Nogomet

Je li prvenstvo riješeno?

Tomislav Pacak • utorak, 05.05.2009.
Je li prvenstvo riješeno?
Foto: Bruno Karadža

Neočekivani, gotovo šokantni poraz Hajduka na Poljudu definitivno spada među rezultate kojima se lomilo ovo prvenstvo. Dinamo sada ima željeni višak bodova koji mu nudi priliku da u Split ode proslaviti naslov, a i raspored ide na mlin zagrebačkih nogometaša...

Da li je Matija Smrekar riješio prvenstvo? Dio splitskih "pera" ne vjeruje u novi preokret, pa čitamo uvode koji počinju s "Hajduk ostao bez naslova prvaka". Čak su i splitski čelnici ponudili tek simbolične najave "gledamo sebe i borit ćemo se do kraja", kao da šansi zapravo nema. Je li prvenstvo uistinu riješeno?

Nije.

Vezane vijesti

Zašto bi bilo riješeno, kada Hajduku treba samo jedan remi Modrih da opet budu u igri? Cijelo prvenstvo nudi dramatične preokrete, nema razloga vjerovati da sama završnica ne može donijeti još jedan. I zato je splitski defatizam (u dijelu medija i javnosti) nepotreban, možda čak i poguban, jer može negativno djelovati na Hajdukove utakmice koje, realno, nude teže protivnike nego što ih ima Dinamo.

Međutim, i iz ove i iz nekih prethodnih sezona Splićani mogu pronaći razloge za optimizam. Hajduk je pokazao da je sposoban pobijediti u Rijeci i Koprivnici, isto kao što je Dinamo pokazao da može izgubiti bodove u Šibeniku, pa čak i kod kuće kao što je učinio protiv Osijeka. Podsjetimo se, ovo nije isti Dinamo kao onaj iz proteklih sezona, ovo je Dinamo s četiri poraza i četiri remija. Što ako već u idućem kolu Šibenčani zaustave Modre, a Hajduk dobije na Kantridi? Nije uopće nemoguć scenarij, a onda više neće sve biti "gotovo" kao što su neki spremni već sada potpisati.

Podsjetimo se, nadalje, kako je Dinamo u sezoni 2003./2004. remijem u Zadru izgubio naslov. Podsjetimo se i kako je početkom ove sezone, prije derbija na Maksimiru, gotovo cijeli medijski puk uvjeravao javnost da je prvenstvo - gotovo. Da je Dinamo opet nedodirljiv, i da HNL nije nikakav izazov za Modre.

S druge, pak, strane, nakon derbija na Poljudu, raspoloženje je u potpunosti otišlo na stranu Splićana, svi argumenti za naslov bili su na njihovoj strani - prednost, igra, euforija, izvrsna atmosfera u klubu i oko njega, završni derbi u Splitu, kriza u Maksimiru, smjena trenera. Jedan će zagrebački kroničar Dinama uporno iz tjedna u tjedan tim argumentima dodavati i onaj politički, Sanadera, Bebića i koga još god treba. "Tu bitku Mamić ne može dobiti."

Sada je, pak, Matija Smrekar sve opet okrenuo naopačke. Nogomet je, na kraju krajeva, ipak samo sport, u kojem Varteks rijetko dobiva na Poljudu, ali - može dobiti. Kao što Šibenik može iznenaditi Dinamo, kao što Slaven može uzeti bod(ove) na Maksimiru, kao što Vugrinec može u 90. iz slobodnjaka šokirati Maksimir. Događala su se zaista i puno veća iznenađenja od onih koji sada trebaju Hajduku, a koja u medijima zovu "eventualno čudo".

Zašto bi čudo bilo da Dinamo odigra neriješeno tamo gdje je već ove sezone jedva izvukao remi? Zato jer mu sada treba? Trebalo mu je i tada. U tome je poanta prvenstva, ona se dobivaju na malim utakmicama. Hajduk je na putu da nikad bolnije nauči tu lekciju, jer bi mogao sa stopostotnim učinkom u derbijima (9-0) svejedno ostati za korak kratak.

No, iako zbog navedenih razloga zaista ne možemo govoriti o gotovom prvenstu, činjenica je da izgledi Modrih bitno veći. Atmosfera, raspored i prije svega igra na strani su aktualnih prvaka, pa iako se to može promijeniti u jednoj utakmici, Krunoslav Jurčić pokazao se kao pogodak uprave.

Postupno dizanje forme momčadi rezultiralo je najboljim igrama kada Dinamu to najviše treba, protiv Varteksa i posebno Rijeke bio je to otprilike onakav Dinamo kakvom su se navijači nadali od početka sezone. Agresivnu, ali i kombinatornu momčad prihvatili su sada i navijači, napadačkih rješenja Jurčić ima puno više nego Miše i teško je očekivati da ispred punog Maksimira Dinamo može kiksati.

Stoga će na Maksimiru sav fokus biti na Šibeniku, jasno je svima u klubu da je to Dinamova utakmica za naslov, kao što je bila ona u Zadru za momčad Nikole Jurčevića. Rasplet tog ogleda sigurno će uvelike utjecati i na večernji derbi Rijeka - Hajduk, pa nas čeka itekako zanimljivo kolo jednako zanimljivog prvenstva.

Koje nipošto još nije riješeno.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!