Rukomet

"Reprezentacija je svetinja"

Vedran Attias • ponedjeljak, 01.06.2009.
"Reprezentacija je svetinja"
Foto: Davor Sajko

Uoči posljednje četiri kvalifikacijske utakmice koje su ovaj mjesec pred našom reprezentacijom, izbornik Lino Červar objavio je popis igrača na koje računa u tim dvobojima od kojih se dva igraju u Zadru...

Nakon završetka nacionalnog prvenstva, pred nama je ponovno - Hrvatska rukometna reprezentacije. Našu momčad u lipnju očekuje završetak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2010. koje će se održati u Austriji. Hrvatska će odigrati četiri utakmice i to protiv Finske, Mađarske, Slovačke i Grčke, a naravno da ćemo u sva četiri dvoboja ići po - pobjedu.

Izbornik Lino Červar detaljno je opisao program priprema i utakmica koje su pred reprezentacijom: "Okupljanje je 5. lipnja, tri dana ćemo se zadržati u Zagrebu kada odlazimo u Helsinki gdje nas čeka Finska. 10. se momčad vraća i odmah ide u Zadar gdje nas 14. čeka Mađarska, a potom 17. Slovačka. Nakon toga se momčad vraća u Zagreb da bi se išlo u Grčku gdje našu momčad 21. čeka istoimeni domaćin."

Naravno, najviše je okupljene novinare zanimao popis kandidata pa je izbornik rekao igrače na koje računa: golmani: Alilović, Losert, Šunjić; lijeva krila: Vukić, Ninčević; desna krila: Zrnić, Horvat; pivoti: Vori, Musa; vanjski igrači: Lacković, Tonči Valčić, Bičanić, Gojun, Duvnjak, Balić, Kopljar, Miljak i Buntić.

S obzirom na napornu sezonu, nije bilo lako složiti spremnu momčad: "Buntić ima povredu lakta dok niti Lacković nije 100 posto, no nadam se da će oni biti spremni, u suprotnom - uključit ćemo neke druge igrače." Ozljede i umor su problem koji ne muči samo našeg izbornika: "Svi izbornici imaju problema jer je sezona bila jako naporna za sve igrače zbog brojnih natjecanja pa su igrači dosta umorni te zbog toga trebamo osvježiti i mobilizirati kompletnu reprezentaciju kako bi preostale četiri utakmice odigrali kako treba da se pojavimo u Austriji."

Ići u Austriju je prioritet, no prvo mjesto u skupini je ipak glavni cilj: "Naravno da je prvi zadatak tamo otići, no cilj je biti prvi u našoj grupi što znači - dobiti sve. S time da Mađare moramo dobiti s više od dva razlike kako bi u Austriju došli sa autoritetom - kao pobjednici skupine. Nikako ne smijemo misliti kako nas čekaju lagane utakmice jer se razlika mora dokazati na igralištu i ja očekujem, kao i uvijek, kompletnu mobilizaciju i uspješne nastupe."

Što se tiče organizacije domaćih utakmica, informacije je dao glavni tajnik Damir Poljak: "Dvije domaće utakmice, 14. i 17., igramo u Zadru i na tome im se zahvaljujem. Tamo smo bili izuzetno zadovoljni i prijemom i navijanjem te ovim putem ponovno pozivamo sve navijače da nam dođu i pruže potrebnu pomoć u ostvarivanju cilja. U Višnjiku ćemo igrati dvije možda i najbitnije utakmice."

Kada je u pitanju Zadar, izvršni dopredsjednik saveza Zoran Gobac također se nada pravoj atmosferi: "Zadar nije izabran slučajno. Mi se još nismo plasirali na Europsko prvenstvo i naš cilj su četiri pobjede i ne smijemo si dozvoliti niti jedan kiks kako bi u Austriju otišli s broja jedan. Izbornik je rekao igrače na koje računa i samo se nadam da neće biti neopravdanih otkaza." U Višnjiku se očekuju i navijači Mađarske: "Što se tiče navijača, Mađari su već nekoliko puta pitali za karte tako da računamo i na njihov dolazak."

Trener reprezentacije Slavko Goluža bio je kratak: "Stvari su kakve jesu - sezona je bila duga, a pred nama je malo vremena. Veliki motiv imamo i samo nam treba zdravlja da svi odrade pripreme kako treba, a pred punim dvoranama će sigurno biti užitak igrati."

Nije bilo puno pitanja nakon što je novinarima više - manje sve izloženo, no jedno od rijetkih - utječe li neizvjesna klupska situacija na Duvnjaka i Balića, uzrujalo je izvršnog dopredsjednika Saveza: "Kakve to ima veze s reprezentacijom?", rekao je Gobac i dodao: "Reprezentacija je njima svetinja i tako se trebaju ponašati."

Tu je i izbornik Červar osjetio potrebu nešto dodati pa je rekao: "Reprezentacija je svetinja i nikoga nećemo i ne bi trebali moliti da igra. Svi znamo što znači igrati za svoju državu i to je zaista privilegija, a ako se netko osjeća drukčije - očito je ostario i treba uzeti nekog drugog", dodao je izbornik Červar pritom ne spominjajući nikoga konkretno i tako zaključio još jednu, uvijek zanimljivu, konferenciju za novinare Hrvatske rukometne reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!