Ostali sportovi

Identificirani leteći objekti nad Zagrebom

Sportnet • nedjelja, 07.06.2009.
Identificirani leteći objekti nad Zagrebom
Foto: Davor Sajko

Bliskim susretima "moto vrste" ispred spomenika kralju Tomislavu svjedočilo je deset tisuća ljudi. Četvorica vrhunskih "jahača" slobodnim stilom neumorno su, unatoč jakim naletima vjetra, nadograđivala svoje trikove...

Jedan je to od onih događaja koje je teško opisati riječima. Slike govore mnogo, ovjekovječuju sportaša na vrhuncu, na najvišoj točki, ondje gdje uvijek i želi biti. Video zapis još je zorniji, prikazuje sve tri sekunde akrobacije. No, vidjeti tu "leteću dugu" uživo nešto je posebno.

Nick Franklin, Morgan Carlson, Steven Stuyven i "poglavica" tog putujućeg plemena Jimmy Verburgh ostavili su trag mnogo jači od onog guma njihovih KTM-ova na jednom od glavnih gradskih trgova. Publika je tražila još, zaboravljajući na ulaznicu u džepu koja je vukla put Maksimira, u nogometnu noć.

Kad igra Hrvatska to je praznik, naslovnice svih dnevnih novina drugog jutra - shvatili su to i "gutači zraka", pa su u našim prepoznatljivim dresovima Bilićevim "plamenobacačima" poslali simboličnu poruku podrške: "Poletite prema Južnoj Africi."

Najlakše je papir ispuniti nazivima viđenih skokova: "Backflip", "Tsunami", "Stale Fish", "Indian Air"... i ostaviti vas zbunjene u pokušaju prevođenja dosad neviđenih pojmova. Red Bull Exhibition Tour i jest brzi tečaj upoznavanja jednog mladog, modernog, dinamičnog i uzbudljivog sporta. Čak i prebrz: dva puta po 20 minuta i doviđenja! Na svjetskoj razini dvanaest se probranih "letača" par sati natječe za bodove i naslove u velebnim arenama, dok su se četvorica međunarodnih majstora u Zagrebu nadmetala isključivo za što jači pljesak. Željeli su osvojiti promatrače. I uspjeli su. Kao i u Beogradu, Sarajavu, kao što će zadiviti i Maribor 9. lipnja.

Kad takva ogledna predstava ekstremnih vještina završi bez ozljede, svi osjećaju olakšanje. Jer Novozelanđanin Franklin, Šveđanin Carlson i dva Belgijca (Verburgh, Stuyven) zaista konstantno izazivaju vraga. I onda kad se "spuste" potpisati autograme znaju da su pobjednici! Takvima će ih pamtiti deset tisuća vatrenih navijača.

U poluvremenu Red Bull X-Fightersa zabavu su upotpunili domaći dečki, najistaknutija lica naše mountain bike (Mislav Mironović, Kristijan Mrak) i BMX scene (Jurica Barać, Aleksandar Manojlović). I obožavatelji pedala dobili su svoje!

Red Bull i prethodnih je godina, nastupima Šveđanina Daniela Bodina – na motornim sanjkama – te "helikopterskog manijaka" Reinera Wilkea, podizao energiju u našem glavnom gradu. No, ove je sportske subote postavio nove standarde u ponudi ekstremnih atrakcija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!