Ostali sportovi

Povratak na veliku scenu

Ivana Strahija • petak, 15.05.2009.
Povratak na veliku scenu

Hrvatske odbojkašice danas poslijepodne započinju težak put, povratak na međunarodnu scenu. Nadaju se da će im u tome pomoći domaći parket splitske dvorane i glasna grla navijača.

Nikad nije bio problem pronaći gledatelje za žensku odbojku, jer mnogi vole tu brzu igru i mnogo dobrih izmjena, a ne škodi ni izuzetno atraktivan izgled djevojaka koje se bave tim sportom. Ne tako davno i same su hrvatske odbojkašice pokazale koliko dobro sportašice mogu izgledati, izradivši vlastiti kalendar kojim su skupile potreban novac i dodatno popularizirale žensku odbojku.

One će u lov na SP

Dizači: Ana Grbac (Rijeka), Biljana Gligorović (Olympiacos, Grč)
Srednji blokeri: Maja Poljak (Türk Telekom, Tur), Mirela Delić (Bešiktaš, Tur), Ljiljana Dugandžić (Dinamo Bukurešt, Rum), Ivana Miloš (Rijeka)
Libero: Marina Miletić (Rijeka)
Vanjski: Senna Ušić Jogunica (Lines Casena, Ita), Sanja Popović (Chierri Volley, Ita), Jelena Alajbeg (Portol, Špa), Matea Ikić (Vicenza Volley, Ita), Cecilija Dujić (Split)

No, da se vratimo na ono što smo u stvari željeli najaviti: hrvatske odbojkašice od danas pa do nedjelje u splitskoj će dvorani Gripe tražiti prolaz u drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Japanu. Pod vodstvom Miroslava Aksentijevića djevojke su dobro radile posljednjih dana, a odlični su bili i rezultati pripremnih utakmica, u kojima su dva puta svladale francusku izabranu vrstu (3:0 i 3:2).

U turnir Hrvatice ulaze kao 39. na svjetskoj ljestvici, a protivnice imaju nešto bolji (Belgija 33.) odnosno lošiji (Mađarska 90., Slovačka 40.) plasman. Ona reprezentacija koja osvoji turnir odlazi u završnicu, gdje treba uzeti jedno od prva dva mjesta od četiri ekipe. Ukoliko naše ne budu prve neće sve biti izgubljeno, ali će put do zlatne karte za Japan biti svakako duži, odnosno, trebat će proći dodatne kvalifikacije protiv Poljske i Turske.

Zato je važno dobiti prvu utakmicu, protiv nominalno najslabije ekipe, Mađarske. Izbornik Miroslav Aksentijević je za Sportnet.hr rekao: "Mislim da trenutna pozicija Mađarske na svjetskoj ljestvici ne mora značiti ništa, jer se danas u odbojci za pobjedu jednostavno treba biti bolji. Imamo ulogu favorita u toj utakmici, što zbog domaćinstva, a što zbog naše bolje pozicije. Cilj nam je pobijediti, pružiti dobru partiju, no ne se previše potrošiti, jer nam slijede još dvije teške utakmice, sa Slovačkom i Belgijom."

Kao i uvijek, ni ovaj puta ozljede nisu štedjele Aksentijevićeve djevojke. Posebno je zabrinjavajuće stanje stopala Maje Poljak, koja je nakon osam sezona u talijanskoj ligi prešla u Tursku, gdje je nova podloga odmah uzrokovala probleme. Još od prosinca Poljak se bori kako bi zaliječila svoje stopalo, a stanje je kako kaže svakim danom sve bolje. Ona se nalazi na popisu izbornika Aksentijevića, no ostaje da vidimo koliko će moći odigrati: "Sigurno su nam ozljede zadale mnogo muke, no za razliku od prošlih godina, kad su naše reprezentativke u svojim inozemnim klubovima imale sporedne uloge i minornu minutažu stanje je sada bolje, a iskustvo neprocijenjivo. To ih je svakako potrošilo, no sastavili smo najjaču postavu, pa nam ozljede ne mogu biti isprika. Očekujem plasman na svjetsku smotru."

Za pobjedu, odnosno tri, bit će potrebno uprijeti iz sve snage, ali i dobiti podršku publike. Djevojke i izbornik nadaju se da će u najsportskijem gradu na svijetu, koji zna prepoznati kvalitetu i bodriti sportaše, osjetiti barem dio onog što su dobili hrvatski rukometaši.

Može li splitski turnir biti početak nečeg odličnog, poput onog prekrasnog niza od tri europska srebra (1995., 1997., 1999. godina), od kojeg je na žalost prošlo već podosta godina? Vidjet ćemo danas od 17 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!