Tenis

"Ključ u drugom setu"

Antonija Pavlić • nedjelja, 05.07.2009.
"Ključ u drugom setu"
Foto: EPA

"Drugi je set bio ključ svega", priznao je Roger Federer na press konferenciji nakon povijesnog wimbledonskog finala protiv Andyja Roddicka. Rekord Petea Samprasa tako je konačno postao samo legenda, a Federer najveći u povijesti bijeloga sporta...

"Znam kako je igrati wimbledonsko finale, i ono u pet setova, ali ovo što sam danas iskusio razlikuje se od svega što sam igrao s Nadalom, kada su to uglavnom bile borbe s osnovne crte.", započeo je Federer, vidljivo, i razumljivo, puno raspoloženiji i elokventniji od Roddicka.

"Drugi je set definitivno bio ključan. Možda bi se stvari razvijale drukčije da je Andy poveo s 2:0; tada bih se veoma teško vratio."

"Roddick je igrao sjajno. Bila je to klasična igra na travi, kada se većina toga sastoji od servisa i reterna. Bio sam frustriran time što mu nisam uspio uzeti break sve do posljednjeg gema, ali možda je zbog toga sada i zadovoljstvo veće."

Priznao je švicarski majstor da bi drukčiji rasplet drugoga seta možda bio i ključan. "Drugi je set definitivno bio ključan. Možda bi se stvari razvijale drukčije da je Andy poveo s 2:0; tada bih se veoma teško vratio."

"Sport je nekada okrutan, a danas je takav bio Andyju. I sam sam u nekoliko navrata odigrao Grand Slam finale u pet setova i izgubio, stoga znam koliko je to teško. Usprkos tomu, vjerujem da ga ovo neće dotući i da će se vratiti još jači. Bio je ovo jedan od naših najjačih međusobnih susreta i morao sam odigrati svoj uistinu najbolji tenis za pobjedu.", priznao je veliki kredit svome protivniku.

"Bio je ovo zasigurno jedan od naših najjačih međusobnih susreta i morao sam uistinu odigrati svoj najbolji tenis za pobjedu."

Kako je to osvojiti 15 Grand Slam titula? "Veoma dobro pitanje (smijeh). Sretan sam što mogu dobro igrati u kontinuitetu, osvajati Grand Slamove u tako malo vremena i stalno prolaziti bez ijedne ozljede. Zadovoljan sam s time što radim; u zadnjih sam nekoliko godina od kada sam postao broj jedan shvatio što je potrebno za velike pobjede, a tu mi je puno pomoglo i iskustvo."

Prvi Grand Slam u karijeri Federer je osvojio upravo na travi All England Cluba. Nijedno mjesto za rušenje rekorda Petea Samprasa, stoga, nije mogao bolje izabrati.

"Čini mi se kao da se ovime zatvorio krug, ali i dalje imam velike ambicije i karijera mi nije ni blizu kraju."

"Ovaj mi je turnir uvijek najviše značio i zbog toga sam sretan što sam na njegovim terenima i osvojio 15. Grand Slam. Sada mi se čini kao da se krug zatvorio, iako moram napomenuti da mi karijera nije ni blizu kraju."

Pete Sampras prvi se puta nakon 2002. i posljednjeg odigranog meča u Wimbledonu, vratio na terene All England Cluba, čekajući rušenje osobnog rekorda. "Znam koliko mu je značio ovaj rekord, isto kao što i on zna koliko sada znači meni. Još uvijek osjećam kao da ga dijelimo; uistinu je bio izvanredan šampion. Još uvijek ima jedan wimbledonski naslov više od mene, što znači da ovdje nisam završio."

Upitan kako se osjeća kao legenda, odgovorio je: "Ne znam da li ste legenda kada još uvijek aktivno igrate neki sport. Pričekajmo malo, pa ćemo vidjeti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!