Nogomet

Španjolcima druga pobjeda i polufinale

Marin Vuković • srijeda, 17.06.2009.
Španjolcima druga pobjeda i polufinale
Foto: EPA

Španjolska reprezentacija izborila je i drugu pobjedu na Konfederacijskom kupu te osigurala plasman u polufinale. Do pobjede nad Irakom izabranici Vicentea del Bosquea došli su pogotkom Davida Ville s početka drugog poluvremena, premda nisu ponovili ni igru ni efikasnost iz prve utakmice.

Španjolska - Irak 1:0 (0:0)

Skupina A, 2. kolo, Mangaung/Bloemfontein, stadion Free State

Strijelci: 1:0 David Villa (54.)

Španjolska: Casillas, Pique, Marchena, Villa (od 74. Guiza), Xavi (od 82. Busquets), Torres, Capdevilla, Alonso, Ramos, Santi Cazorla (od 67. David Silva), Mata.

Irak: Mohammed, Mohammed Ali, Basem, Fareed, Nashat, Hawar (od 69. Karrar), Salam, Ali Hussein, Alaa (od 80. Younus), Samer (od 60. Mahdi), Muayad.

Za razliku od uvodne utakmice s Novim Zelandom, u kojoj su u početnih dvadesetak minuta postigli čak četiri pogotka, Španjolci su do pobjede su nad Iračanima došli uz puno više problema. Čitavo prvo poluvrijeme europski su prvaci tražili put kroz čvrsti obrambeni bedem Iraka, čiji nogometaši tijekom cijele utakmice nisu pokazali posebne napadačke ambicije.

Prvu pravu priliku Španjolci su uspjeli stvoriti tek u 25. minuti kada je na ubačaj Santija Cazorle efektan volej Davida Ville završio tik pored desne vratnice iračkoga gola. Do odmora bilježimo i solidan pokušaj Cazorle s preko 20 metara te gužvu u petercu Iraka koju je pravovremenom intervencijom razriješio vratar Mohammed.

Veliku inicijativu s kraja prvog dijela Španjolci su prenijeli i u prve minute nastavka i bilo je izvjesno kako irački otpor ne može dugo trajati. Već na samom početku David Villa je propustio priliku kakvu je doista teško promašiti, ali se u 54. minuti u potpunosti iskupio te milimetarski točan ubačaj Capdeville glavom poslao u mrežu Iraka.

I nakon pogotka nastavljena je "viktorija" prema vratima Iraka, udarcima iz daljine okušao se Xabi Alonso, a prijetili su i Villa i Fernando Torres. Irak se orijentirao tek na rijetke pokušaje iz kontranapada, no mreži Ikera Casillasa nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti te i nakon druge utakmice ostaju bez postignutog pogotka.

Skupina A, poredak:
1. Španjolska 6 bodova
2. Irak 1
3. Južnoafrička Republika 1 (-1)
4. Novi Zeland 0 (-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!