Ostali sportovi

Vanka regule 11. put

Sportnet • petak, 10.07.2009.
Vanka regule 11. put

Outdoor sportovi, filmski festival, izložba fotografija, feštanje u ritmu otočkog regea, salse, ili uz legendarnog DJ-a, otkačene sponzorske natjecateljsko-nagradne igre za turiste po jedanaesti put na tjedan dana mjeseca srpnja (12. do 19. srpnja) naoko mirni idilični brački Sutivan pretvore u najzanimljiviju destinaciju na Jadranu za sve koji vole sportove pod zajedničkim nazivom 'ekstremni': slobodno penjanje, brdski biciklizam, jedrenje na dasci, kajakarenje po moru, ronjenje na dah.

Za one koji moguće ne razumiju dalmatinski dijalekt, Vanka regule bi se moglo prevesti "bez pravila", a u ovom slučaju zapravo više opisuju stanje duha, nego sama natjecateljska pravila. Natjecatelji se doslovno probijaju kroz turiste na plažama, a plaže privremeno postaju natjecališta. Neponovljiva atmosfera, brojna natjecanja koja se događaju u opuštenoj atmosferi i bez rezultatskog pritiska, radionice, demonstracije, prezentacije, a u posljednih pet godina i "Festival pustolovnog filma", Sutivanu su dali status svojevrsnog trendseterskog okupljališta svih kojima su pustolovni sportovi strast.

U okupaciji Sutivana vanka-regularnim sportašima svakako prednjače biciklisti koji po ulicama, pakrićima i plažama prvo treniraju, a potom se i natječu. Poseban šarm radi kojeg se svi sportaši vole vraćati na Soni Ericsson Vanka regule je pravi sportski duh: vježba se i trenira zajedno, razmjenjuju se savijeti kako postići najbolji rezultat, a ponekad se posuđuje oprema najljućem sportskom rivalu.

Penjačka su natjecanja omiljena i natjecateljima i gledateljima, posebnice je atraktivno najtecanje na deep watehr solo stijeni visokoj 8 metara, postavljenoj na rivi u poratu. Smjerovi su natjecateljima izazovni i teški, a gledateljima atraktivni jer osim vratolomija i vještine penjača dodatnu draž utrci daje završetak kad penjači, nakon iscijeđenog i zadnjeg atoma snaga, padom u vodu završavaju svoje natjecanje.

Festival svake godine uvodi i po jednu novu disciplinu. Prošlogodišnji slackline (umjeće hodanja po užetu koje je zapravo stanje uma i duha više nego vještina tijela) pronašao je svoje fanatične praktikante, tako da je ove godine uvršteno u natjecateljski dio festivala. Ovogodišnja je novost jedrenje na 5,5 metara dugoj jedrilici koja može postići brzinu od 20 čvorova, a kako već vanka regularna tradicija nalaže, u novouvrštenoj disciplini moći će se okušati svi koji se nađu u Sutivanu i žele upoznati čari jedrenja.

Kad je filmski dio festivala u pitanju, nitko ne može zanijekati pristranost organizatora pa je tako usred ljetnih vrućina prvi dan projekcija posvećen skijanju i to filmom izvan konkurencije o pioniru freeride i big mountain skijanja, a potom i navodno najboljim filmom ikad snimljenim o skijanju. Ostalih dana prikazivat će se filmovi o hrvatskoj skate sceni, kajaku, snowboradu, wakeboardu, aplinizmu, planinskom trčanju, jedriličarstvu, dok je zadnji dan posvećen filmovima o penjačkim sportovima.

Organizator i direktor festivala Ivo Ljubetić Šteka se i za ovogodišnji festival pobrinuo da u Stuvanu, nakon dnevnih vratolomnih sportskih izazova, natjecatelji, posjetitelji, turisti i mještani, plešu i zabavljaju se do ranih jutarnjih sati na već tradicionalnim tulumima na rivi.

Ove je godine duh Kariba na Brač donijeti grupa iskusnih glazbenika Macusa, europskih ambasadora plesne salse, koji približavju tradicionalni duh Havane obojen nostalgijom Afrike koju su sa sobom donijeli doseljenici. Na svojoj ljetnoj turneji provokativni i uvijek zanimljivi T.B.F. neće zaobići niti Sutivan i Vanka regule, a spoj reggaea i domaćih ribarskih veselica u izvedbi Gege i Picigin benda i ponovit će nezboravni prošlogodišnju nastup pred sportašima i turistima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!