Košarka

Četvrtfinale Eurolige: Vujčić ili Tomas?

Vedran Babić • ponedjeljak, 23.03.2009.
Četvrtfinale Eurolige: Vujčić ili Tomas?
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaška Euroliga došla je do završnih borbi. Četiri sjajna četvrtfinalna okršaja su pred nama, koja će nam dati putnike za Final Four u Berlinu. U dvorani Mira i prijateljstva u Ateni u utorak i četvrtak će se odigrati prve dvije od ukupno pet mogućih epizoda četvrtfinala Eurolige između starih poznanika Olympiacosa i Reala. Bit će to okršaj dvaju hrvatskih košarkaša - Nikole Vujčića i Marka Tomasa, ali i repriza finala iz 1995. godine...

Prije točno 14 godina Madriđani su se na krilima sjajnog Arvydasa Sabonisa okitili naslovom europskog prvaka, savladavši svoje grčke protivnike u Zaragozi. Danas, 2009. godine, stvari su nešto drukčije. Real više nije toliko moćan kao nekad, no nije niti Olympiacos. Jedno je, međutim, sigurno - "ginut" će se za svaku loptu.

Panagiotis Giannakis i njegov Olympiacos u četvrtfinale ulaze s pet uzastopnih pobjeda u Topu 16, s kojima su završili na vrhu skupine E, a ukupan omjer u ovogodišnjoj Euroligi jednak je kod obje momčadi (11-5). Real je također s omjerom 5-1 okončao Top 16, ali na drugom mjestu skupine F, s obzirom da je Barcelona imala bolju međusobnu koš razliku.

Pomalo šokantan podatak je taj da grčki div nije sudjelovao na Final Fouru još od 1999. godine, a da mu je ovo četvrta uzastopna sezona u kojoj igra u četvrtfinalu. Upravo na putu do prošlogodišnjeg četvrtfinala Olympiacos je posljednjem kolu Topa 16 izbacio Real i to na svom parketu rezultatom 72:63. Tada je domaćina predvodio Panagiotis Vasilopoulos sa 14 koševa i šest skokova.

"Osjećamo se odlično. Gostujuća pobjeda protiv Tau Ceramice u zadnjem kolu nam je trebala za samopouzdanje. Malo smo umorni od prevelikog broja uzastopnih utakmica, no imali smo nešto vremena za oporavak uoči četvrtfinala i mislim da ćemo biti potpuno spremni", rekao je Vasilopoulos te naglasio kako domaći teren nije jamac za konačnu pobjedu.

"Prednost domaćeg parketa je važna, ali nije dovoljna. Real često igra bolje na strani nego doma i zato moramo biti oprezni. Rekao bih da oni baziraju svoj uspjeh na napadačkim skokovima i tome ćemo morati posebno pridati pažnju."

U prilog izjavi Vasilopoulosa ide i činjenica da se "kraljevski klub" ove sezone trijumfalno vraćao s gostovanja u Moskvi, Tel Avivu i Istanbulu, no Olympiacos kod kuće ima sedam pobjeda uz samo jedan poraz i to onaj u posljednjoj utakmici prvoga kruga, kada je Atenu pokorio Le Mans, ostvarivši tek drugu pobjedu u natjecanju.

Što se udarnih igala dvaju momčadi tiče, najbolji igrač Olympiacosa u dosadašnjem dijelu je Ioannis Bouroussis s 12 koševa i 7.4 skoka u prosjeku, a prati ga naš Nikola Vujčić s 11 koševa, četiri skoka i 2.8 asistencija. Skupocjeno NBA pojačanje Josh Childress je na deset koševa i 4.4 skoka u prosjeku, a tu su još i superiskusni Papaloukas (najbolji asistent), zatim Printezis, Greer i drugi.

Od novosti iz tabora grčkog doprvaka izdvojimo jednomjesečnu suspenziju tamnoputog centra Sofoklisa Schortsanitisa zbog, kako iz kluba navode, disciplinskih razloga.

S druge strane, Madriđane predvodi dvojac Louis Bullock i Felipe Reyes s 11.3, odnosno 11 koševa u prosjeku, s tim da potonji ima i 5.9 skokova. Ključne karike momčadi Joana Plaze svakako su i Massey, Mumbru, razigravači Lopez i Llull, naš Marko Tomas, ali i Axel Hervelle, koji je u najavi izjavio sljedeće.

"Olympiacos je jaka, iskusna momčad, a posebno bih izdvojio Papaloukasa i Vujčića, koji imaju toliko euroligaškog iskustva i trofeja, te Bouroussisa."

"Iako smo Top 16 završili s omjerom 5-1 u vrlo teškoj skupini, želimo još više, želimo u Berlin. Trebamo dati sve od sebe u dvije atenske utakmice, igrati dobru obranu i biti borbeni. Naš glavni cilj je pobijediti u bar jednoj od te dvije utakmice i na taj način prenijeti prednost domaćeg terena u Madrid, gdje nošeni navijačima možemo uživati u atmosferi te izboriti Final Four."

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

četvrtfinale

CSKA Moskva56:47Partizan
Panathinaikos90:85Montepaschi Siena
Barcelona75:84Baskonia
Olympiakos88:79Real Madrid
CSKA Moskva77:50Partizan
Olympiakos79:73Real Madrid
Panathinaikos79:84Montepaschi Siena
Barcelona85:62Baskonia
Baskonia69:62Barcelona
Real Madrid71:63Olympiakos
Montepaschi Siena53:72Panathinaikos
Partizan56:67CSKA Moskva
Baskonia63:84Barcelona
Montepaschi Siena84:91Panathinaikos
Real Madrid75:78Olympiakos
Barcelona78:62Baskonia

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!