Ostali sportovi

Blanka na Olimpijskom stadionu

Maja Giljanović • subota, 13.06.2009.
Blanka na Olimpijskom stadionu
Foto: Bruno Karadža

70-tak dana prije Svjetskog prvenstva Blanka Vlašić i Ariane Friedrich suprotstavljaju su sutra jedna protiv druge na velebnom Olimpijskom stadionu u Berlinu na kojem će naša svjetska prvakinja u drugoj polovici kolovoza braniti naslov iz Osake prije dvije godine...

Blanka Vlašić je prošle godine upisala 22 pobjede i samo dvaput izgubila, ali je poraze doživjela u najvećim prigodama finalu Olimpijskih igara u Pekingu i posljednjem šestom mitingu "Zlatne lige" u Bruxellesu.

Prvi je put njenih 205cm donijelo "samo" olimpijsko srebro (Hellebaut je 205cm preskočila iz prvog pokušaja, Blanka drugog), a drugi 200cm drugo mjesto u Bruxellesu i propuštenu prigodu 50% od milijunskog jack-pota (milijunašica je nakon svih šest pobjeda u "Zlatnoj ligi" postala Kenijka Pamela Jelimo na 800 metara).

U kišom natopljenom Bruxellesu Blanki je drugo razočaranje niti 20 dana nakon OI u Pekingu zadala upravo Ariane Friedrich koju stručnjaci danas proglašavaju praktički jedinom istinskom prijetnjom našoj šampionki.

Njemica je u Bruxellesu (200cm iz prvog pokušaja) ubilježila svoju premijernu pobjedu, a da nije samo jednom bljesnula i nestala, 25-godišnjakinja je dokazala i na dvoranskom mitingu u Karlsruheu (205cm u veljači ispred Blanke koja je ostala druga zbog jednog rušenja letvice) i na Europskom dvoranskom prvenstvu u ožujku.

U Torinu je, naime, Friedrich osvojila naslov europske prvakinje - Blanka je samo peta - dovoljno da se Nijemci "raspamete" i proglase je svojim najvećim adutom u borbi za svjetsku titulu na Svjetskom prvenstvu baš u Berlinu od 15. do 23. kolovoza.

Jesu li se preračunali? Rekli bismo da jesu jer olimpijska je viceprvakinja citiramo li je "ponovno ona stara samo još i bolja".

Blanka je sezonu na otvorenom započela u Dohi i preskočila 205cm, osam dana kasnije je u Splitu preletjela samo centimetar manje (204cm je novi rekord ASK-ovog mitinga), a prije tri dana je slavila i u Solunu (201cm).

Sva tri Top 3 rezultata sezonu su njena, a Friedrich je na četvrtom mjestu s preskočenih 200cm u Baunatalu prošli tjedan.

U Berlinu će sutra (14.45 sati) 65.000 navijača svjedočiti reprizu prošlogodišnjeg duela Vlašić-Friedrich u kojem je pobjednicom izašla Blanka (203cm) ispred Njemice (200cm) i Ane Čičerove (197cm).

Blanki i Friedrich računicu će pokušati pomutiti bivša (2004.) olimpijska pobjednica Jelena Šlesarenko, srebrna iz Osake Antonietta Di Martino, srebrna iz Torina Ruth Beitia, a tu su i Amy Acuff, Marina Aitova, Emma Green, Chaunte Howard, Viktorija Kljugina i Julia Wanner.

Ovogodišnja "Zlatna liga" posljednja je u ovom izdanju - dogodine postaje "Dijamantna" - 10 je disciplina čiji pobjednici konkuriraju za jack-pot: vis, skok s motkom, 100, 400 i 100 s preponama atletičarki te 100, 400, 110 s preponama, 3000/5000 metara i bacanje koplja atletičara, a pobijede li pobjednici Berlina još i na mitinzima u Oslu, Rimu, Parizu, Zürichu i Bruxellesu i pojave se na Svjetskom atletskom finalu u Solunu, proporcionalno će podijeliti milijun dolara.

U slučaju da nitko ne uspije u rezervnoj varijanti pobjednici pet od šest mitinga dijele 500.000 dolara.

Blanka je i prošle i pretprošle godine osvojila njih pet (2007. je od Šlesarenko izgubila u Oslu), ali su Jelimo lani te Jelena Isinbajeva i Sanya Richards prije dvije godine osvojile svih šest mitinga i osvojile milijun (2008.) odnosno 500.000 dolara (2007.).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!