Ostali sportovi

"Hvala Hrvatsko!"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 13.04.2009.
"Hvala Hrvatsko!"

Hrvatska stolnoteniska reprezentativka, Sandra Paović, svakim danom sve više napreduje i s velikim optimizmom i nadom očekuje odlazak na dvomjesečnu rehabilitaciju u specijaliziranu klinku u Luzern. Prometna nesreća koja ju je smjestila u invalidska kolica iz dana u dan postaje sve potisnutija, a Sandra veliki optimizam pokušava prenijeti na apsolutno sve oko sebe. Velika humanitarna akcija "Sandra, ti to možeš!", koja je danas kulminirala cjelodnevnim zabavnim i sportskim programom, polučila je odlične rezultate, te prema prvim informacijama sakupila najmanje 2 milijuna i 50 tisuća kuna...

Teška prometna nesreća zbog koje je hrvatska stolnoteniska reprezentativka Sandra Paović i dalje prisiljena kretati se pomoću invalidskih kolica, ponukala je čitav stolnoteniski svijet, Hrvatski olimpijski odbor, ali i mnogobrojne građane i donatore da udruže snage i zajedno krenu u zahtjevnu akciju prikupljanja sredstava potrebnih za skupocjenu rehabilitaciju u švicarskom Luzernu.

Klinika Nottwil, specijalizirana upravo za ozljede takvoga tipa, humanitarnoj je akciji odlučila pridonijeti i sama, spustivši cijenu rehabilitacije za 40 tisuća eura te omogućivši plaćanje na rate. Do sad je prema neslužbenim izvješćima kroz razne donacije i sponzorstva prije završnog čina akcije prikupljeno više od 350 tisuća kuna, što je tek četvrtina ukupnog iznosa. Ipak, kraj iznimno uspješne akcije pokazao je puno veću svotu - čak 2 milijuna i 50 tisuća kuna - koja će se u sljedećih nekoliko sati, ili dana - i povećati, kada se tom iznosu dodaju donacije tvrtki i građana uplaćene na žiro-račun.

Vrhunac pomoći, i vrhunac cjelokupne akcije mladoj Vukovarki odigrao se pak na Uskrsni ponedjeljak, kada je upriličen sijaset sportskih i zabavnih manifestacija pod prigodnim nazivom "Sandra, ti to možeš!".

Dan je započeo atletskim događajem na Jarunu nazvanom "Krug za Sandru", u kojem su svi zainteresirani mogli participirati isključivo uz kupnju majice s imenom akcije i Sandrinom slikom. Utrci se odazvalo oko 700 sudionika, što pomnoženo s cijenom "karte" od 40 kuna daje brojku od 28 tisuća kuna.

Prodano je, naravno i još majici, točnije, kompletan kontingent, čime se i spomenuta brojka popela na 40 tisuća kuna. Najbrži je krug (6,3 kilometara) otrčao Goran Murić, dok je njegova "kopija" u ženskoj konkurenciji bila Sanaj Begović-Gecek.

Uslijedilo je spuštanje Hrvatske padobranske reprezentacije u sastavu Marko Premužić, Hrvoje Sladetić i Petra Džidara pored košarkaškog igrališta na ulazu u Petrine, dok je u Domu "Lovro Ratković" u isto vrijeme organiziran stolnoteniski turnir u šest kategorija u muškoj i ženskoj konkurenciji (kadeti, mlađi kadeti i juniori).

Na Cvjetnom je trgu publiku pod voditeljskom palicom Uršule Tolj i Petra Vlahova zabavljala Colonia, Žanamari Lalić, Lana Klingor, Nered, Feminem, Vlatka Pokos, Sandi, Maja Šuput, Lana Jurčević i Jacques Houdek, dok je večernji sportski dio prošao u znaku malonogometnog turnira na kojemu su zaigrale Humane zvijezde Cor Unum i Hrvatski olimpijci, Akademija Marić i 24 sata te nogometaši NK Dinama i HNK Hajduka generacije 1980-ih.

Pored svega su toga u akciju bili uključeni i takozvani "call" centri u studiju HRT-a, u kojem su pozivima gledatelja odgovarali poznati sportaši, olimpijci, ali i osobe iz hrvatskoga javnog života.

Gledajući iz svoje sobe u Francuskoj slike iz Hrvatske, Sandra jednostavno nije mogla suspregnuti suzu. "Iznimno sam ponosna na cijelu Hrvatsku i apsolutno sve njezine stanovnike. Osjećala sam da će uz mene stati HOO, obitelj i prijatelji, no ovako nešto što je Hrvatska organizirala nisam ni u snu očekivala."

Odlazak na rehabilitaciju u Švicarsku trebao bi uslijediti kroz 10 do 15 dana; čim se uredi papirologija i pronađe adekvatan način prijevoza do Luzerna. U najboljem bi slučaju to bio helikopter, no u nedostatku će sredstava najvjerojatnije biti korištena bolnička kola u kompletu sa stručnim medicinskim osobljem.

Unatoč teškom stanju i mukotrpnom oporavku koji se nalazi pred njom, Sandra, pak, ne odustaje od životnog poziva i odlučna je jednoga dana nastaviti s igranjem stolnog tenisa. Primjetan je u njezinu stanju već i golem napredak; minimalno, ali samostalno pomiče obje noge, a za sada joj nešto bolje funkcionira lijeva strana tijela. Svakodnevno odrađuje i vježbe s fizioterapeutom, koje simbolično naziva treningom, dok je kolica u kojima "operira" bolnicom u Rouenu poistovjetila s Ferrarijem.

"Sva borba i sve teškoće koje sam izdržala poslije nesreće sada su daleko iza mene i gledam isključivo u budućnost. Svjesna sam da je put oporavka dug i mukotrpan; preda mnom su još mnoga iskušenja i novi napori no sigurna sam da ću u svemu tome uspjeti, da ću pobijediti i u ovoj utakmici jer sam do sada s velikim količinama želje i volje uspijevala doseći postavljene ciljeve."

"Sportašica sam od kad znam za sebe i vjerujem da je upravo sport ono što me drži i što je glavni razlog mom konstantnom napredovanju. Navikla sam na borbu, tijelo mi je pripremljenije nego kod ostalih ljudi i zbog toga sam veoma optimistična. Jedino što mi je preostalo u ovome je trenutku je bezgranična vjera da ću jednoga dana ponovno stati na noge. Samo mi je to važno i o tome razmišljam iz dana u dan.", zaključila je Sandra.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!