Nogomet

1100 policajaca čuva derbi

Maja Giljanović • petak, 17.04.2009.
1100 policajaca čuva derbi
Foto: EPA

Ukupno 1100 pripadnika policije bit će u nedjelju raspoređeno da čuvaju red i mir prije, tijekom i poslije superclasica između Boca Juniorsa i River Platea.

Veliki derbi - jedan od najvećih u svijetu - zakazan je u 15 sati (lokalno vrijeme u Buenos Airesu), a vrata mitske Bombonere bit će otvorena još i prije podne te se navijače moli da se čim prije upute na stadion kako bi se izbjegle gužve na ulazima i eventualni incidenti u slučaju da s kupljenim ulaznicama ostanu van kapije.

Derbi u 10. kolu Clausure organizira Boca i baš činjenica da je siromašna, radnička četvrt argentinske prijestolnice domaćin "buržujskom" Riveru (1923. se River preselio u bogati Nunez) navela je Savez i vlasti na poduzimanje ekstra mjera predostrožnosti. Tako će ukupno 1100 policajaca u barriju (kvartu) Boca biti od 6 sati ujutro, a na dužnosti će ostati do 22 sata.

Opreza u Argentini nikad previše. Prije mjesec dana je slučajni prolaznik završio u komi i 85-godišnja je starica propucana prije utakmice Boce i Argentinos Juniorsa kad su se sukobila suprotstavljene frakcije Bocinih navijača, a prije 10 dana navijač Gimnasije Jujuy je upucan i dvojica su probodena nožem prije utakmice protiv Tigrea.

U derbi Boca ulazi s 11., a River četvrtog mjesta: "Naše su utakmice svijet za sebe i statistikom se uopće ne isplati zamarati. Što mi moramo je usredotočiti se na sebe i pripaziti na par 'caka' iz prijašnjih ovosezonskih mečeva u kojima smo slabije ulazili u meč i stizali prednost protivnika. Ovog puta si ne smijemo to dopustiti", izjavio je Riverov Marcelo Gallardo, bivši veznjak Monaca i PSG-a.

River je, naime, u devet utakmica Clausure čak šest puta stizala vodstvo, a u prvim poluvremenima su zabili samo dva gola. Boca koliko god "kašljucala" - samo su triput pobijedili, dvaput remizirali i četiri puta izgubili - neće tolerirati kiks gostiju.

Boci su bodovi "must". Četiri boda zaostaju za Riverom, a čak duplo toliko za vodećim Velezom: "Ova je utakmica toliko vrednija od puka tri boda. Svjesni smo koliko bi radosti donijeli navijačima i zato ćemo od prvog zvižduka jurnuti beskompromisno i presingom slomiti River", optimist je Fabian Vargas koji je otkrio i da je karizmatični Juan Ramon Riquelmea spreman nakon ozljede: "Prevažna je ovo utakmica, a da ne stisne zube i ne nastupi".

U povijesti superclasica Boca je slavila 121 put, River 105, a 101 put su remizirali. Otkad se 1932. raskrstilo s amaterizmom odigrali su 184 utakmice i Boca je pobijedila na njih 68, River 61, a ishod utakmice koju je engleski Observer stavio na prvo mjesto Top 50 sportskih događaja koje morate vidjeti ("must see before you die") je "miroljubiv" bio 55 puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!