, to je moj trenutni zadatak. Gledajući igru koju sada pružamo teško da možemo pričati o Europi, ali s druge strane, pogled na tablicu sugerira da još uvijek imamo realne šanse za to. I dok je tako to će nam i ostati cilj."

Pavlović bez rezerve priznaje kako je njegova momčad pružila nekoliko teško gledljivih izdanja. Skrenuo je trener Zagreba pozornost i na pojedine segmente koji ipak nude optimizam i vedriji pogled na budućnost. "Rezultate ne mogu pobiti nikakve činjenice i to niti ne želimo, ali ako malo bolje sagledamo sve što smo napravili ove sezone, ali i poziciju pred treći krug, vidim jednu situaciju koja nije negativna za nas. Recimo, prošle smo sezone, da se sada ne vraćam i na igrače koji su tada igrali, za Dinamom imali u ovom istom trenu 30 bodova zaostatka. Sada ih imamo 20. Zoni ispadanja bježali smo tek za tri boda, sada bježimo osam. To je jasan pomak, a ukoliko se iduće sezone budemo držali na desetak bodova zaostatka za vodećim biti će to dobar uspjeh."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!