Nogomet

Talijani uspješno protiv SAD-a

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 15.06.2009.
Talijani uspješno protiv SAD-a
Foto: EPA

Drugi susret skupine B Konfederacijskog kupa na stadionu Loftus Versfeld između Italije i SAD-a potpuno je zasluženo završio na strani momčadi Marcela Lippija, koja je usprkos "gubitku" prvog poluvremena uspjela protiv Amerikanaca upisati i četvrtu pobjedu u šest susreta i izjednačiti se na čelu tablice s Brazilom koji je ranije danas u posljednjim minutama svladao Egipat rezultatom 4:3...

SAD - Italija 1:3 (1:0)

Konfederacijski kup, Skupina B, Tshwane/Pretoria, Loftus Versfeld stadion

Suci: Pablo Pozo (Čile); Patricio Basualto, Francisco Mondria.

Vezane vijesti

Strijelci: 1:0 Donovan 41', 1:1 Rossi 58', 1:2 De Rossi 72', 1:3 Rossi 94'

SAD: Howard, Bornstein, Onyewu, Dempsey, Donovan, Bradley, Clark, Demerit, Altidore, Spector, Feilhaber, Beasly, Davis, Kljestan. Izbornik: Bob Bradley

Italija: Buffon, Grosso, Chiellini, Legrottaglie, Gattuso, De Rossi, Gilardino, Iaquinta, Camoranesi, Zambrotta, Pirlo, Toni, Rossi, Montolivo. Izbornik: Marcelo Lippi

Nesigurnosti u nedavnom prijateljskom ogledu s Novim Zelandom, kojeg je uzgred rečeno Španjolska jučer svladala rezultatom 5:0, otklonila je Italija u večerašnjem prvom susretu skupine B kupa Konfederacija (barem rezultatski), svladavši reprezentaciju SAD-a s 3:1, iako je konačan ishod prema prikazanoj igri mogao biti i nešto više na strani Azzurra.

Statistika - SAD

Udarci: 9
U okvir: 5
Zaleđa: 1
Korneri: 1
Prekršaji: 19
Žuti kartoni: 1
Crveni kartoni: 1
Posjed lopte: 42%
Pretrčani km: 105 240

Malo smo toga konkretnog, ipak, imali prilike vidjeti u početnim minutama dvoboja aktualnih svjetskih prvaka i reprezentacije SAD-a. Kako su minute protjecale, jalovu su dominaciju uspjeli napokon uspostaviti Talijani, ali nijedan iole opasniji pokušaj nisu uspjeli kapitalizirati.

Prvu intervenciju vratara izazvao je tako tek u 13. minuti Gilardino, no njegov udarac s 18 metara s lakoćom je ukrotio američki čuvar mreže. U 20. minuti Andrea Pirlo sjajno je iz slobodnog udarca na pet metara pronašao Legrottagliea, no Juventusov branič glavom gađa pored vratnice.

Pet minuta kasnije u stopostotnoj se prilici nenadano našao Michael Bradley, ali je slabim udarcem lijevom nogom s 11-ak metara propustio odličnu priliku dovesti svoju momčad u vodstvo.

Nedugo potom njegov je primjer slijedio i Altindore, koji je kao egzekutor brzinske kontre SAD-a propustio bolje reagirati ljevicom oči u oči s Gianluigijem Buffonom.

U 33. minuti opasan prekršaj Ricarda Clarka na Gennaru Gattusu pokazao se kobnim za američku momčad, budući da je sudac utakmice dvojbeni start okarakterizirao preopasnim i mladom Amerikancu pokazao izravni crveni karton.

Statistika - Italija

Udarci: 22
U okvir: 12
Zaleđa: 3
Korneri: 9
Prekršaji: 13
Žuti kartoni: 2
Crveni kartoni: 0
Posjed lopte: 58 %
Pretrčani km: 109 210

U 39. minuti Jonathan Bornstein skrenuo je jedan opasni centaršut Talijana u svoju mrežu, ali pomoćni je sudac s malim zakašnjenjem ipak podigao zastavicu i pogodak opravdano poništio zbog zaleđa.

Samo minutu kasnije SAD je poveo kada je Giorgio Chiellini u svom kaznenom prostoru srušio najmlađeg reprezentativca SAD-a, Jozyja Altidorea, a dosuđeni je jedanaesterac rutinski realizirao kapetan Landon Donovan poslavši Buffona u jednu, a loptu u drugu stranu.

Drugo poluvrijeme ponovno je bolje započela Italija, ali u prvih desetak minuta nijedan od njezinih brojnih pokušaja nije pronašao svoje mjesto iza Tima Howarda.

U 56. minuti talijanski izbornik Marcelo Lippi, pak, vuče i prvi potez i u igru uvodi Montoliva i Giussepea Rossija.

Upravo je uvođenje potonjeg dvije minute kasnije donijelo Italiji izjednačenje, kada je mladi napadač Villarreala oduzeo na sredini terena loptu Bradleyu i ljevicom s 20-ak metara neobranjivo pogodio desni kut Howarda gola.

Azzurri su i u nastavku bili premoćni, pa smo tako mogli vidjeti odlične pokušaje Pirla i Gilardina, ali u oba je slučaja na mjestu bio Evertonov 30-godišnji vratar.

Konstantni talijanski napadi bez gotovo ijednog uzvrata na drugoj strani očekivano su rezultirali novim pogotkom Talijana u 72. minuti, kada je Daniele De Rossi sa 30-ak metara pogodio sam desni donji kut američkog gola i tako potpuno zasluženo doveo Italiju u vodstvo.

U posljednjim minutama utakmice Giussepe Rossi svoj je sedmi nastup u talijanskom dresu začinio i četvrtim pogotkom, kada je majstorskim volejem realizirao isto takav dribling i dodavanje Andrea Pirle.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!