Zimski sportovi

Skupina D: Petarde Finske i Češke

Tomislav Pacak • subota, 25.04.2009.
Skupina D: Petarde Finske i Češke
Foto: Davor Sajko

(Iz Züricha Tomislav Pacak i Davor Sajko) Sjajan povratak Jaromira Jagra glavna je vijest prvog kola Skupine D u kojoj su Finska i Češka bez problema deklasirale Norvešku i Dansku i tako pobjednički započele svoj pohod na medalju...

FINSKA - NORVEŠKA 5:0

Iako su kao i druge jake reprezentacije oslabljeni neigranjem nekolicine NHL igrača, Finci su krenuli i više nego zadovoljavajuće. Pred gotovo do kraja ispunjenom dvoranom u Zürich Klotenu, uglavnom finskim navijačima, Finci su svladali Norvešku s 5:0 i upisali tri boda na startu natjecanja u skupini D.

Krasna atmosfera u Kloten Areni

Vezane vijesti

Drugi dan natjecanja u Zürich Klotenu donio je prve utakmice Skupine D, a Finci i Norvežani stvorili su vrlo lijepu atmosferu. U obnovljenoj Areni Kloten, inače izgrađenoj 1997. godine, okupilo se oko 7.000 navijača; Finci su prevladali, no najljepše je bilo vidjeti kako navijači dvaju protivnika sjede, piju, navijaju i vesele se - zajedno. Jasno, puno više razloga za veselje imali su Finci...

Osokoljeni solidnim nastupom lani u Kanadi, te potom osiguranjem plasmana na OI u Vancouveru, Norvežani su se nadali kako na ovom SP-u mogu napraviti još korak bliže velikima. Finci su im, međutim, pokazali da neće biti lako preskočiti taj jaz - razlika u kvaliteti bila je očita od prve minute, a svojom nedisciplinom Norvežani su samo olakšali put do pobjede Fincima.

Već nakon prve trećine dvoboj je bio praktički riješen s obzirom da je Finska na odmor otišla s 3:0. U 14. minuti Antti Miettinen s igračem više, na asistenciju raspoloženog Hogmana, zabija za 1:0, a dodatnog čovjeka na ledu Finci koriste i u 17. minuti (Immonen, poslije sjajnog prodora Hyvonena).

Norvežani kao da iz tih isključenja nisu ništa naučili pa su nastavili s neopreznom igrom, te su minutu prije kraja omogućili Finskoj napad s dva igrača više. Ozbiljna ekipa to ne propušta, a pogotkom Kapanena dvije sekunde prije kraja Finci su pokazali da su upravo to.

Neslomljivi Petteri Nummelin

Nastupom u dvoboju protiv Norveške, branič Petteri Nummelin započeo je svoje 14. svjetsko prvenstvo u dresu Finske. U tom je razdoblju osvojio zlato 1995. godine, četiri srebra i dvije bronce.

"Sjajno je kada imate igrača poput njega u momčadi. Svake godine je jedan od najboljih braniča na prvenstvu, pravi je vođa", pohvalno se o svom kapetanu izrazio Antti Mietinen, strijelac prvog, ujedno i pobjedničkog pogotka za Finsku.

Najbolji igrač Finske, Niko Kapanen, istaknuo je zadovoljstvo dobrim startom: "Ovo je dobar rezultat za nas. Bili smo bolja momčad, dobro smo krenuli i rano zabili pogodak što nam je pomoglo."

Ostatak utakmice bio je odrađivanje posla za evidentno bolje Fince. Norvežani su se uspjeli spasiti u novoj situaciji s dva igrača manje, ali u 35. minuti im nije bio spasa - Mika Pyorala krenuo je sam prema Palu Grotnesu, lijepo ga nadmudrio i zabio za 4:0. "Petardu" je u norveškoj mreži zapalio Mikko Lehtonen u 45. minuti, a tih 5:0 je i konačan rezultat utakmice koja je od početka bila jednosmjerna ulica. Usprkos nekoliko dobrih pokušaja, Norvežani nisu mogli ni do počasnog pogotka pored raspoloženog Pekke Rinnea. Norvežani će bodove za drugi krug ipak morati tražiti protiv Danske koju su svladali za odlazak na OI...

Čekamo Čehe i Fince

Dvoboj Finske i Češke neće samo presuditi pobjednika ove skupine na ledu, nego i na tribinama. Nakon što su Finci nadbrojali i nadglasali Norvežane, isto su učinili raspoloženi Česi pa će biti zanimljivo vidjeti tko je snalažljiviji u borbi za karte za posljednji dvoboj skupine. A o maštovitosti i atraktivnosti navijačkih skupina bolje će poslužiti buduće foto-galerije...


ČEŠKA - DANSKA 5:0

Finskom stazom krenuli su i Česi, koji su jednako lako obračunali s Danskom, pa je tako već nakon prvog kola izvjesno da će se dvije velesile boriti za prvo mjesto, a Norveška i Danska za prolazak u idući krug natjecanja. Očekivati da Danci mogu iznenaditi Finsku ili Norvežani češku iluzorno je nakon danas viđenog u Kloten Areni.

Danci su krenuli dosta agresivno, činilo se da bi mogli izbjeći neki težak poraz, ali poput Norvežana, raspali su se nakon prvog pogotka i silnim isključenjima sami sebe pobijedili.

Taj presudni pogodak djelo je iskusnog Jaroslava Hlinke u sedmoj minuti, a za ostalo su se pobrinula danska isključenja i češki igrač više.

U 32. minuti Jan Marek zabio je za 2:0 što je dokrajčilo otpor Danaca, pa je već četiri minute kasnije zabio i Petr Čajanek. Lošu drugu trećinu za Dance upotpunio je Aleš Hemsky, pa se na posljednji odmor otišlo s nedostižnih 4:0 z Češku. Sva tri pogotka pala su nakon isključenja danskih hokejaša.

Dance to nije spriječilo da nastave gomilati isključenja zbog pretjerane agresivnosti (odraz nemoći), a kada su im se poklopila dva u isto vrijeme kaznu je potpisao povratnik Jaromir Jagr. Briljantni Čeh vratio se u reprezentaciju nakon izbivanja od 2006. godine te je zabio za 5:0, nakon što je kod prethodna dva pogotka upisao asistencije - i s 39 godina na leđima, svakim dodirom s pločicom pokazao je o kakvoj se igračini radi.

Jakub Stepanek obranio je sve udarce Danaca (21), a osim Jagra, učinak od gola i dvije asistencije upisao je i Petr Čajanek. Iako je primio pet golova, vratar Danske Patrick Galbraith može biti sasvim zadovoljan svojim nastupom jer da nije bilo njegovih 40 obrana - danski potop postao bi katastrofa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!