Zimski sportovi

Mlade snage u napadu na Vonn

Antonija Pavlić • srijeda, 18.03.2009.
Mlade snage u napadu na Vonn
Foto: Kristijan Komarica

Još je jedna skijaška sezona alpskoga Svjetskog kupa protekla u dominaciji Lindsey Vonn. Svestrana je Amerikanka porušila još nekoliko američkih rekorda, a nagovijestila je i ozbiljan napad na najuspješnije skijaše svih vremena. Slavila je u devet utrka Svjetskoga kupa, još se 16 puta našla na postolju namijenjenom najboljima, a i sve je discipline završila u tri najbolje osim veleslaloma (osma). Utržila je i najveći novčani prihod, te jednom riječju - ispisala novu stranicu američke skijaške povijesti.

Malo je toga što nije postigla ove sezone svestrana i karakterna američka skijašica Lindsey Vonn. Simpatična, pristupačna, s obje noge na zemlji i iznimno uporna, Vonn u potpunosti oslikava lik istinske sportske ikone i već u 24 godini legitimno stremi ka ulasku u skijašku povijest.

Nije oborila rekord Janice Kostelić po broju osvojenih bodova u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, no bila je iznimno blizu. Ostalo joj je gotovo sve, dojma smo - pošlo za skijama. Postala je prva američka skijašica superveleslalomska svjetska prvakinja, prva osvajačica superveleslalomskog Malog kristalnog globusa, prva sa Globusima u spustu i superveleslalomu i dvostruka "brzinska" svjetska prvakinja te prva skijašica u američkoj povijesti koja je obranila Veliki kristalni globus.

Ispred prve pratiteljice u ukupnom poretku akumulirala je 364 boda više, a ono što dodatno "podebljava" njezinu suverenost i dominantnost u Svjetskome kupu je činjenica da legendarna Šveđanka Anja Paerson na trećem mjestu već zaostaje golemih 729 poena.

Naredna stvar koja će neke ostaviti zaprepaštenima je činjenica da se u svih pet disciplina na koncu sezone plasirala u Top 10, a osim spusta i superveleslaloma, u kojima je odnijela globuse, plasman u prve tri ubilježila je i u slalomu (treća) i kombinaciji (druga); jedino je u veleslalomu zauzela osmu poziciju.

O prilično uspješnoj sezoni može govoriti i njezina najbolja prijateljica Maria Riesch koja je, osim što je u ukupnom poretku zauzela nikad bolje drugo mjesto, u svoje trofejne vitrine pospremila i jedan novi, slalomski Mali globus. Usto se okitila i naslovom svjetske slalomske prvakinje, a prihodovala je i solidan iznos od 314 tisuća dolara.

U bogatu kolekciju globusa novi je superkombinacijski dodala i švedska vedeta, Anja Paerson, premda se podrobnijim pratiteljima ženskoga skijanja može na prvi pogled učiniti kako je njezina sezona bila uvelike - promašena. Doživjela je priličan fijasko na SP-u u Val d'Isereu, s dva odustajanja i tri iznimno slaba rezultata, a niti u Svjetskom kupu joj voda nije išla na mlin - ubilježila je tek tri pobjede, dva druga i tri treća mjesta.

Najneizvjesnija utrka za pojedinačnim globusom odigrala se pak u veleslalomu, koju je odlučila posljednja vožnja finala u Areu. Prednost pred Kathrin Zettel, koja tim činom nakon ozljeda Marlies Schild i Nicole Hosp ipak nije uspjela sačuvati austrijsku čast i osvojiti ženski Globus, dobila je Finkinja Tanja Poutiainen, koja je tako na popis osvajača globusa u odsustvu ozlijeđenog Kallea Palandera upisala i zemlju Djeda Mraza.

Što pak reći o Svjetskom prvenstvu i osvajačima odličja u Val d'Isereu? Trenutak inspiracije doživjelo je kao i na svakoj velikoj smotri nekoliko skijašica, među kojima posebno iskače zlatna veleslalomašica Kathrin Hölzl. Od onih od kojih se odličje nikako nije očekivalo tu je i 17-godišnja tinejdžerka Lara Gut, koja je svojim vožnjama, hrabrošću i osvojenim medaljama pokazala da sljedeće sezone u Svjetskom kupu nikako neće igrati samo sporednu ulogu. Niti za Elisabeth Goergl ne možemo reći da je sanjala medalju, pa i Tina Maze još nije bila toliko dobra i "mrvila" konkurenciju ispred sebe.

Velika, najveća pozitivna stvar ove sezone ipak je profiliranje i ekspanzija skijanja ponajprije kod mladih skijašica, koje su pokazale u nekim, nerijetko i ključnim trenucima izvanrednu "kuražu" i podlogu za napad na svjetski vrh. Prije svega ovdje mislimo na Laru Gut, pa Tinu Maze, koja nije više toliko mlada ali je itekako sposobna zagorčati život Vonn i Riesch, pa veleslalomsku svjetsku juniorsku prvakinju Viktoriju Rebensburg...

Zanimljivo će stoga biti u narednoj sezoni Svjetskoga kupa, kada će sve nabrojane mlade snage potpomognute lavicama u "srednjim" godinama pokušati napasti već dvije sezone neprikosnovenu Vonn. Ili će Amerikanka ipak nastaviti sa suverenim predstavama i svoje skijanje dovesti na još jednu razinu više?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!