Automoto

"Brzi i žestoki" u Hrvatskoj

Goran Markuš • petak, 17.04.2009.
"Brzi i žestoki" u Hrvatskoj

Iako nas izgled automobila, smog, miris benzina, želja za pobjedom i naravno, prekrasne djevojke podsjećaju na popularni filmski serijal Brzi i žestoki ovdje je riječ o nečem stvarnom, realnom i Hrvatskom. Riječ je o "402 Street Race" čija je nova sezona, bez sumnje veća i masovnija nego ikada, već na pomolu...

Sve je krenulo u SAD-u ranih 50-tih godina prošlog stoljeća kada zaljubljenici u automobile kreću s ilegalnim uličnim utrkivanjem duž četvrtine milje (oko 402 metra). Kako je čovjek po svojoj prirodi sklon želji za adrenalinom i ispitivanjem vlastitih granica ne čudi brza masovna popularizacija raznih drag natjecanja diljem kugle zemaljske.

Nakon punih 50 godina, jedne subote u svibnju 2002. godine na ZTZ-u u Velikoj Gorici, hrpica hrvatskih entuzijasta uspijeva organizirati prvi event ovakvog tipa u našoj državi. 8000 gledatelja imalo je tako čast prisustvovati samom rođenju danas najvećeg i najpopularnijeg nezavisnog automoto natjecanja u Hrvata.

Tijekom godina samo natjecanje doživjelo je niz izmjena, a ova godina donosi nam i nemali broj novosti u organizaciji. Za početak treba izdvojiti glavni event svakog vikenda, "402 street race". Riječ je o utrci na ravnoj stazi dugačkoj točno 402 metra na kojoj se mogu pojaviti sve punoljetne osobe sa vozačkom dozvolom i adrenalinom u žilama, bez ikakvih ograničenja na vozilima. Skoro sve je dozvoljeno i nema zabranjenih dijelova i zahvata. Mjerenja vremena odvijaju se putem elektroničkih mjernih uređaja sa foto ćelijama na startu i cilju.

Osim utrke automobila od ove godine gledatelji mogu uživati i u utrkama motora te quadova. Utrke motora provodit će se u dvije kategorije (do i preko 600 ccm), a samo natjecanje nazvano je "402 Bike Race". "402 Quad Race" natjecanje provodit će se u tri klase (podjela po zapremnini), a bitno je napomenuti i kako je to ujedno i jedina kategorija u kojoj se umjesto po 402 metra vozi po 201 metar dugoj stazi.

Vrlo popularna je i kategorija "402 Street Style", a već i samo ime sugerira o čemu se tu radi. Naime, riječ je natjecanje u vizualnom tuningu automobila odnosno preradama učinjenim na istom. Stručni žiri ima za cilj ocijeniti eksterijer, interijer, podvozje i prezentaciju samog vozila.

Od ostalih kategorija svakako se mora spomenuti i od gledatelja vrlo prihvaćena "Emma". S jedne strane tu je "Emma SPL" tj. natjecanje gdje se izabire najbučniji audio sustav dok je s druge tu "Emma SQL" u kojoj se ocjenjuje kvaliteta auto ozvučenja.

Za kraj svakako moramo spomenuti i "402 Hot Models Competition", natjecanje djevojaka koje se bore za laskavu titulu najljepše hostese aktualne sezone 402 Street Race-a. Sinoć, u "Big Mamma Pubu" u konkurenciji 40-ak finalistica odabranih putem portala "Top model" (u prvom krugu bilo je oko 200njak prijava) izabrano je 30 sretnica koje će u aktualnoj sezoni nositi boje 402 Street Race i tako automatski ući u borbu za djevojku sezone. Uz odabir novih modela obavljeno je i proglašenje pobjednice prošlosezonskog izdanja "402 Street Racea", a titulu je odnijela atraktivna Mirela Sili.

Iako se službena sezona otvara drugog i trećeg svibnja u Zadru već ovog vikenda u sklopu "Oktanskog vikenda Čazma 2009" organizirano je proljetno buđenje za sve obožavatelje automoto sportova. Kao dodatni motivator može vam poslužiti i činjenica kako je čitav event humanitarnog karaktera (svi novci od startnina natjecatelja i od dobrovoljnih prinosa gledatelja usmjerit' će se organizaciji "RTL pomaže djeci", za slijepu djecu grada Čakovca), a uz razna natjecanja u organizaciji "402 Street Racea" svi gledatelji moći će uživati i u ORC rallyju.

402 Street race, sezona 2009.:
02-03/05/2009 - Zadar
05/2009 - Zagreb
06/2009 - Osijek
07/2009 - Varaždin
08/2009 - Rijeka
09/2009 - Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!