Tenis

Kroz epsko finale u povijest!

Branimir Korać, Vedran Babić • nedjelja, 05.07.2009.
Kroz epsko finale u povijest!
Foto: EPA

Roger Federer uzeo je 15. Grand Slam turnir u karijeri, prestigao Petea Samprasa i vratio se na broj jedan na ATP ljestvici. U fenomenalnom finalu svladao je odličnog Andyja Roddicka u meču koji je trajao više od četiri sata u petom setu sa 16:14. Roddick je imao dosta prilika, pamtit će ispušten drugi set i break lopte kod 8:8 u petom setu, za pobjedu nad Federerom morao je to iskoristiti...

Roger Federer ispisao je još jednu stranicu teniske povijesti. Čudesni Švicarac osvojio je svoj šesti Wimbledon u zadnjih sedam godina i ukupno rekordni 15. Grand Slam naslov savladavši u izjednačenom, neizvjesnom i dramatičnom finalu Andyja Roddicka s čak 16-14 u petom setu, iako je Amerikanac imao četiri vezane lopte za vodstvo od 2:0 u setovima. Zahvaljujući ovom izvanrednom uspjehu Federer će od sutra preoteti Rafaelu Nadalu mjesto najboljeg tenisača svijeta.

Ono što je prije početka turnira bilo izgledno odustajanjem Rafaela Nadala, danas se i obistinilo - Roger Federer osvojio je rekordni 15. Grand Slam u karijeri u opet rekordnom 20. finalu, pretekavši tako velikog Petea Samprasa (14).

U trećem međusobnom okršaju s Andyjem Roddickom u finalu Wimbledona Švicarac je slavio i po treći put nakon 2004. i 2005. Ovoga puta Amerikanac je bio najbliže naslovu jer je u tie breaku drugog seta vodio 6-2, dakle imao je četiri lopte za 2:0 u setovima. Roddick je u meču izgubio samo jedan servis i taj jedan bio je dovoljan da i u trećem finalu Wimbledona ostane praznih ruku.

Na kraju je završilo 5:7, 7:6 (6), 7:6 (5), 3:6, 16:14 za 27-godišnjeg Federera, kojem je to jubilarni 60. turnirski naslov u karijeri (82. finale), a treći ove sezone (Madrid, Roland Garros). S obzirom da između spomenutih turnira nije nigdje drugdje nastupao, "švicarski čarobnjak" trenutno ima 19 pobjeda u nizu.

Isto tako, Federer je ponovio ono što je Nadal napravio prošle godine, a to je osvajanje Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini, što je, osim njima dvojici, u povijesti uspjelo još samo Rodu Laveru (1969.) i Björnu Borgu (1978-80).

Prvih deset gemova finala prošlo je za samo 25 minuta, a oba tenisača su servirala odlično, ne dopustivši nijednu break priliku. Kod 5:5 Roddick je napravio svoje jedine tri neprisiljene pogreške u setu i morao je spašavati četiri nevezane break lopte.

Najbolju šansu za realizaciju Federer je propustio na trećoj, kada je njegova forhend paralela bila za malo predugačka. Odmah u idućem gemu Roddick je sasvim neočekivano izborio prvu break loptu i odmah ju iskoristio za vodstvo od 1:0 u setovima. Do tog gema Amerikanac je protiv servisa osvojio svega tri poena.

Roddickov servis i dalje je funkcionirao gotovo besprijekorno, a ništa lošiji u tom sektoru nije bio niti Federer, dapače. Bez break lopti i bez prave opasnosti po servera stigli smo do već spomenutog tie breaka. Federerova pogreška na forhendu dala je Roddicku prednost od 2:0, koju je ovaj ubrzo povisio na naizgled nedostižnih 6:2.

Međutim, u sljedećim trenucima Amerikanac nije ubacio niti jedan prvi servis, a Federer se sa šest uzastopnih poena vratio "među žive". Roddick će vjerojatno najviše žaliti za promašenim bekend volejem kod 6:5, koji mu je mogao donijeti veliku, možda čak i ključnu prednost.

