Košarka

Barcelona - Tau: Pohod na Blaugranu

Borna Rupnik • ponedjeljak, 23.03.2009.
Barcelona - Tau: Pohod na Blaugranu
Foto: EPA

U utorak počinje četvrtfinale košarkaške Eurolige, a Španjolska će na na Final Fouru sigurno imati jednog predstavnika. U međusobnom se dvoboju susreću dvije trenutno najbolje španjolske momčadi, Tau Ceramica i Regal Barcelona. Lov na tri pobjede vrijedne Final Foura kreće u Barceloni...

Da se ogled ove dvije ekipe igra unutar španjolskih granica, također bi imao prizvuk europskog derbija jer je Tau Ceramica prva, a Regal Barcelona druga momčad najjače europske košarkaške lige. U leđa im gledaju vrlo snažni sastavi poput Real Madrida, zagrebačkog poznanika Unicaje ili Joventuta.

Prednost domaćeg parketa imat će katalonski predstavnik, koji je tu privilegiju zaslužio osvojivši prvo mjesto u skupini F drugog kruga natjecanja, u konkurenciji vječitih rivala iz Madrida, izraelskog Maccabija i berlinske Albe. Jedini su poraz doživjeli upravo u španjolskoj prijestolnici, što dokazuje da će i ovaj dvoboj s poznanicima iz domaćeg prvenstva biti posebno uzbudljiv.

Raspored serije

24. ožujka: Barcelona - Tau
26. ožujka: Barcelona - Tau
31. ožujka: Tau - Barcelona
*2. travnja: Tau - Barcelona
*8. travnja: Barcelona - Tau

*ukoliko bude potrebno

Tau Ceramica je Top 16 završila na drugom mjestu skupine E, zahvaljujući domaćem porazu od Olympiakosa u posljednjem kolu (80:88). Armani Jeans iz Milana i poljski Prokom nisu se pokazali ravnopravnim protivnicima. Premda bi se moglo pomisliti da je taj gubitak važnih bodova naznaka loše forme baskijske momčadi, demanti je stigao u posljednjem kolu ACB lige, u kojem su košarkaši Duška Ivanovića deklasirali Joventut pobjedom od 34 koša razlike.

Statistika se zanimljivo poigrala s ova dva kluba. Barcelona euroligaško četvrtfinale igra četvrtu uzastopnu sezonu, a u posljednja je tri nastupa na završni turnir prošla momčad s prednošću domaćeg parketa (Maccabi i Unicaja protiv Barcelone, odnosno Barcelona protiv Reala). S druge strane, Tau Ceramica je jedina momčad koja je izborila Final Four u nedostatku prednosti domaćeg terena (protiv Benettona i Panathinaikosa), a protiv Barcelone će tražiti peti uzastopni plasman među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta.

Razlog više za optimizam u Vitoriji imaju i zbog nedavne pobjede nad Kataloncima u polufinalu Španjolskog kupa (90:77), koji je Tau Ceramica osvojila na krilima Mirze Teletovića. Osim toga, Barcelona je u posljednjem kolu ACB lige doživjela težak udarac, izgubivši nakon četiri (!) produžetka od susjeda iz Manrese i upitno koliko će se uspjeti osvježiti prije dolaska Ivanovićevih trupa.

S obzirom na vrlo izjednačene, izrazito kvalitetne momčadi, prije susreta najviše se priča upravo o prednosti igranja u vlastitoj dvorani. "To ne mora biti odlučujući čimbenik, ali nas svakako stavlja u povoljniji položaj", rekao je svestrani košarkaš Barcelone, Čeh Luboš Barton. Vlado Ilievski, playmaker Tau Ceramice, uopće se ne zamara tim pitanjima: "Pobjedu će odnijeti momčad koja je bude više željela, stoga će najvažnije biti pokazati kemiju i srčanost, bez obzira na čijem se parketu igralo".

Hrvatski predstavnik

Našu će zemlju u španjolskom četvrtfinalu predstavljati centar Tau Ceramice, 217 cm visoki Stanko Barać. U Europi je ove sezone upisao 14 nastupa, od čega tri u prvoj petorci, a za 12 minuta koliko dobije po utakmici bilježi po 4 koša (uz 60% šuta za dvicu) i 3.6 skoka.

Upravo je pozicija jedinice možda mala prednost na strani baskijskog sastava, jer Pablo Prigioni i Vlado Ilievski pokazuju za nijansu bolje partije od Jake Lakoviča i Victora Sade. Međutim, u Barceloni se to obilato nadoknađuje učincima Juana Carlosa Navarra i redovitim prilozima Gianluce Basilea, Rogera Grimaua i Luboša Bartona.

Kataloncima će prioritet biti zaustaviti prvog strijelca Tau Ceramice i najboljeg igrača njihove vanjske linije, Igora Rakočevića, kojemu se pridodaju Pete Mickeal, Sergi Vidal i Fernando San Emeterio. Pod košem će u divovskoj borbi za mjesto pod suncem - odnosno na Final Fouru - obračune prvenstveno voditi David Andersen i Ersan Iljasova u dresu Barcelone, odnosno dominantni dvojac Tau Ceramice, Tiago Splitter i Mirza Teletović.

Bilo kakva prognoza je apsolutno nezahvalna jer Duško Ivanović i Xavier Pascual zasigurno znaju baš sve jedan o drugome i nema sumnje da je protivnička igra analizirana do najsitnijeg detalja. Najljepše će biti neutralnim gledateljima koji će moći opušteno uživati u vrhunskoj, neizvjesnoj košarci.

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!