Nogomet

Kup konfederacija otvoren "nulom"

Borna Rupnik • nedjelja, 14.06.2009.
Kup konfederacija otvoren "nulom"
Foto: EPA

Danas je u Južnoafričkoj Republici, zemlji domaćinu nadolazećeg Svjetskog prvenstva, otvoren Kup konfederacija. Čast premijernog izlaska na teren pripala je domaćoj reprezentaciji i Iraku, no nisu se predstavili u sjajnom svjetlu - odigrali su mršavi remi bez pogodaka...

S obzirom na sastav njihove skupine, koju još čine objektivno slabiji Novozelanđani i nedodirljivi Španjolci, Južnoafrikancima i Iračanima prva je utakmica na Kupu konfederacija ujedno vjerojatno bila i ključna za ulazak u polufinale. Međutim, rezultatski je imperativ sputao obje reprezentacije.

U vrlo suhoparnom prvom poluvremenu gledatelji na Ellis Parku u Johannesburgu vidjeli su ukupno samo tri udarca prema golu. Tipično afrička, šarolika i bučna kulisa nije bila dovoljan poticaj igračima brazilskog izbornika Joela Santane da odlučnije napadnu iračka vrata, dok su izabranici Bore Milutinovića djelovali zadovoljni i s 0:0.

Vezane vijesti

U nastavku je selekcija Južnoafričke Republike ipak ubacila u višu brzinu, no ni to nije bilo dovoljno da slome otpor žilavih gostiju. Dobru je priliku nakon udarca iz kuta propustio Thembinkosi Fanteni, pucavši glavom iznad prečke, a nekoliko minuta kasnije Katlego Mashego u svom prvom dodiru s loptom u čistoj situaciji puca ravno u vratara Mohammeda Kassida.

Deset minuta prije kraja pogotku je blizu stigao i Bernard Parker, igrač beogradske Crvene zvezde, ali nije uputio najbolji udarac. No, ono što su Južnoafrikanci propustili u 84. minuti spada u sferu nevjerojatnog - Parker je na samoj gol-crti izbio pokušaj vlastitog suigrača, a potom je Santana u igru ubacio i svog ponajboljeg igrača, Evertonovog Stevena Pienaara, no bez željenog učinka.

Španjolska i Novi Zeland igraju s početkom u 20:30 sati.

Kup konfederacija, skupina A:
Južnoafrička Republika - Irak 0:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!