Slika na terenu nije se previše mijenjala niti u trećem setu. Iako se mogao očekivati pad u igri prvog američkog "reketa", on se nije dogodio. Izuzetak je tek šesti gem u kojem je Federer imao 30-40, ali se Roddick izvukao dobrim servisom.

S druge strane, Federer je na početnom udarcu izgubio samo dva poena i tako smo stigli do nove 13. igre. Ovoga puta, Švicarac je bio taj koji je odjurio do velike prednosti (5-1), ali on, za razliku od Roddicka u prijašnjem setu, nije ispustio svoje vodstvo. Roddick je doduše smanjio na 6:5, ali je na ukupno trećoj set lopti Federer još jednim odličnim servisom stvorio situaciju za miran završetak poena i vodstvo od 2:1 u setovima.

Momentalan pad u igri Federera početkom četvrtog seta Roddick je iskoristio i u četvrtom gemu napravio break, koji se kasnije pokazao kao presudan. Švicarac se kod 3:5 mogao vratiti u igru, no Roddick je izvukao 0-30 i s četiri uzastopna poena odveo meč u neizvjesnost petog odlučujućeg seta.

Već u drugom gemu Amerikanac se našao u neprilici kod 30-40, ali u spas je stiglo njegovo najveće oružje - servis. Nakon toga na prava uzbuđenja morali smo čekati sve do 8:8, kada je Roddick imao 15-40 na servis Federera. Švicarac je, međutim, izvukao strašne servise i ostavio Amerikanca bez prave prilike za realizaciju breaka.

U narednim gemovima Roddick je na svom servisu preživio nekoliko izjednačenja i nezgodnih situacija (15-30, 0-30), a kazna za blagi pad u igri stigla je u 30. gemu petog seta. Federer je prvo imao 0-30, Roddick s tri odlična servisa preokrenuo na 40:30, zatim propustio još jednu prednost, da bi na prvu meč loptu Amerikanac okvirom reketa udario loptu koja je na kraju završila izvan granica terena.

Peti set koji su odigrali Federer i Roddick ujedno je i najduži u povijesti finala Wimbledona.

26-godišnjem Amerikancu ovo je bilo peto Grand Slam finale i četvrti poraz. Nakon što je u prvom finalu 2003. na domaćem US Openu otišao do kraja (Ferrero), u sljedeća četiri navrata pobjednički trofej oteo mu je Federer. Triput u Wimbledonu te 2006. na US Openu.

Švicarac je Roddicku uskratio sada već "mali milijun" velikih rezultata, što potvrđuje i podatak da je međusobni omjer debelo na strani od sutra ponovno prvog tenisača svijeta (19-2).

U ovakvim mečevima statistika je uvijek u drugom planu, no svejedno spomenimo kako je Federer zabio gotovo dvostruko više asova (50-27). O visokoj kvaliteti meča dovoljno govori i omjer izravnih poena i neprisiljenih pogrešaka. Federer je tako imao čak 107 winnera i samo 38 pogrešaka, dok je Roddick pogodio 74 izravna poena, a promašio je 33 puta.

Još jedan Wimbledon je iza nas, a još jedan (nedostižni) rekord iza Rogera Federera. Čudesni 27-godišnji Švicarac ovim se trijumfom gotovo sigurno upisao u povijest kao jedan od najvećih tenisača, ako ne i najveći.

Morat ćemo još jako dugo čekati na nekog tko bi se mogao makar približiti svim tim rekordima koje je srušio i postavio momak iz Basela. Od aktualnih tenisača Rafael Nadal u pravom, prije svega zdravom izdanju, svakako ima kvalitetu dosegnuti dvoznamenkasti broj osvojenih Grand Slamova (trenutno šest), možda čak i oboriti Federerovih 15, a hoće li to učiniti, vidjet ćemo već krajem kolovoza u New Yorku na US Openu. Naravno da ne smijemo zaboraviti kako je i Federer zasigurno željan osvojiti još pokoji naslov...

Wimbledon, finale:
Federer (Švicarska, 2) - Roddick (SAD, 6) 5:7, 7:6(6), 7:6(5), 3:6, 16:14

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!